Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Biuro domowe - co można odliczyć?

Napisany przez Garret_B
Chciałbym wynająć większe mieszkanie z pokojem biurowym ze względu na moją działalność gospodarczą.

Teraz moje pytanie:

Jest mi jasne, ile dokładnie zapłacę więcej za nowe, większe mieszkanie z jednym pokojem w porównaniu do starego, mniejszego mieszkania... ale co otrzymam z powrotem od Urzędu Skarbowego... czy ktoś mógłby mi to jasno i zrozumiale odpowiedzieć, na przykład w procentach tej wyżej wspomnianej różnicy... tak, że osoba niebędąca ekspertem podatkowym może to zrozumieć i policzyć?

Napisany przez Andi25
Możesz odliczyć koszty urządzenia biura z wyjątkiem urządzeń jako koszty reklamowe. Urządzenia możesz amortyzować liniowo w sposób proporcjonalny czasowo od roku rozpoczęcia użytkowania zawodowego.

Napisany przez Weighting
A co w przypadku, gdy mieszkanie jest na przykład wynajmowane, lub w innej sytuacji, gdy ktoś na przykład mieszka u rodziców? Czy można odliczyć takie biuro domowe?

Napisany przez 2Escorpio

i co w sytuacji, gdy mieszkanie jest na przykład wynajmowane, albo w innym przypadku, gdy ktoś mieszka na przykład u rodziców? Czy można odliczyć koszty takiego biura domowego?

Oczywiście można też odliczyć koszty biura / gabinetu w wynajmowanym mieszkaniu. Jednakże konieczne jest posiadanie rzeczywistego biura domowego. Nie wystarczy postawić komputer w sypialni i uznać to za biuro.

Jeśli mieszkanie u rodziców jest wynajmowane, można tam również odliczyć biuro / gabinet... Oczywiście można odliczyć tylko to, za co się płaci. Jeśli więc nie płaci się czynszu rodzicom, nie można nic odliczyć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata