Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy w bankach istnieją również konta oszczędnościowe z ustalonym okresem ważności?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie,

od kilku miesięcy mam chrześniaka, dla którego chciałbym coś założyć.
Trochę się zorientowałem i najtańszym rozwiązaniem byłoby oczywiście, gdybym miał od razu większą kwotę do dyspozycji i mógł ją ulokować.
Niestety nie mogę.
Dlatego muszę regularnie wpłacać lub przelewać pewną część.
Ponieważ chciałbym, aby ta inwestycja trwała do 18. roku życia, szukam opcji oferujących ustalony okres trwania.
Czy banki oferują również klasyczne książeczki oszczędnościowe, które od samego początku mają ustalony okres trwania i wypłacają ulokowane pieniądze wraz z odsetkami właścicielowi konta?

Pozdrowienia, Stephen

Re: Czy w bankach istnieją również konta oszczędnościowe z ustalonym okresem ważności?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

gdzie ma być sens tego modelu konta?

Można zabezpieczyć książeczki oszczędnościowe hasłem lub ustalić, że posiadacz książeczki oszczędnościowej otrzyma dostęp dopiero po osiągnięciu określonego wieku. Ale jako rodzaj lokaty terminowej, nie jest mi to znane.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Latinl

Cześć ludzie,

od kilku miesięcy mam chrześniaka, dla którego chciałbym coś założyć.
Trochę się zorientowałem, a najlepiej byłoby, gdybym mógł od razu udostępnić większą kwotę i ją zainwestować.
Niestety nie mogę tego zrobić.
Dlatego muszę co miesiąc wpłacać lub przelewać pewne kwoty.
Ponieważ chciałbym prowadzić to zainwestowanie aż do 18. roku życia, szukam możliwości, która oferuje stały okres trwania.
Czy banki oferują klasyczne książeczki oszczędnościowe, które mają z góry określony okres trwania i potem wypłacają ulokowane pieniądze plus odsetki właścicielowi konta?

Pozdrowienia Stephen

cześć

również mam chrześniaka. Posiadamy konto depozytowe dla niepełnoletnich w comdirect (na rodziców, mam dostęp) i regularnie wpłacamy mniejsze kwoty do 2 funduszy. po 25 €

Dla mojego dziecka matka chrzestna założyła juniora konto oszczędnościowe. Również niezła opcja

Napisany przez verschaukelt
Stephen, przy oprocentowaniu około 0,5% obecnie mało sensowne jest inwestowanie w sposób, o którym myślisz... Kiedyś istniały takie opcje, zazwyczaj na 5 lat, z wyższym oprocentowaniem wtedy.

Fundusze są niepewne - mogą świetnie się układać, ale mogą też nie i dodatkowo ponoszone są opłaty za prowadzenie depozytu.

Aktualnie oszczędzanie w ramach kasy mieszkaniowej jest całkiem dobrą alternatywą - poszukaj umów oferujących wyższe oprocentowanie oraz dodatkowy bonus. Od 16 lat Twoje chrześniak może także otrzymywać premię mieszkaniową. Jednak ponownie obciążone są opłatami za założenie, co nie wygląda już tak korzystnie. Ale być może 50 euro przy kwocie kredytu mieszkaniowego w wysokości 5000 euro można znieść.

Ponadto istnieją jeszcze obligacje, niestety obecnie także nie przynoszą one zbyt wysokiego oprocentowania. Mam jeszcze jedną starą z Volkswagen Bank Direkt oferującą 4,25% stałego oprocentowania, obecnie oferują zaledwie 1% lub 1,6%. To jest marnowanie pieniędzy! Taka inwestycja wiąże się na wiele lat i gdy oprocentowanie znowu wzrośnie, będziesz żałował, że nie możesz z niej zrezygnować.

Napisany przez DrKnoedel
Niektóre banki oferują także konta oszczędnościowe, do których trzeba regularnie wpłacać pieniądze, z okresem od 18 lat i oprocentowaniem zmiennym. Stopa procentowa dostosowuje się do obecnego poziomu na rynku. Warto zapytać.

Napisany przez Dahut
Sprawdź ofertę oszczędzania na prawo jazdy w ADAC. Zrobiłem to dla moich siostrzeńców i bratanków. To jest zwykłe konto oszczędnościowe w Deutsche Bank, gdzie z góry określa się miesięczną kwotę oszczędności oraz okres trwania. Kilka lat temu były tam naprawdę dobre oprocentowania, ale oczywiście te czasy już minęły. Mam szczęście, ponieważ założyłem to konto jakiś czas temu i teraz mam na całym okresie trwania 4,5%. Fajną niespodzianką jest to, że dodatkowo od ADAC otrzymuje się pudełko prezentowe w kształcie samochodu z tablicą czekolady w kształcie prawa jazdy.

Napisany przez soundjunk
Jeśli jesteś klientem Sparkasse, zapytaj o oszczędzanie premiowe. To może być coś dla Ciebie.

Napisany przez labyfan
Następujący produkt idealnie pasuje do tego, co masz na myśli:

Haspa - Haspa ZielSparen

Regularne oszczędzanie na książce oszczędnościowej z ustalonym okresem trwania i oprocentowaniem.
Ważne jest jednak, że zazwyczaj książki oszczędnościowe nie mogą zostać wcześniej wypłacone.

Przy twoim okresie trwania, otrzymasz stałe oprocentowanie w wysokości 3% rocznie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata