Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy płatność kartą kredytową za granicą jest obecnie opłacalna?

Napisany przez ADMCI4
Za dwa tygodnie ruszam na wakacje. Dotychczas nigdy nie podróżowałem kartą kredytową, zawsze zabierałem gotówkę i czeki podróżne. Czy w tym roku może być korzystniej płacić kartą kredytową, ponieważ rozlicza ona transakcje później po aktualnym kursie wymiany? Przy czekach podróżnych musisz już zapłacić cenę przy zakupie. Kto mógłby mi udzielić tutaj rady?

Napisany przez Arbitrage
Większość kart kredytowych pobiera tzw. opłatę za transakcje zagraniczne w wysokości zwykle 1-3% (w zależności od dostawcy) za płatności poza strefą euro, co oznacza, że zazwyczaj stosuje się bieżącą wymianę kursu (nie retrospektywnie) i opłata ta jest doliczana do płatności.

Istnieją jednak również karty kredytowe, które nie pobierają opłaty za transakcje zagraniczne, ale są one raczej rzadkością. W przypadku tych kart klient płaci jedynie kwotę zapłaconą w obcej walucie według aktualnego kursu wymiany. Przykładem bezpłatnej karty kredytowej bez opłaty za transakcje zagraniczne jest Advanzia MasterCard Gold. Dobre zestawienie funkcji kart kredytowych dostępnych na niemieckim rynku znajdziesz na cardscout.de.

Podróżując zwłaszcza po obszarze anglosaskim, ale także w wielu częściach Azji, karta kredytowa zdecydowanie się przydaje. W tych miejscach można skorzystać z wielu usług, np. hoteli czy wypożyczalni samochodów, tylko za pomocą karty kredytowej. Nadal niska akceptacja kart kredytowych w Niemczech (względnie) jest na całym świecie raczej wyjątkiem niż regułą.

Napisany przez 2Escorpio
To zależy od tego, dokąd się wybierasz. W większości krajów kursy walut są na tyle stabilne, że trzeba wydać 10 000 euro, aby stracić 20 euro. Zazwyczaj płacę za granicą kartą kredytową. Już dawno stało się dla mnie zbyt uciążliwe szukanie banku, który nadal honoruje czeki podróżne. Ale jeśli jestem w krajach z większymi wahaniami kursów, staram się opłacić hotel w dniu, w którym dla mnie jest najkorzystniejszy. Na drobne kwoty już nie zwracam uwagi... nie chcę przecież kupować materaca nadmuchanego na koniec wakacji ? Pozdrowienia, esco

Napisany przez 2Escorpio

bieżące przeliczenie kursu wymiany (nie później)

To tylko częściowo prawda.

Kurs jest określany przy rozliczeniu sprzedawcy, a nie w dniu płatności.

Oznacza to, że jeśli płacisz sprzedawcy w poniedziałek, a on rozlicza swoje terminal dopiero we wtorek, to obowiązuje kurs z wtorka.

Często jednak sprzedawcy rozliczają się tego samego dnia, o ile nie pracują z maszynami Ritsch Ratsch.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Arbitrage
Oczywiście, masz absolutną rację. Chciałem tylko wyjaśnić, że kurs wymiany walut nie jest ustalany dopiero przy rozliczeniu karty kredytowej w następnym miesiącu, ponieważ wynikało to z początkowego postu autora wątku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata