Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Dynamika FRV/KLV

Napisany przez kiKoli
Cześć,

Mam FRV (zawarta w 2008 roku) w Skandii i mam KLV (zawarta przed 2005 rokiem) w Ergo. Niestety dopiero teraz dowiedziałem się, że coroczna dynamika generuje dodatkowe koszty.
Teraz mam pytanie:

Czy już zapłaciłem za dynamikę? Koszty ubezpieczenia zazwyczaj są regulowane w ciągu pierwszych 3 lat. Czy miałbym korzyść z wycofania dynamiki z obu ubezpieczeń od teraz?

Pozdrowienia,

kiKoli

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć kiKoli,

Czy opłaciłem już koszty związane z dynamiką?

Odpowiedź na to pytanie padła już od Ciebie - nie.

Niestety dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że coroczna dynamika generuje dodatkowe koszty.

Czy miałbym jakąś korzyść z wyłączenia dynamiki z obu ubezpieczeń od teraz?

Przynajmniej dla umowy zawartej przed 2005 rokiem jednorazowa płatność z tytułu podwyżek dynamiki pod koniec okresu trwania jest przypuszczalnie zwolniona z podatku.

Napisany przez EasyD
Tylko dlatego, że coś generuje koszty, nie oznacza automatycznie, że jest złe.

Jak już pisze Matthew Pryor, obecnie nie jest już możliwe zawarcie umowy, która podlega zwolnieniu podatkowemu przy wypłacie. Zatem przywilej, polegający na dynamicznym zabezpieczeniu coraz większej ilości wolnych od podatku pieniędzy co roku, nie powinien być bagatelizowany. Gdyby podpisali nową umowę na wyższą składkę, ponieśliby również nowe koszty.

Napisany przez Latinl
pełna zgoda

Napisany przez kiKoli
Dziękuję za szybkie odpowiedzi!

Nie jestem pewien, czy opłaciłem już opłaty za wydanie nowej umowy podczas wprowadzania odpowiednich zmian. Jasne jest dla mnie, że koszty pozostałej umowy zostały już pokryte. Teraz interesuje mnie, czy za każdym razem, gdy powinienem zaakceptować dostosowanie składki, powstają dodatkowe koszty, czy też zostały one już uwzględnione w początkowych kosztach.

Rzeczywiście rozumiem kwestię związane z KLV zwolnionym z podatku. Jednak tylko 42 € miesięcznie. Jeśli koszty dostosowania składki nie zostały jeszcze pokryte w ramach kosztów umowy, byłoby to dla mnie nieopłacalne. Co mi po tym, jeśli moja składka wzrośnie z 42 do 45, jeśli opłata za to wynosi na przykład 80 €? Wtedy płaciłbym o 36 € więcej składek rocznie i mimo wszystko miałbym mniej oszczędności.

Zadzwoniłem do Ergo (infolinia). Pani powiedziała mi, że dostosowanie składki jest bezpłatne. Jednakże, jej odpowiedź nie wydała mi się zbyt kompetentna pod względem uczucia subiektywnego.

Dlatego jeszcze raz moje pytanie do Was..

Napisany przez EasyD
Nowo powstałe koszty nie są ustaloną kwotą w euro, ale procentem od różnicy pomiędzy starym a nowym składką.

Napisany przez kiKoli
Na podstawie tych informacji spodziewałbym się, że opłata mieści się w przedziale od 1 do 10%, co byłoby znośne przy różnicy składki rzędu 2 € w przypadku mojego ubezpieczenia na życie.

W ciągu najbliższych dni otrzymam list od Ergo z dokładnymi danymi. Jeśli kogoś interesuje dokładny procent, proszę się zgłosić.

Dziękuję za pomoc!

Napisany przez AV-Planer
Przy każdej dynamicznej modyfikacji, dla tej części (czyli tylko części związanej z podwyżką), ponownie występują te same koszty zakończenia i dystrybucji, które są rozłożone na przestrzeni 5 lat. Część dynamiczna jest traktowana pod tym blokiem kosztów jako nowy zakup.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata