Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Ile umów na emeryturę należy mieć w późniejszym wieku?

Napisany przez ADMCI4
Kochani Użytkownicy.

Ja i moja żona mamy teraz po czterdziestce i jeszcze niewiele zrobiliśmy dla naszej emerytury.

Na razie to dzieci pierwszeństwo mają, więc pieniędzy starcza ledwo.

W międzyczasie przynajmniej moja żona podpisała umowę na Riester, ponieważ otrzymuje również zasiłek rodzinny. Ja otrzymam niewielką emeryturę firmową od mojego przedsiębiorstwa, która jednak nie przekroczy 100 euro.

Ogólnie rzecz biorąc, będzie to chyba za mało, aby utrzymać nasz obecny standard życia w wieku emerytalnym.

Co polecilibyście nam, ile umów powinniśmy mieć, aby optymalnie zlikwidować lukę emerytalną?

Malikoff

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć Malikoff,
myślę, że pytanie nie powinno brzmieć ile umów jest potrzebnych. Decydujące jest raczej oszczędzanie, które jest potrzebne do uzupełnienia przewidywanej luki emerytalnej.
Jest to fakt, że koszty w wieku starszym są zazwyczaj niższe. Dzieci opuściły już Dom, stoją na własnych nogach.
Czy już kiedyś zrobiłeś przybliżone szacunki na podstawie swojego orzeczenia emerytalnego, jak duże będzie prawdopodobnie twoje brakujące środki emerytalne?
Wtedy możesz również obliczyć, ile należy oszczędzać przy pozostałym okresie x i oczekiwanej stopie zwrotu y, aby pokryć tę lukę.
Powinieneś również wziąć pod uwagę, że koszty wielu małych umów są zazwyczaj wyższe niż w przypadku jednej dużej.
Jakiego rodzaju umowę emerytalną Riester zawarła twoja żona? Czy również jesteś uprawniony do dodatkowych środków finansowych?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
Możesz mieć sto umów, ale jeśli nie są odpowiednie, to nic nie daje.
Pytanie brzmi zatem:

1. Jakie umowy?
2. Ile muszę zainwestować?

Musisz jednak być świadomy, że jesteś naprawdę późno!
W wieku czterdziestu kilku lat pozostaje ci jeszcze 20 do 25 lat na budowę kapitału. Efekt przyspieszonego oprocentowania zacznie jednak naprawdę działać dopiero przy dłuższych okresach trwania.
Jeśli oprocentowanie dla raczej pewnych lokat pozostanie tak niskie, jak teraz, to i tak nie ma wiele do zyskania... .
Z trochę Riester i emerytura firmowa może być trudne zrelaksowane życie seniora.

Więc zacznij od razu przejmować odpowiedzialność za zabezpieczenie emerytalne i poświęć trochę czasu na gruntowne zapoznanie się z tematem. Jeśli Wy nie zrobicie tego, nikt tego nie zrobi!
Na razie odkładaj tyle, ile możesz. Gdziekolwiek, w ostateczności na zwykłym książeczkowym rachunku oszczędnościowym (lepiej byłoby konto oszczędnościowe) i najpierw zainwestuj czas w wiedzę.
Nie polegaj na sprzedawcach (bankach, agentach ubezpieczeniowych, agentach nieruchomości, itp.), ale bądź na tyle mądry, by mieć własne zdanie! Wtedy sprzedawcy mogą pomóc, a Ty będziesz klientem, a nie ofiarą.

Pozdrowienia Paule

Napisany przez Plappi
Czy istnieje konkretna data, od której powinno się zacząć oszczędzać? Oczywiście, najlepiej zacząć jak najwcześniej. Czy jednak można powiedzieć, że zaraz po studiach, czyli przy pierwszej pracy, powinno się zacząć oszczędzać na starość, czy może nawet podczas studiów? Choć wtedy pewnie nie uda się uzbierać zbyt wiele.

Napisany przez finance
Naprawdę sensowne jest planowanie emerytalne dopiero wtedy, gdy można sobie na nie spokojnie pozwolić. Wtedy jednak należy robić to prawidłowo, a nie za pomocą jakichś małych (reprezentacyjnych) składek oszczędnościowych.

Napisany przez Plappi
W porządku, to nie w trakcie studiów, ale dopiero gdy się ma porządną pracę

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata