Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka odsetkowa

Napisany przez quattro123
Cześć,
w 2004 roku wziąłem kredyt w wysokości 104 000€ na budowę nowego domu. Spłacam go poprzez kredyt odsetkowy związany z umową oszczędnościową budowlaną. Moje pytanie teraz brzmi: Płacę 1% (spłatę) na konto oszczędnościowe i odsetki bankowi. Ta suma jest stała od 8 lat. Co się stanie po 10 latach? Według wyciągu bankowego suma nie zmniejsza się. Czy coś się zmieni w miesięcznej racie do banku po 10 latach? Umowa oszczędnościowa nie będzie wtedy jeszcze gotowa do wypłaty.
Jakie mam opcje po 10 latach?

Napisany przez Schlumpf
Cześć Quattro,

No cóż, w końcu powinien nadejść czas na realizację stawki oszczędnościowej, a następnie spłatę kredytu bankowego. Powinno to wynikać z Państwa dokumentów. W przeciwnym razie mają Państwo możliwość refinansowania kredytu po okresie ustalonych odsetek, czyli rozwiązania umowy oszczędnościowej i zrekompensowania salda oszczędności na Państwa długu. Jakiego rodzaju instrukcję oszczędnościową posiadacie? Jakie odsetki planujecie finansować po realizacji?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Quattro123,

zalecam zabezpieczenie dzisiaj przyszłego kredytu przedterminowego na 2 lata.

Podzieliłbym umowę oszczędnościową na 2 umowy i skasował jedną z nich z saldem. Kwotę wypłaty, która będzie dostępna na koniec okresu zabezpieczenia stopy procentowej, odliczyłbym od pozostałej kwoty kredytu i resztę kwoty narysowałbym jako kredyt ratalny (już dzisiaj jako kredyt przedterminowy).

Masz całkowitą swobodę w wyborze banku!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata