Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Usunięcie wpisu w Schufa WHEN od wierzyciela)

Napisany przez Audimax23
Cześć,

nie jestem pewien, czy wybrałem odpowiednie forum, ale chciałbym opisać moją sprawę.

Kilka miesięcy temu dostałem negatywny wpis w Schufa z powodu niewielkiego artykułu. (Cena 50€; w Schufa widnieje 100€).

Dług został przez mnie spłacony w ciągu kilku tygodni. Jednak, jak wiemy, wpis pozostaje.

Mój doradca klienta w banku powiedział mi, że istnieje możliwość złożenia wniosku o usunięcie wpisu z powodu nieporozumienia ze strony wierzyciela.

Ponieważ od tego czasu mam bardzo dobry kontakt z miłą panią, u której kupiłem artykuł, wspólnie się tym zajmujemy.

Do tej pory napisała do firmy windykacyjnej, że było to nieporozumienie i prosi firmę windykacyjną o usunięcie wpisu w Schufa.

Teraz jednak pojawia się problem:

Potrzebujemy teraz podać powód, który możemy podać. Ponieważ firma windykacyjna potrzebuje uzasadnienia dla Schufa.

Czy ktoś może powiedzieć, jak powinno wyglądać to pismo, lub z kim mogę się skontaktować? Jestem też gotowy zapłacić za pomoc, jeśli ktoś tutaj jest.

Czy można po prostu napisać, że potwierdzenie zapłaty zostało przeoczone czy coś w tym stylu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez 2Escorpio
No nie wiem, z jakim biurem windykacyjnym współpracuje twoja znajoma, ale nie muszę podać powodu, kiedy wprowadzam informację do Schufy, ani kiedy ją usuwam.

Poza tym Schufa nie ma nic do tego, jeśli sprawa została rozwiązana w inny sposób -> ochrona danych.

Prawdopodobnie powód, dla którego zamiast 50 euro widnieje 100 euro, wynika z faktu, że do 50 euro doliczono opłaty windykacyjne.

Napisany przez Audimax23
dziękuję,
czyli na pewno nie ma problemu z tym, że Schufa będzie tego sprawdzać, co dokładnie się stało?
Myślę, że ponieważ maile od tej miłej Pani z jej trochę nie tak dobrym niemieckim (Migracja), wydają się być trochę staromodne, idioci z windykacji reagują trochę dziwnie.
Jest mi po prostu dobrze, gdy wpis zostanie usunięty. Zastanawiałem się, czy odpowiedzieć fałszowanym dowodem zapłaty, na którym przelewałem na konto, gdzie jedna cyfra była niepoprawna, a potem udałem się na pobyt w szpitalu. Co myślisz?

Napisany przez 2Escorpio
Następnie napisz jej list, który musi tylko podpisać.

Fałszować dokumenty płatnicze? Czy to ma sens?

1. Oszustwo to oszustwo, bez względu na to, czy wyjdzie na jaw, czy nie.

2. Nawet jeśli to było pomyłką z numerem konta, to twój błąd/problem, a nie agencji windykacyjnej. Dlatego nie ma powodu, aby wpis do Schufy zwykle był nieuzasadniony.

I nie, Schufa tego nie sprawdza. Nawet z powodu ochrony danych nie jest możliwe, aby Schufa dowiedziała się, jak przebiegały procedury wewnętrznie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata