Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co wchodzi w skład kwoty kredytu budowlanego?

Napisany przez bhwler
Cześć drodzy eksperci,
Jestem tutaj nowy i już troszkę poczytałem. Mam jeszcze dispomaxx5 z 2003 roku (sumę oszczędności budowlanych w wysokości 10000 EUR // 2% stopa bazowa // 4,25% premiowane oprocentowanie w przypadku rezygnacji z kredytu). Został on już przydzielony, ale chciałbym nadal skorzystać z dobrych oprocentowań (nie skorzystam z kredytu) i nadal regularnie oszczędzać - obecnie osiągnąłem kwotę około 5000 EUR. Premiowane oprocentowanie jest wypłacane tylko dla środków do momentu osiągnięcia sumy oszczędności budowlanych. Nadal nie jest dla mnie jasne, co prowadzi do osiągnięcia sumy oszczędności budowlanych: a) tylko wpłaty (wkład własny + składki pracodawcy)? b) Wpłaty (wkład własny + składki pracodawcy) + roczne oprocentowanie bazowe? c) Wpłaty + oprocentowanie bazowe + premiowane oprocentowanie? Moim głównym zmartwieniem jest: Czy muszę już teraz kalkulować premiowane oprocentowanie w taki sposób, aby nie przekroczyć 10000 EUR ogółem, czy mogę nadal wpłacać (i ewentualnie wykorzystać oprocentowanie bazowe), aż do momentu osiągnięcia 10000 EUR i wtedy otrzymać premiowane oprocentowanie podczas przydziału? Dzięki za odpowiedzi lub ewentualne pytania. Pozdrawiam bhwler

Napisany przez bhwler
Naprawdę nikt?

Napisany przez AV-Planer
Wszystko, co jest w umowie; więc wpłaty wraz z odsetkami. Nie są brane pod uwagę zwrotne wyższe odsetki, ponieważ są one obliczane dopiero przy wypłacie z rezygnacją z kredytu.

Rozsądnym posunięciem jest kontynuowanie oszczędzania do około 85% sumy zabezpieczenia kredytu budowlanego, a więc 8500 euro. Następnie pozostawić środki na koncie. Suma zabezpieczenia kredytu budowlanego nie może być przekroczona, ponieważ w przeciwnym razie nie będzie można udzielić więcej kredytu budowlanego, a tym samym nie będzie możliwa rezygnacja z kredytu. BHW prawdopodobnie chce się pozbyć tej umowy i rozwiązać ją bez dodatkowych odsetek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata