Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata terminowa: CosmosDirect Elastyczne konto Oszczędnościowe na Emeryturę

Napisany przez Edelrieder
Witajcie razem!

Po przejrzeniu wyciągu z konta za moje rachunek oszczędnościowy za ubiegły rok, ponownie uświadomiłem sobie, że stopa oprocentowania wynosząca 0,8% nawet nie pokrywa inflacji.
Ponieważ mam u Cosmos ubezpieczenie samochodu, zawsze wysyłają mi reklamy, które tym razem wydały mi się dość interesujące.

Nawet pierwsza stopa oprocentowania jest już dwukrotnie wyższa niż moja obecna, brak opłat i pełny dostęp. Rosnąca stopa procentowa również nie jest zła, a jeśli zaraz się zdecydujesz, otrzymasz bon Amazon o wartości 25 €.

Chciałbym teraz zapytać, czy istnieje jakaś haczyk, którego nie widzę?

Link do produktu znajduje się na stronie internetowej Cosmos Direkt!

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Pozdrowienia

E

Re: lokata terminowa: CosmosDirect Elastyczne konto Oszczędnościowe na Emeryturę

Napisany przez domrepp
Przejrzałem również produkt i nie mogłem naprawdę znaleźć żadnej wady. Niestety jesteś trochę za późno, bo w zeszłym roku warunki były nawet nieco lepsze.

Przeczytaj przy okazji ten wątek:

Kaupthing Edge Deutschland - Forum Pomocy • Zobacz temat - CosmosDirect 30. października 2012 r.

Tam miesięczne oszczędzanie w Cosmos było już omawiane i odpowiedzą Ci na ewentualne pytania.

Napisany przez Matthew Pryor
Nie najgorsza zastępcza forma lokaty terminowej lub lokaty świątecznej.
Jednak przy planie emerytalnym (jest też opcja oszczędnościowa, która jest nieco inna) należy wziąć pod uwagę następujące kwestie:
Posiadacz konta zawsze otrzymuje warunki obowiązujące w chwili każdej wpłaty, zazwyczaj korzysta z faktu, że dodatkowe wpłaty, dokonane przed upływem pierwszego roku umowy, są wliczane w obowiązujący wówczas drugi stopień oprocentowania. To sprawia, że jako alternatywa dla lokaty na 2 lub 3 lata może to być całkiem atrakcyjne, przynajmniej jeśli stopa procentowa nie spada w ciągu pierwszego roku umowy.

Napisany przez Latinl

Nie najgorsza alternatywa dla [url]lokaty[/url] terminowej i/lub festgeldu.
Ale przy zakładaniu konta emerytalnego (istnieje także plan oszczędzania, co jest nieco innym produktem) należy wziąć pod uwagę następujące kwestie:
Na koncie zawsze otrzymuje się warunki obowiązujące w chwili każdej wpłaty, z reguły korzysta się z tego, że dodatkowe wpłaty przed upływem pierwszego roku umowy są wcześniej przenoszone do obowiązującej wtedy drugiej stopy procentowej. Jest to dość atrakcyjna alternatywa dla [url]lokaty[/url] na 2 lub 3 lata, przynajmniej jeśli stopa procentowa nie spada w ciągu pierwszego roku umowy.

Przede wszystkim należy umieć przeczytać i zrozumieć drobny druk, co jest bardzo ważne.

Amazon Gutschein można otrzymać tylko po zawarciu dodatkowych umów:
Plan oszczędnościowy dla dzieci oraz [url]konto[/url] oszczędnościowe dla dzieci

Oba produkty to ukryte formy oszczędności emerytalnych

Odsetki:

Stopa procentowa jest konkurencyjna na rynku. Oprocentowanie wynosi około 2,3%. Zgodne z innymi formami inwestycji:

Najlepsza oferta 2,2% na 2 lata

Porównanie lokat terminowych? 2 lata [url]lokaty[/url] terminowej

Tutaj jednak zobowiązuje się na 2, a nie 3 lata. Oczywiście można myśleć, że 3 lata są atrakcyjne. Rzeczywiście tak jest. Jednak jeśli spojrzy się na krzywą stóp procentowych, zauważymy, że idziemy w kierunku wzrostowym, więc za 3 lata na pewno zobaczymy także atrakcyjne inwestycje.

Nazwałbym to ofertą zachęcającą. Większość osób weźmie to na 4, 5, 6 lat i nie będzie już rezygnować. Wtedy Cosmos robi dobry obrót. Tylko 1,25% jest gwarantowane, reszta jest zmienna. Bardzo korzystna opcja do zarabiania pieniędzy.

Ach, i oszczędności na dzieci są w najlepszym przypadku kontynuowane przez 18 lat

Napisany przez domrepp

Nie najgorsza zamiana na lokatę terminową i/lub festgeld.
Ale co należy rozważyć w przypadku Konta Emerytalnego (które ma także program oszczędnościowy, co jest trochę inne):
Przy koncie zawsze otrzymuje się warunki obowiązujące w chwili danego wpłacenia, zazwyczaj korzysta się z faktu, że dodatkowe wpłaty przed upływem pierwszego roku umowy są wcześnie przenoszone na obowiązujący wtedy drugi poziom oprocentowania. To sprawia, że jako alternatywa dla lokaty na 2 lub 3 lata jest to dość atrakcyjne, przynajmniej jeśli stopa procentowa nie spada w ciągu pierwszego roku umowy.

Czy nie jest tak, że przy zawarciu planu oszczędnościowego lub konta obowiązująca stopa procentowa jest gwarantowana przez trzy lata!? Przynajmniej tak to zrozumiałem w przypadku planu oszczędnościowego.

Napisany przez domrepp

Zasadniczo powinno się umieć czytać małą czcionkę i co najważniejsze także ją zrozumieć.

Bon upominkowy Amazona jest dostępny tylko przy zawarciu dodatkowych umów:
Plan oszczędności dla dzieci i konto oszczędnościowe dla dzieci

Obie te produkty są ukrytym ubezpieczeniem na życie

Co do oprocentowania:

Oprocentowanie jest zgodne z rynkiem. Oprocentowanie wynosi około 2,3%. Pasuje to do innych form inwestycji:

Najlepsza oferta 2,2% na 2 lata

Porównanie lokat ? 2 lata inwestowania pieniędzy w lokacie

Tutaj jednak zobowiązujemy się na 2, a nie 3 lata. Oczywiście można uznać, że 3 lata są atrakcyjne. Tak jest. Jednak jeśli spojrzymy na krzywą oprocentowania, zauważymy, że idzie ona na północ, co oznacza, że za 3 lata z pewnością zobaczymy również atrakcyjne inwestycje.

Nazwałbym to ofertą zachęcającą. Większość osób wybierze 4, 5, 6 lat i nie zrezygnuje dalej z inwestycji. Wtedy Cosmos robi dobrą robotę. Tylko 1,25% gwarantowane, reszta zmienna. Bardzo korzystna opcja do zarabiania na pieniądzu.

Och, a ubezpieczenie na życie dla dzieci jeszcze działa przez 18 lat, w najlepszym przypadku.

Warunki wyglądają na zmienione na nowy rok. W zeszłym roku nie było mowy o obowiązkowym zawarciu Planu Oszczędnościowego dla Dzieci i Konta Oszczędnościowego dla Dzieci, aby otrzymać bon. Bon można było otrzymać przy prostym zawarciu produktu inwestycyjnego (w przypadku planu oszczędnościowego na pewno). Nawet jeśli zrezygnuję z bonu i skorzystam tylko z odsetek, nadal nie jest to najgorsza opcja, chociaż niestety stawki odsetek obecnie się obniżyły.

Nie chciałbym ogólnie mówić o produktach na starość. W warunkach, czyli miesięczna możliwość wypowiedzenia umowy i wypłaty, mogę mieć nigdy dostęp do pieniędzy i na pewno nie muszę czekać aż do wieku emerytalnego. Raczej określiłbym to jak Pryor Nie najgorsza zastępstwo lokaty terminowej i/lub lokaty oszczędnościowej na dzień dzisiejszy.

Jak już wspomniałem, nie ma absolutnie żadnego zobowiązania na 2 lub 3 lata ze względu na terminy.

Gdzie są również jakiekolwiek tendencje krzywej oprocentowania względem północy!?!? W ciągu ostatnich miesięcy wszystkie oferty lokat terminowych i oszczędnościowych stale maleją. To na pewno nie zmieni się tak szybko, przynajmniej nie w kierunku północy. Dzisiaj potwierdzono bardzo niski stopień referencyjny.

Więc widziałem już gorsze oferty przyciągające.

Napisany przez Latinl

Warunki wydają się być zmienione na nowy rok. W zeszłym roku jeszcze nie było mowy o obowiązkowym zawarciu planu oszczędnościowego dla dzieci i konta oszczędnościowego dla dzieci, aby otrzymać bon. Bon otrzymywało się przy prostym zakupie produktu inwestycyjnego (w przypadku planu oszczędnościowego na pewno). Nawet jeśli zrezygnuję z bonu i skorzystam tylko z odsetek, to nie jest to najgorsza opcja, chociaż poziomy odsetek niestety obniżyły się w międzyczasie.

Nie chciałbym mówić ogólnie o produktach emerytalnych. Dzięki warunkom, czyli możliwości miesięcznej rezygnacji i wypłaty, mogę zawsze sięgnąć po pieniądze i zdecydowanie nie muszę czekać aż do wieku emerytalnego. Zdecydowanie określiłbym to raczej tak, jak Pryor Nie najgorsza opcja zastępstwa lokaty terminowej i/lub lokaty call money!

Jak już wspomniałem, zdecydowanie nie ma żadnego zobowiązania na 2 lub 3 lata.

Gdzie jeszcze można zauważyć trendy wzrostowe w krzywej oprocentowania!?!? W ostatnich miesiącach wszystkie oferty lokat terminowych i lokat call money spadają stale. Na pewno się to nie zmieni tak szybko, przynajmniej nie na północ. Dzisiaj potwierdzono skrajnie niskie stopy procentowe.

Widziałem już gorsze oferty promocyjne.

no cóż, kto się zna na rzeczy, dostrzega tendencję wzrostową, ale tak, to tylko spekulacje czy nie dostaniemy lepszej oferty w przyszłym roku lub wkrótce po nim i czy nie warto corocznie pokryć się z tą ofertą poprzez lokatę terminową lub krótkoterminowe lokaty (np. Rabobank). Dla tych, którzy nie chcą stresu porównań, itp., comdirect też nie jest złym wyborem

Zasadniczo powinno się czytać małą czcionkę i rozumieć (móc)

Kupon Amazona dostaje się tylko wtedy, gdy zawiera się dodatkowe umowy:
Plan oszczędności dla dzieci i konto oszczędnościowe dla dzieci

Też przeoczyłem... Co zawierają te pakiety, nie mogę niczego odkryć podczas rejestracji.

W przeciwnym razie nie widzę powodu, dlaczego nie miałoby to sensu, jeśli obecnie otrzymuje się niższą stopę oprocentowania, prawda?

Jak jest z gwarantowanym depozytem? Czy w Cosmosie nie trzeba się o to martwić?

Napisany przez domrepp

tja, kto jest specjalistą, widzi tendencję wzrostową, ale tak, to czysta spekulacja, czy za rok czy za dwa lata nie dostaniesz lepszej oferty, a co roku przeskakujesz na lokatę - na przykład w Rabobanku. Jeśli nie masz ochoty na stres związany z porównaniami itp., to nieźle radzi sobie z Comdirect.

Dla mnie nie ma różnicy, czy ktoś jest z branży czy nie. Obecne fakty mówią co innego. Sam to powiedziałeś: inaczej mówiąc, to czysta spekulacja!

Czyż nie jest tak, że oprocentowanie obowiązujące przy zawieraniu planu oszczędnościowego lub konta jest gwarantowane na trzy lata? Przynajmniej tak zrozumiałem dla planu oszczędnościowego. Moja wypowiedź odnosi się do nadzwyczajnych, nieustalonych na początku umowy dodatkowych wpłat. Takie dodatkowe wpłaty są możliwe zarówno w przypadku planu oszczędnościowego, jak i w przypadku omawianej tutaj jednorazowej inwestycji. Dla tych dodatkowych wpłat mogą obowiązywać inne warunki.

Napisany przez domrepp

To jest prawda. Moje stwierdzenie odnosi się do niestandardowych dopłat, które nie są ustalone na początku umowy. Takie dopłaty są możliwe zarówno przy planie oszczędnościowym, jak i przy jednorazowej inwestycji, o której tutaj dyskutujemy.
W przypadku tych dodatkowych wpłat mogą obowiązywać inne warunki.

Muszę ponownie zbadać, czy rzeczywiście tak jest. Teraz to mnie interesuje.

Napisany przez Ravemaster84

Jak to jest z ochroną depozytów? Czy nie trzeba się martwić o Cosmos, co nie?

Cosmos podlega pod Protektor. Sprawdź tutaj:
Protektor Lebensversicherungs-AG ? Wikipedia

Muszę ponownie zbadać, czy to naprawdę tak jest.

Zrób to . Fundstelle:Allgemeine Bedingungen für das Vorsorgekonto,§6,Nr.2:

Dla wpłat obowiązujący jest obowiązujący w momencie dokonywania wpłaty dla nowego biznesu obowiązujący gwarantowany schemat oprocentowania.

Napisany przez domrepp
Przeczytałem to właśnie, i niestety jest to prawdą!

Napisany przez Latinl

Dla mnie to nie ma nic wspólnego z byciem z branży. Aktualne fakty mówią coś innego. Sam to powiedziałeś: w przeciwnym razie byłoby to czystą spekulacją!

dalej już nie schodzi

Zdecydowałbym się na rabodirect lub obligację oszczędnościową na 2 lata, a potem znowu bym się zdecydował.

CD chce tylko przyciągnąć klientów do dłuższych umów.

Osobiście mi się to nie podoba

Tak więc właśnie dzwoniłem sam na infolinię i dowiedziałem się, że to związane jest z opcją Dodatkowy Plan Oszczędnościowy dla Dzieci i Dodatkowe konto Oszczędnościowe dla Dzieci, które można później dokupić, aby przekazać pieniądze dzieciom. Według infolinii otrzymasz jednak kupon.

Będę teraz chyba to zrobić. Jeśli jednocześnie zamknę jeszcze jedno dla mojej mamy, dostanę więc 2 vouchery, co przy 1000€ jest równoważne z bezpośrednią wypłatą 2,5%, bo chyba nie można tego zrobić kilka razy, prawda? ^^

Pozdrowienia

Czy chcesz rozwiązanie inwestycyjne odpowiednie dla Ciebie, które również zrozumiesz, czy może wolisz po prostu zdobyć kupony rabatowe?

Interesuje mnie głównie inwestowanie w gotówkę, i do tej pory nie udało mi się znaleźć lepszej/oferty bardziej elastycznej. Woucher to po prostu dodatkowy zysk, który się opłaca.

Napisany przez Ulrich1234
Cześć,

przy elastycznym koncie emerytalnym trzeba bardzo uważać. Przy podpisywaniu umowy przez telefon wyjaśniono mi, że mogę wpłacać pieniądze przez rok, a w zamian otrzymam gwarancję 1,75% w pierwszym roku, 2,25% w drugim roku i 3,8% w trzecim roku. Kiedy teraz, w ciągu pierwszego roku, wpłaciłem więcej środków, Cosmos odmówiło dotrzymania warunków i zaoferowało tylko 1,2%, 1,5% i 2,5%.

Dla mnie taka praktyka należy do kategorii oszustwo. Podczas rozmowy telefonicznej skarżyłem się, ale otrzymałem jedynie informację, że problem jest znany, ale zmiany nie są możliwe.

Czuję się oszukany przez Cosmos Direct. Prawdziwa firma ubezpieczeniowa nie daje takich obietnic, które potem nie są spełniane.

Napisany przez domrepp
Bez konieczności ponownego szczegółowego przeczytania warunków, zdaję sobie sprawę, że dokładnie tak to było opisane. Płacisz ustaloną kwotę miesięcznie za pośrednictwem polecenia zapłaty, która jest oprocentowana aktualną stopą procentową. Po wpłacie dodatkowych środków lub zmianie ustalonej kwoty przy zawarciu umowy, nowe środki podlegają obecnej stawce procentowej. Dlatego na początku, gdy obowiązywała korzystniejsza stopa procentowa, wybrałem nieco wyższą miesięczną kwotę, zakładając obniżkę stóp procentowych i chciałem uniknąć zmiany kwoty na gorszych warunkach. Zatem moim zdaniem wszystko jest zgodne - niestety.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata