Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy do spłaty innego kredytu

Napisany przez Henry168
Cześć wszystkim,

chcę kupić Dom i już mam zabezpieczoną finansowanie budowy. Dodatkowo mam jeszcze kredyt studencki, który mogę spłacić w dowolnym momencie.

Teraz myślę, że całkowicie spłacę kredyt studencki za pomocą finansowania budowy, ponieważ odsetki od kredytu studenckiego są wyższe niż od kredytu na budowę.

Wykorzystam finansowanie budowy na zakup i remont domu.

Moje pytanie do was teraz brzmi, czy lepiej byłoby omówić to z doradcą w banku i zapytać, czy jest to w porządku, ponieważ myślę, że lepiej jest spłacić im odsetki niż innej bankowej instytucji, czy może uważacie, że lepiej jest po prostu użyć pieniędzy na ten cel, jeśli w ogóle jest to możliwe. W jakiś sposób martwię się, że jeśli doradca to usłyszy, to mógłby odmówić mi finansowania, chociaż wydaje się być bardzo miły i pomocny.

Czy dostanę pieniądze na remont wtedy, kiedy będę chciał, aby w ogóle móc spłacić kredyt studencki?

Czy ktoś miał już doświadczenie w tej sprawie? Jestem wdzięczny za każdą radę.

Aha, doradca bankowy wie, że mam kredyt studencki.

Pozdrowienia

Henry

Napisany przez igor82
Zazwyczaj finansowanie budowy jest związane z określonym celem (nabycie domu własnego). Dlatego też oprocentowanie jest tak niskie. Ostatecznie, Dom własny stanowi wartość, którą w razie potrzeby można sprzedać, co daje bankowi pewność.

Napisany przez Henry168
Cześć,

dzięki za odpowiedzi, ale niestety to też mnie nie prowadzi do rozwiązania.

Pozdrowienia

Henry

Napisany przez Leroy
Zadawanie pytań nic nie kosztuje !!!

Zwróć się do swojego doradcy bankowego i zapytaj go o możliwość spłacenia kredytu studenckiego (bank zarobiłby więcej, gdyby sfinansował kredyt studencki). Pytanie brzmi tylko, czy kredyt studencki może być sfinansowany (temat wartości zastawu) oraz czy, i jeśli tak, o ile wzrosną oprocentowanie kredytu hipotecznego.

Przykład: Pomijam koszty dodatkowe zakupu.

Kupuję nieruchomość za 100 000 € i mam 21 000 € wkładu własnego (=WK).
Wtedy mam wartość zastawu wynoszącą 79% (ponieważ mam 21% jako WK).

Jeśli teraz chcę sfinansować ten obiekt również kredytem studenckim, sytuacja wygląda następująco:

100 000 € nieruchomość - 21 000 € WK + 10 000 € (przykład) kredyt studencki
= 89 000 € finansowania dla wartości obiektu 100 000 € --> 89% wartość zastawu.

Oprocentowanie, które otrzymasz na finansowanie nieruchomości, pogorszy się wraz ze zwiększającą się wartością zastawu (zazwyczaj we wzrostach o 10-20%).

Więc to czy mam 72% wartość zastawu czy 76%, najczęściej nie ma znaczenia, otrzymam te same warunki oprocentowania. ALE odsetki między 79% wartością zastawu a 81% zazwyczaj różnią się od siebie.

Jak opisałem powyżej: zadawanie pytań nic nie kosztuje. Poproś swojego doradcę o informacje i poproś o nową ofertę.

Napisany przez Henry168
Dziękuję Leroy za odpowiedź. Wydaje się, że po prostu zadam pytanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata