.... nie sądziłem, że moje pytanie dotyczące struktury kosztów ubezpieczycieli wywoła taką debatę. Ale tu właśnie ujawnia się problem, jaki mam w Sieci.
Brak szczegółowych informacji na temat tego, jak wysokie są koszty polisy na życie. Między 4 a 20%, ale od czego, jak długo itp.
Mój syn kupił na Nowy Rok poradnik na ten temat, z którego przesłał mi poniższy fragment:
Cytat początek ....
Oto przygnębiający przykład brutalnej prawdy i co to oznacza dla Ciebie?
Nadal mówimy o wspomnianym już kliencie wzorcowym:
•Zawarcie umowy ubezpieczenia na życie kapitałowe z dniem 1.12.2012 r.
•Wiek wejścia 31 lat / mężczyzna
•Miesięczna składka 150 € (bez dodatkowych ubezpieczeń )
•Okres ubezpieczenia 34 lata
Te podstawowe dane uzyskałem od renomowanego ubezpieczyciela bezpośredniego, czyli ubezpieczyciela, który kalkuluje zdecydowanie tańsze koszty zawarcia umowy. Nawiasem mówiąc, nawet on może wypłacać zaledwie oprocentowanie gwarantowane w wysokości 1,75%.
Pytanie do Ciebie
Jak długo musiałbyś wpłacać składki na tę umowę, aby co najmniej odzyskać wpłacony kapitał?
•Musisz dokładnie 17 lat wpłacać składki, zanim wartość wykupu ubezpieczenia przewyższy Kwoty, które wpłaciłeś (przy oprocentowaniu gwarantowanym 1,75%).
•Po 17 latach ubezpieczenia wartość wykupu wynosi 30.772 €, a Twoje nakłady na składki do tego momentu wynoszą 30.600 €.
Stwierdzamy więc .... Musisz dokładnie wpłacać składki przez 17 lat, zanim wartość Twojej umowy przewyższy wpłacone składki!!!
Do tej pory oznacza to stopę zwrotu 0,07%. Czy wcześniej ktoś Ci to powiedział?
Pominęliśmy coś. Prawda, inflację... Prawie zapomniałem.
Porównując z obecnymi kosztami, Twoje posiadane kapitał po 17 latach ma nadal siłę nabywczą w wysokości 21.976 €, przy założonej inflacji 2%.
Oznacza to dla Ciebie, że po 17 latach wpłacony kapitał stracił 28,58 % swojej wartości!!! Nazywa się to w żargonie ubezpieczycieli „
ubezpieczenie na życie kapitałowo-odbudowujące”.
Cytat koniec ....
Jeśli to naprawdę jest takie, o mój Boże. Wolałbym wtedy raczej tradycyjną książeczkę oszczędnościową.