Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pytania dotyczące depozytu

Napisany przez clawhunter
Cześć, jestem zupełnie nowy na tym forum i chciałem opublikować mój temat w BörsenTalkposten, ale niestety nie była to opcja.

Teraz jednak przejdźmy do mojej prawdziwej sprawy. Dzisiaj rozmawiałem z moim kolegą z pracy o tym, co można zrobić ze swoimi pieniędzmi, gdy jest się znudzonym. Doszliśmy do tematu akcji i jakoś ten temat mnie nie opuścił. Przeczytałem trochę na różnych stronach internetowych na ten temat i mam kilka pytań, ponieważ większość tekstów była dla mnie czarną magią.

1. Przeczytałem o zagadnieniu rachunku inwestycyjnego na stronie internetowej mojego banku i kiedy chcę otworzyć rachunek inwestycyjny, zostaję przekierowany na stronę UnionInvestment, gdzie sugerują, abym tam otworzył konto. Chciałbym się dowiedzieć, jaki jest związek między nimi a moim bankiem?

2. Ponadto na wszystkich stronach zawsze mowa jest o funduszach inwestycyjnych, czy fundusz to po prostu inna nazwa dla akcji, czy to zupełnie coś innego?

3. Załóżmy, że zainwestowałem 2000 euro w akcje/fundusze Telekomu. Niech to będzie tylko fikcyjny przykład, nie mówiąc jeszcze, czy to dobre czy złe działanie. I załóżmy, że te akcje przyniosłyby 5% zysku. Czy to oznacza, że otrzymam 5% z 2000 euro, czyli 100 euro rocznie, niezależnie od aktualnej wartości akcji/funduszy?

4. Jeśli, na przykład, mój zysk wyniósłby 100 euro, jak otrzymam te pieniądze? Normalnie na moje konto bankowe, czy te 100 euro zostaną najpierw opodatkowane, jak to wygląda?

Pewnie większość z was już kilka razy potrząsnęła głową z niedowierzaniem czytając moje pytania, ale mam nadzieję, że będziecie wyrozumiali dla zupełnego laika. Nie chcę się wzbogacić poprzez te akcje (lub fundusze???), z 100 euro tak jak w moim przykładzie byłbym więcej niż zadowolony. Jak już mówiłem, był to tylko przykład, i zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie jest to zbyt naiwne i prostolinijne podejście.

Mimo to liczę na miłe i pomocne odpowiedzi. Z góry dziękuję.

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć i witajcie na forum!
Zaczynam...

Teraz moje pytanie: jakie jest połączenie z moim bankiem?

Union Investment to towarzystwo inwestycyjne banków ludowych i spółdzielczych. Prawdopodobnie tam masz swoje konto/konta?

2. Ponadto na wszystkich stronach mowa zawsze o funduszach, czy fundusz to tylko inna nazwa na akcje, czy jest to zupełnie coś innego?

Fundusz to zbiór jednostkowych papierów wartościowych. Może to być fundusz akcyjny, obligacyjny, mieszany...
Rozważmy na przykład fundusz akcyjny: ten inwestuje w różne pojedyncze spółki na większą lub mniejszą skalę. W uproszczeniu: kupując udziały w funduszu akcyjnym, który inwestuje w niemieckie spółki z DAX, kupujesz udziały w Volkswagenie, Siemensaie, Allianzie itp. Twoje pieniądze.
Jeśli potrzebujesz podstawowej wiedzy, warto zajrzeć na Wikipedia!

3. Załóżmy, że zainwestuję 2000 euro w akcje/fundusze Telekomu. Czy to byłby dobry czy zły wybór, to jest teraz nieistotne, po prostu przykład. A te akcje przyniosłyby 5% stopę zwrotu.
Czy oznacza to, że otrzymuję 5% z 2000 euro, czyli 100 euro rocznie, niezależnie od aktualnej wartości akcji/funduszy?

To zależy od rozwoju kursu akcji. Jeśli kupisz akcję Telekomu za 10 euro i będzie ją można sprzedać na rynku za 10,50 euro, osiągniesz stopę zwrotu z inwestycji na poziomie 5%.
W twoim przykładzie, inwestując 2000 euro, sprzedałbyś akcje z zyskiem w wysokości 100 euro. To prawda. Ale: ten rozwój oczywiście nie musi się kontynuować. Jeśli kurs twojej akcji spadnie, jest możliwe, że będziesz musiał sprzedać ją ze stratą.

4. Jeśli, tak jak w moim przykładzie, osiągnęłabym 100 euro zysku, w jaki sposób otrzymam te pieniądze? Normalnie na moje konto bankowe, czy te 100 euro będą najpierw opodatkowane, lub jak to działa?

Na początek w ogóle nie uzyskasz ich. Wartość Twoich udziałów wzrosła o 100 euro. Kiedy będziesz mógł sprzedać swoje udziały po wyższej cenie, bank prowadzący depozyt zaksięguje kwotę na Twoim koncie.
Jeśli Twój limit podatkowy został już wyczerpany, bank jest zobowiązany przekazać określony odsetek (podatek od kapitałowych) jako podatek źródłowy bezpośrednio do twojego urzędu skarbowego.
Jeśli Twój osobisty podatek graniczny jest jednak niższy niż ten podatek, masz możliwość odliczenia różnicy w ramach deklaracji podatkowej. Zapobiega to temu, aby musiał zapłacić wyższą stawkę podatkową od dochodów kapitałowych niż od reszty swojego dochodu podlegającego opodatkowaniu.

Pamiętaj jednak zawsze, że taka forma inwestycji niesie za sobą zarówno szanse na zysk, jak i ryzyko!

Napisany przez Latinl
Cześć,

witaj tutaj:

1. Niezależnie od tego, gdzie masz konto osobiste, masz swobodny wybór co do wyboru depozytu. Union nie jest dla mnie najlepszym wyborem. Poleciłbym ci Diba / Comdirect lub CortalConsors. Są one tanie, jeśli chodzi o opłaty depozytowe / opłaty za transakcje. To może się nakładać. Jako konto rozliczeniowe zawsze działa tam dobre oprocentowane konto oszczędnościowe (Diba) lub konta rozliczeniowe (Comdirect / Cortal). Powinny być zawsze pokryte.

2. Użytkownik Tequilla, zwany również Matthew, odpowiedział. Zalecam z powodu minimalizacji ryzyka inwestowanie w fundusze lub kilka funduszy. Jeśli chodzi o akcje, zdecydowanie DAX, których również znasz.

3. Tak, na początku są to wartości księgowe. Musisz samodzielnie sprzedać papiery na giełdzie, aby zrealizować zysk.

4. Patrz punkt 3, najpierw sprzedać. Następnie odciąga się 25% + „solidarność” + ewentualnie podatek kościelny po uwzględnieniu kwoty wolnej. Reszta to zysk.

Powodzenia na giełdzie

Napisany przez clawhunter
To związane jest z rozwojem kursu akcji. Jeśli kupisz akcje Telekomu za 10€ i sprzedasz je na rynku za 10,50€, osiągniesz zwrot z inwestycji w wysokości 5%. W Twoim przykładzie, inwestując 2000€, sprzedałbyś akcje z zyskiem w wysokości 100€. To prawda. Jednakże rozwój ten nie może być oczywiście kontynuowany. Jeśli kurs Twoich akcji spadnie, istnieje również ryzyko, że będziesz musiał je sprzedać ze stratą.
Czyli, czy mogę osiągnąć zysk (lub stratę) wyłącznie poprzez sprzedaż akcji? Ponieważ mój kolega z pracy, który zainteresował mnie tą kwestią, powiedział, że możliwe jest również uzyskanie określonego procentu swojej inwestycji rocznie bez sprzedaży akcji?
Union Investment to spółka inwestycyjna banków ludowych i Raiffeisenbanków. Prawdopodobnie masz tam swoje konto/konta?
Więc moje konta są w PSD Bank Berlin-Brandenburg, zatem w pewien sposób należą one do Union Investment?

Napisany przez fpg

Następnie odliczony zostaje limit wolny od podatku 25% + Soli + ewentualnie podatek kościelny.

Co proszę?

Napisany przez Matthew Pryor
4. Zobacz punkt 3, najpierw sprzedaj. Następnie po odjęciu kwoty wolnej od podatku zostanie pobrane 25% + składka solidarnościowa + ewentualny podatek kościelny. Reszta to zysk

To jest ogólna bzdura
Powtórzę jeszcze raz:

Jeśli jednak Twój osobisty podatek dochodowy jest niższy niż ten podatek, masz możliwość zaliczenia różnicy w ramach rocznego zeznania podatkowego. Zapobiega to temu, aby nad zyskami z kapitału musiał być naliczony wyższy podatek niż reszta Twojego dochodu podlegającego opodatkowaniu.

Czyli mogę osiągać wyłącznie zysk (lub stratę) ze sprzedaży akcji?

Hmm, teoretycznie istnieje również trzecia opcja: gra o zerowym sumowaniu. Cena zakupu = cena sprzedaży i brak dywidendy... Ale przypuszczajmy, że z reguły zazwyczaj będziesz miał stratę bądź zysk...

Ponieważ mój kolega z pracy, który mnie wprowadził w ten temat, powiedział, że możliwe jest również otrzymywanie pewnego procentu swojego „wkładu” rocznie bez sprzedaży akcji?

Najprawdopodobniej Twój kolega mówił o dywidendzie. Istnieją strategie na giełdzie, które opierają się na tego rodzaju akcjach. Jednak dywidenda nigdy nie jest gwarantowana, także pod względem wysokości. Im lepiej idzie firmie, tym większe jest prawdopodobieństwo, że zaangażuje swoich akcjonariuszy. Może to nastąpić w formie dywidendy lub pysznych bułek na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy.
Dość poważnie: brakuje Ci podstawowej wiedzy. To nie jest wcale problem. Lepiej zadawać zbyt wiele pytań niż zbyt mało. Jednak w Twojej sytuacji najlepiej byłoby zainwestować w przeczytanie jednej lub dwóch książek na temat podstaw akcji i inwestycji.

Napisany przez Latinl

O co chodzi?

Co oznacza "o co chodzi"? Spójrz na potwierdzenie transakcji papierów wartościowych, jeśli jesteś aktywny lub masz zyski

Podatek od zysków kapitałowych 25%
Solidarność 5,5%
Podatek kościelny zależny od landu (ale musisz to dobrowolnie zgłosić bankowi).

Jeśli już masz przyznany wolny przedział, to oczywiście zostanie on wykorzystany w pierwszej kolejności: 801 dla singla / 1602 dla małżeństwa

Straty są oczywiście rozliczane z zyskami. Bank ma tzw. "garnek na straty", który zarządza.

@ Matthew Pryor aka tequilla

Autor tego wątku nigdy nie handlował papierami wartościowymi. Sugerowanie strategii w tym zakresie uważam za bezsensowne. Zwłaszcza że najpierw powinieneś wyjaśnić pojęcie dywidendy i co oznacza np. ExDividende. Dopóki tego nie zrobisz, osoba zainteresowana przetrzymaniem papieru wartościowego i tak nie powinna posiadać go.

Napisany przez fpg

Spójrz na swoje rozliczenie papierów wartościowych ...

Nie wpadnę w taką sytuację.

Cytat od Latinl

KiSt je nach Bundesland (ale trzeba to bankowi dobrowolnie zgłosić).

Czy muszę, czy jest to dobrowolne?

Cytat od Latinl

Matthew Pryor alias tequilla

Czy możesz to udowodnić?

Napisany przez EuroPaule
Cześć Clawhunter,

fachowe pytania zostały już w dużej mierze odpowiedziane. Mam nadzieję, że nieporozumienia dotyczące szczegółów da się jeszcze rozwiązać, bez dzikich wirtualnych walk...

Jest świetnie, że interesujesz się tematem akcji. Obecnie płyniesz pod prąd, większość inwestorów indywidualnych raczej się od tego odwróciła. Chciałbym jednak poradzić Ci, abyś najpierw zgłębił swoją wiedzę, zanim rzeczywiście zaczniesz aktywnie inwestować pieniądze. Bez tej podstawy wiedzy staniesz się łatwym celem i nie będziesz miał realnej szansy na długoterminowy sukces inwestycyjny.

Fundusze są z reguły mniej ryzykowne ze względu na rozproszenie, ale nawet z nimi możesz ponieść straty, z których Twoja inwestycja prawie nigdy się nie odbije. Poszczególne akcje są moim zdaniem zawsze dla inwestorów indywidualnych czystym hazardem, ponieważ rzadko kiedy ma się dość pieniędzy, aby zapewnić solidne zróżnicowanie.

Zainwestuj więc najpierw dalej w wiedzę. Szczególnie należy obserwować ryzyka. Długoterminowo zarabia się bowiem nie poprzez jak najwyższe zyski, lecz poprzez uniknięte straty.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez Latinl

W żadną opresję nigdy nie wpadnę.

Czy muszę, czy to dobrowolne?

Czy potrafisz to udowodnić?

Nie mam pojęcia, czy muszę. Robię to, ponieważ jestem praktykującym katolikiem

Tak, potrafię

Napisany przez fpg

Robię to, bo jestem wierzącym katolikiem.

Ach tak. W pewien sposób także wierzę w Boga, ale nie płacę za to instytucji, która działa w Jego imieniu...

Zbrodnie Kościoła katolickiego

Napisany przez Sonnenmensch

Witaj Clawhunter,

pytania merytoryczne zostały już w miarę udzielone. Mam nadzieję, że niejasności dotyczące szczegółów można jeszcze rozwiązać, bez zbędnego wywoływania wirtualnych sporów.... .

To świetnie, że interesujesz się tematem akcji. Aktualnie płyniesz pod prąd, większość inwestorów indywidualnych raczej odwróciła się od tego tematu.
Chciałbym jednak zalecić Ci, aby najpierw zgromadzić więcej wiedzy, zanim faktycznie zaczniesz działać z pieniędzmi. Na takiej podstawie wiedzy łatwo będziesz ofiarą i nie będziesz mieć realnej szansy na długoterminowy sukces inwestycyjny.

Fundusze są z reguły mniej ryzykowne niż poszczególne akcje ze względu na dywersyfikację, ale także z nimi można ponieść straty, z których Twoja inwestycja praktycznie nigdy się nie odzyska.
Poszczególne akcje są moim zdaniem zawsze dla inwestorów indywidualnych jedynie grą hazardową, ponieważ rzadko kiedy ma się wystarczająco dużo pieniędzy, aby zbudować solidną dywersyfikację.
Więc najpierw zainwestuj dalej w wiedzę. Zwłaszcza zwróć uwagę na ryzyka. Długoterminowo zarabia się bowiem nie poprzez możliwie wysokie zyski, ale poprzez uniknięte straty.

Pozdrowienia, Paule

Wskazówka, aby zgromadzić więcej wiedzy, wydaje się być bardzo trafna.

Ale jak to zrobić najlepiej? KSIĄŻKA? INTERNET? Jeśli tak, to co dokładnie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata