Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Przekazywanie pieniędzy, problemy z urzędem skarbowym?

Napisany przez dasZebra
Jestem mniej doświadczony w kwestiach finansowych niż niektórzy, więc chciałbym to jasno wyjaśnić z góry.

Mój znajomy nie ma konta bankowego i zapytał mnie, czy mogę przelać mu pieniądze na jego konto Skrill, jeśli wyśle mi je za pomocą PayPal, tak abym po prostu wymienił mu je.

Jeśli jednak przepływałoby tam duże ilości pieniędzy, czy urząd skarbowy na pewno by się tym zainteresował? Czy to dla nich obojętne, ponieważ i tak przesyłam te pieniądze dalej i niczego sobie nie zachowuję? Czy musiałbym im wyjaśnić, że pochodzą one od niego, a może nawet skąd je ma? (nie mam na ten temat informacji)

Napisany przez 2Escorpio
To pytanie nie jest poważne, czyż nie?

1. Dlaczego twój przyjaciel nie ma konta bankowego? W dzisiejszych czasach to byłoby dla mnie bardzo podejrzane.

2. Brzmi to dla mnie jak pranie brudnych pieniędzy... czy naprawdę możemy jeszcze mówić o przyjacielu w tym przypadku?

3. Samo bankowe zasady zabraniają przekazywania pieniędzy dla trzecich osób. Jeśli to się źle potoczy, może nastąpić blokada konta, wypowiedzenie umowy, wpis do Schufa z powodu nadużycia konta osobistego i ewentualne zgłoszenie przestępstwa.

4. Jak tylko twój przyjaciel doda twoje konto Giro do PayPal do przelewów, będzie mógł dowolnie z tego korzystać i pobierać z niego środki za pośrednictwem Paypal!

Pozdrawiam, esco

Ps.: Darmowe konta osobiste są teraz dostępne jak piasek na plaży (przesadzając trochę). Twój przyjaciel może sam założyć konto osobiste a jeśli nie zostanie mu ono przyznane, ma na to pewnie swoje powody.

Napisany przez Latinl
Cześć

mogę tylko zgodzić się z Escorpio.

Jeśli chodzi o nielegalne pieniądze, trzymaj się z daleka!

O matko.

Napisany przez 2Escorpio

Cześć

Mogę tylko się zgodzić z Escorpio.

Jeśli chodzi o nielegalne pieniądze, trzymaj się z dala!

O jejku

Nawet jeśli to nie jest nielegalne pieniądze, nic się nie zmienia w punktach 1,3,4

Napisany przez Latinl

Nawet jeśli nie jest to czarna gotówka, nic się nie zmienia w punktach 1,3,4

ach, dlaczego

ewentualnie jest to bezdomny, który odbiera swoje podstawowe świadczenie gotówką w urzędzie^^

Napisany przez 2Escorpio

ach dlaczego

ewentualnie to może być bezdomny, który odbiera swoje zabezpieczenie na życie bezpośrednio z urzędu^^

Dlaczego? Ponieważ na twoje konto nie może wpływać pieniądze od innych osób. Nawet jeśli ktoś jest bezdomny, a ty jesteś do niego współczujący.

Podpisując umowę przy otwieraniu konta, zobowiązujesz się także do niekorzystania konta dla osób trzecich.

esco

Napisany przez dasZebra
Co do pytania, dlaczego nie ma konta, sam ma dopiero 15 lat, a ja jako 18-latek też jeszcze nie mam w tym dużego doświadczenia.

Napisany przez 2Escorpio

W odpowiedzi na pytanie dlaczego nie ma konta, on sam ma dopiero 15 lat, a ja mając 18 lat też nie jestem aż tak doświadczony.

Ok, więc najprawdopodobniej jego rodzice nie wyrazili na to zgody.

Nawet do założenia konta PayPal przez osoby poniżej 18. roku życia potrzebna jest zgoda rodziców. Tylko że w tym przypadku chyba nikt tego nie sprawdza.

Poza tym nie rozumiem, jak można mieć pieniądze na koncie PayPal mając 15 lat? A jeśli wszystko jest legalne, dlaczego nie przelewa tych kwot z konta PayPal na konto swoich rodziców?

Jak już wspomniałem, moja rada brzmi... trzymaj się z dala od tego i nie rób tego. Już samo to, że poprzez PayPal dajesz mu dostęp do swojego konta z możliwością nieograniczonego pobierania środków!

Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata