Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy to jest zgodne z prawem, czy tylko niemoralne?

Napisany przez Bommie
Po pierwsze, witam wszystkich, ponieważ jestem zupełnie nowy tutaj i to mój pierwszy post :-)

Następnie zacznę od razu od mojego pytania. Znajoma ma kredyt w Deutsche Bank i jakoś w ciągu ostatnich lat zawsze miałem wrażenie, że nie może się uwolnić od swoich długów i że nie widać końca. Dlatego postanowiłem się temu przyjrzeć dokładniej i uważam, że sposób postępowania banku jest trochę nieuczciwy (przynajmniej moim zdaniem jako laika).

Chodzi o to, że ma ona kredyt prywatny w swoim banku, który w ciągu ostatnich lat był regularnie zwiększany, aby pokryć debet na koncie. Na pierwszy rzut oka wydaje się to logiczne, ale stopa procentowa kredytu wynosi obecnie 12,1% r./r., a debet wynosi obecnie 12,7% lub coś w tym rodzaju, w każdym razie niewielka różnica. Bank zawsze usprawiedliwiał się tym, że oszczędza się pieniądze. Psychologicznie jest to miłe, że przynajmniej konto nie jest na minusie. Problem polega jednak na tym, że za każdym razem, gdy kredyt był zwiększany, zawierana była praktycznie nowa umowa kredytowa, aby spłacić starą, i naliczano 3% prowizji manipulacyjnej od całej kwoty. Czy można złożyć skargę do banku?

Przykład:
Kredyt wynosił 10 000 (12,1%)
Debet wynosił 4 000 (12,7%)
Następnie kredyt został zwiększony do 14 000 i naliczono 420 euro opłaty manipulacyjnej. Ponieważ przy 4 000 euro i różnicy 0,6% rocznie oszczędza się tylko 24 euro rocznie, kredyt byłby bardziej opłacalny od debetu uwzględniając opłatę manipulacyjną dopiero przy okresie spłaty co najmniej 17,5 roku.

Czy popełniłem błąd, czy to nie jest oszustwo? Przede wszystkim bank stosuje tę praktykę od lat rocznie. To znaczy, zwiększają go co roku albo spłacają stary poprzez nową umowę i pobierają pełną opłatę manipulacyjną. Moja znajoma była nieco naiwna, nie znała dokładnie warunków kredytu ani konta bieżącego i całkowicie ufała pracownikowi banku, ponieważ zawsze była w tej samej instytucji i zawsze byli tam mili i uprzejmi, itp. A także było miło zawsze spłacić debet i przenieść go na niewidoczny kredyt.

Poradziłem jej, aby sprawdziła, ile kosztuje spłata kredytu i żeby wzięła kredyt konsolidacyjny w innym banku, ponieważ uważam, że 12,1% to dość drogo. Szczerze mówiąc, nie chcę wiedzieć, co jeszcze jest ukryte w umowie, na przykład ubezpieczenie itp.

Jakie jest Wasze zdanie, co należy zrobić?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi :-)

Napisany przez Ravemaster84
Aż 12,1% oprocentowania kredytu ratalnego jest oczywiście początkowo zupełnie przesadzone. Niektóre banki oferują limit debetowy, który kosztuje o połowę mniej.

Oczywiście zawsze zależy to od zdolności kredytowej. W przypadku produktów zależnych od zdolności kredytowej, stawki mogą szybko wzrosnąć, podczas gdy w przypadku variantów niezależnych od zdolności kredytowej bank musi zapewnić te warunki co najmniej 2/3 klientom. Dlatego istnieją również określone granice zdolności kredytowej.

Sprawdź stronę:
Kredyt ratalny | Porównanie online
w celu znalezienia kredytu ratalnego.

Jeśli chodzi o kwestię niemoralności:
Kto podpisuje umowę, ten wie, co robi. Jeśli nie, to jest to czyjaś własna wina.

Nie jestem w stanie powiedzieć, czy można odzyskać opłaty manipulacyjne za pożyczki w Deutsche Bank. Faktem jest, że opłaty manipulacyjne za pożyczki osobiste są już nielegalne. Tutaj również można zastanowić się, czy nie warto odzyskać trochę pieniędzy.

Napisany przez Latinl
Mogę się tu jedynie zgodzić z Ravemasterem.

Twoja znajoma powinna przeprowadzić podstawowe obliczenia kosztów domowych i prowadzić księgę domową, w której zapisuje wszystkie przychody i wydatki. Główny problem nie leży w kredycie, ale w jej podejściu do sprawy. Wygląda na to, że pomoc finansowa zawsze była mile widziana.

1. Sprawdź przychody i wydatki
2. Znajdź sposoby na obniżenie kosztów (ubezpieczenia, prąd itp.)
3. Przenieś kredyt, jeśli to możliwe, do innego banku. Jest to znacznie tańsze i bez dodatkowych opłat

Napisany przez Bommie
Dziękuję za szybkie odpowiedzi!

Następnym krokiem będzie więc udanie się do banku i dowiedzenie się, czy i jak można wyjść z obecnego umowy kredytowej. Według moich obliczeń może zaoszczędzić albo dwie lata spłaty, albo prawie 100 euro miesięcznie. Istnieją umowy, w których można dokonać dodatkowych wpłat, i takie, w których nie. Jej bank wyliczył zysk na ponad 50% przy całkowitym okresie kredytowania. Jeśli wcześniej zerwie umowę, bank straci sporo pieniędzy. Czy istnieją jakieś limity górne?

A która inna bank byłaby godna polecenia? Każdy twierdzi, że są najlepsi. Najlepsze warunki na pewno otrzyma się w przypadku kredytów online, ale osobiście miałbym niepokój. Wolałbym mieć osobistego doradcę (choć i jemu nie zawsze można zaufać ;-)) Co myślisz o SWKBank? To wielokrotny zwycięzca testów i oferuje niesamowite warunki. Osobiście mam kredyt (chociaż w innej kwocie: około 2000 euro na 2 lata) w Santanderze, którego wielu się czepia, ale ja osobiście czułem się dobrze doradzony i obsłużony w lokalnym oddziale.

Życzę miłej, słonecznej niedzieli :-)

Napisany przez georganko
O tak! Zrób porządną zamieszanie!

Przy kredycie (kreditabloesen.net) zawsze trzeba uważać na szczegóły. W przeciwnym razie może być konieczne szukanie innego dostawcy również w Internecie.

Pozdrowienia.

G

Napisany przez DagobertDuck
Co do Deutsche Bank, nie mogę nic powiedzieć, ale:
Jeśli rzeczywiście ma tak poważne problemy, jak opisałeś, moim zdaniem powinna szukać profesjonalnej pomocy w postaci doradcy ds. zadłużenia. Prowadzenie budżetu domowego, następnie eliminacja zbędnych wydatków lub redukcja (np. zmiana dostawcy prądu) oraz przeniesienie zadłużenia do innej banku są naturalnie środkami, które można zastosować, aby uniknąć długich oczekiwanych terminów przy doradcy ds. zadłużenia.

Co do banku, sytuacja jest trudna, jeśli bank przestrzega umownych postanowień. Jeśli osoba podpisała umowę bez dokładnego się nad nią zastanowienia, to jest to lekkomyślne, ale nie będzie miała możliwości dojścia do porozumienia na podstawie tych argumentów. W przeciwnym razie może negocjować z bankiem obniżenie stopy procentowej, zwłaszcza jeśli jest tam klientem od dłuższego czasu.

Napisany przez raaven
Cześć,

opłaty manipulacyjne są niedopuszczalne. Istnieje wiele decyzji OLG na ten temat. Szczegółowe informacje znajdziesz kilka wątków niżej oraz na stronie fundacji Warentest (test.de/Musterbrief-Kreditbearbeitungsgebuehr-Fordern-Sie-Ihr-Geld-zurueck-4309427-0/)

Niemniej jednak Deutsche Bank reaguje poważnie dopiero na pisma od adwokatów lub gdy występuje się z pozwem. Istnieje kilku adwokatów, którzy mają już doświadczenie w tej sprawie. Aktualnie wnioskuję przeciwko Deutsche Bankowi i Postbankowi. Korespondencję prowadzi adwokat Raabe z kancelarii Raabe-Dienemann (ra-raabe-dienemann.de).

I rady dotyczące prowadzenia ksigi domowej wydają się być uzasadnione - ponadto zalecałbym przeniesienie kredytu na bardziej korzystny (kredyt odnawialny): Istnieją znacznie tańsze opcje!

Powodzenia!

Napisany przez Weighting
Przy 12% nie jest to lichwa. W końcu to taka sprawa. sami podpisaliśmy. Oczywiście zawsze zależy to od zdolności kredytowej. Może zdolność była naprawdę słaba.

Napisany przez Bankenschreck

W jaki sposób można odzyskać opłaty manipulacyjne za pożyczki w Deutsche Bank? Niestety, nie potrafię na to odpowiedzieć. Faktem jest, że opłaty manipulacyjne za pożyczki prywatne nie są już legalne. Tutaj również można sprawdzić, czy można odzyskać trochę pieniędzy.

Cześć wszystkim,
Opłaty manipulacyjne można również odzyskać od Deutsche Bank. Lecz nie da się tego zrobić bez adwokata.
O niemoralności banków: Czy kiedykolwiek spotkałeś bank, w którym pojawia się słowo moralność w słownictwie? Ja nie!

Mogę tylko poradzić Twojej znajomej, żeby sprawdziła swoje umowy za pomocą fachowca. Może to być adwokat lub VZ. To jednak kosztuje pieniądze.
Darmowo można to zrobić na stronie Kredit Restschuldversicherung kündigen oder widerrufen? - vertragswertcheck, gdzie przegląd umów kredytowych jest darmowy. (Chociaż niektórzy znowu mogą twierdzić, że robię reklamę, to mnie to nie obchodzi. Po prostu uważam link za wskazówkę. W końcu to forum jest po to.)

Później, gdy zostanie złożone zlecenie, opłaty są niewielkie, a wynagrodzenie zależy od sukcesu. Jednak sprawdzenie jest zawsze darmowe.

Niektórzy z moich klientów, jak również ja sam, mieli już bardzo dobre doświadczenia z tą firmą. Adwokatka, z którą firma współpracuje, jest specjalistką w tej dziedzinie i już doprowadziła do rozpaczy niektóre działy prawne banków.

Spróbuj swojego szczęścia.

Obrońca przed bankami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata