Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy opłaca się ta emerytura firmowa?

Napisany przez Exilhamburger
Cześć,

mam pytanie, czy warto zdecydować się na tę rentę firmową.

Mam 32 lata. Zarabiam 3200 zł brutto. Sam wpłacam 2,5% brutto, a mój pracodawca dodatkowo 3,5%.

Czy ktoś mógłby mi w przybliżeniu powiedzieć, ile można będzie otrzymać od 2046 roku?

Czy opłaca się to, biorąc pod uwagę, że w przyszłości trzeba będzie również płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne przez okres 10 lat.

Dziękuję

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
nie pomyliłeś się w istotnym punkcie:

Warto zauważyć, że w późniejszym czasie konieczne będzie także zapłacenie składek na ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenie zdrowotne przez okres 10 lat.

Dotyczy to tylko sytuacji, gdy wypłacisz tę kwotę jako jednorazową wpłatę. W przypadku przekształcenia jej w rentę dodatkową (z tytułu działalności gospodarczej), zostanie ona wliczona do Twoich pozostałych dochodów i odpowiednio opodatkowana oraz obciążona składkami na ubezpieczenie zdrowotne.

Cześć,

dzięki za informację. Czy da się coś zrobić odnośnie wysokości miesięcznej płatności?

Jeśli zachowasz tę kwotę przez cały okres trwania, możesz się spodziewać podwojenia składki jako wypłaty emerytury w korzystnym ubezpieczycielu, zakładając zagwarantowane wartości. Dodając nadwyżki, odliczając podatki oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne. Ze względu na wartość nadwyżek w ogólnej emeryturze, należy dobrze przemyśleć, którą firmę wybrać, jeśli tylko istnieje możliwość wyboru, ponieważ zarówno dostawca, jak i sposób realizacji mogą być określone przez pracodawcę. Być może w Twojej firmie już istnieje odpowiednia umowa ramowa? Czy to oznacza dla Ciebie coś ekstra, musisz sam zdecydować...

Cześć,

Dziękuję za e-mail. Przez rumkommen mam na myśli to, że nie będę zamykać tego, jeśli w ogóle to tylko około 200 euro/miesiąc otrzymam z emerytury pracowniczej. Dostawca jest już określony przez pracodawcę.

Myślę, że najlepiej będzie, jeśli najpierw zlecisz przygotowanie niezobowiązującej oferty. Powinny w niej być podane gwarantowane wartości!

Napisany przez PK46149
Generalnie mam krytyczne podejście do emerytury pracowniczej. Najlepszą inwestycją jest ta, którą płaci kto inny. Jeśli Twój pracodawca płaci 3,5%, czego chcesz więcej?

Emerytura pracownicza ma z pewnością wiele wad, ale chciałbym skorzystać z pieniędzy od pracodawcy.

Napisany przez LoeweTigerKatze
Cześć ludzie
Jak ja to zrozumiałem, to już się opłaca, bo dochodzi do 6%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata