Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Jakie są różnice między kartami kredytowymi z możliwością spłaty ratalnej?

Napisany przez ADMCI4
Od wielu lat korzystam z karty MasterCard, którą regularnie używam do płatności, a także do wypłacania gotówki. Ponieważ te wypłaty regularnie obciążają moje konto, faktycznie preferuję kartę kredytową, z której mogę wypłacać środki, a następnie spłacać je w ratach.
Rozumiem, że może to nie być najtańszy sposób płatności, dlatego bardzo mnie interesuje, czy wśród kart kredytowych z tą funkcją istnieją różnice w opłatach i stopach procentowych.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

jeśli obciążenie karty kredytowej już cię denerwuje, czy chcesz dodać kolejną pułapkę zadłużenia? Przemyślałbym to dokładnie na twoim miejscu.

A jeśli chodzi o twoje pytanie... tak, istnieją różnice w wysokościach odsetek, ale zazwyczaj wszystkie mieszczą się w podobnym zakresie.

Ponadto odsetki od kart kredytowych często są wyższe niż od dyspozycji.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Leroy
W przypadku karty Barclaycard oprocentowanie odsetek od spłaty ratalnej wynosi od 12 do 18%, w zależności od wybranej karty.

Napisany przez 2Escorpio

W przypadku karty Barclaycard oprocentowanie odroczonej spłaty ratalnej wynosi od 12 do 18%, w zależności od wybranej karty.

To prawda, ale za karty z niższym oprocentowaniem płacisz odpowiednio wyższą roczną opłatę. Więc wychodzi na to samo (lub drożej), jeśli nie chcesz korzystać z dodatkowych pakietów.

Napisany przez Leroy

To prawda, ale płacisz za karty z niższymi odsetkami, co oznacza wyższą opłatę roczną. W rezultacie wychodzi na to samo (lub drożej), jeśli nie chcesz korzystać z dodatkowych pakietów.

Na pierwszy rzut oka masz rację, ALE na przykład za kartę Barclaycard z opłatą roczną w wysokości 35€ otrzymuję 2% rabatu na paragony za tankowanie (do maksymalnie 200€ paragonów na miesiąc). Dzięki temu otrzymuję 48€ rabatu rocznie na paragony za tankowanie, a koszt karty wynosi 35€... W rezultacie otrzymuję nawet 13€ zwrotu rocznie i mam niższe oprocentowanie niż w przypadku darmowej karty Barclaycard.

Napisany przez 2Escorpio

To na pierwszy rzut oka jest prawdą, ALE np. za opłatę roczną w wysokości 35€ za karty Barclaycard otrzymuję 2% rabatu na paragony za tankowanie (do maksymalnie 200€ paragonów za tankowanie miesięcznie). Otrzymuję zatem 48€ rabatu rocznie na paragony za tankowanie, a karta kosztuje mnie 35€... Czyli ostatecznie otrzymuję nawet 13€ rocznie i mam niższe stawki oprocentowania niż w przypadku darmowej karty Barclaycard.

Ładne obliczenia dla kogoś, kto ma samochód i tak dużo tankuje.

Końcowa ocena jest taka, że istnieje wiele modeli kart i żadna z nich nie pasuje w 100%. Zawsze trzeba dokonać oceny i wybrać dla siebie najlepszą kartę.

Napisany przez Arbitrage
Aby jasno powiedzieć: Rozłożony w czasie spłaty karty kredytowej jest absolutnie niewskazany. To najszybsza droga do pułapki zadłużenia.

Oprocentowanie zawsze jest wyższe niż w przypadku porównywalnego debetu czy nawet kredytu ramowego. Te ostatnie lepiej nadają się do pokonywania krótkoterminowych trudności finansowych niż odnawialne karty kredytowe z opcją płatności w ratach.

Sam posiadam taką kartę kredytową i nigdy nie wpadłbym na pomysł spłacania rachunków ratami. Obliczone odsetki są nieproporcjonalne do (na pozór) zdobytego oddechu finansowego - np. są ponad dwukrotnie wyższe niż oprocentowanie debetu na moim koncie bieżącym.

Napisany przez Birgit
To po prostu wypłać tyle pieniędzy, ile masz środków na swoim koncie.

Napisany przez Henning_T
Większość dostawców kart kredytowych pobiera odsetki po upływie określonego terminu.

Na przykład w przypadku Barclaycard odsetki są naliczane dopiero po 2 miesiącach.

Dla Mastercard to chyba 6 lub 7 tygodni.

W skrócie oznacza to, że w ciągu tego czasu możesz uregulować rachunek, nie płacąc odsetek.

Osobiście staram się nie wykraczać poza ten okres. To pomaga również w samokontroli. Zwłaszcza jeśli jesteś osobą skłonną do zadłużenia, rzeczywiście powinieneś uważać, aby nie wpaść w znaną i niebezpieczną pulapkę zadłużenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata