Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Transmeta Corporation WHEN TMTA.NAS): kupować

Napisany przez Marktinsider
Transmeta to stosunkowo mało znany i niewielki producent procesorów z USA, który stawia na szczególnie oszczędne energetycznie procesory. Same procesory Transmeta są względnie prymitywnymi procesorami VLIW. VLIW oznacza Very Long Instruction Word. Bardzo dobre wyjaśnienie przedstawia wpis na Wikipedii (więcej informacji później). Aby wykonać kod x86, należy załadować translator oprogramowania, który przetwarza kod x86 na instrukcje dla procesora Transmeta. Transmeta postawiła poprzeczkę wysoko pod względem kompatybilności. Każda instrukcja x86 od pierwszego uruchomienia do ostatniej instrukcji multimedialnej działa, a większa część pierwotnej wydajności pozostaje. Podejście Transmety oferuje wiele korzyści technicznych: 1. Kiedy liderzy rynku AMD lub Intel rozszerzają zestaw instrukcji x86, Transmeta musi tylko zaktualizować oprogramowanie, zamiast projektować nowy sprzęt!! Jest to porównywalne do aktualizacji BIOS-u lub aktualizacji firmwareu (np. w przypadku nagrywarek CD/DVD/Bluray). 2. Jeśli znajdowane są błędy w sprzęcie, można je obejść za pomocą aktualizacji oprogramowania. 3. Ponieważ procesor nie wykonuje instrukcji x86 w sprzęcie, nie trzeba zwracać uwagi na wsteczną kompatybilność. Zamiast tego deweloperzy mogą doskonalić możliwości procesora lub dalej optymalizować zużycie energii. Transmeta obecnie skupia się na opracowywaniu nowatorskich technik, takich jak LongRun!2, i generowaniu zysków ze sprzedaży odpowiednich licencji. LongRun!2 oznacza technologię podobną do CoolnQuiet firmy AMD, która wytaktowuje procesor w dół i obniża napięcie rdzenia, aby zmniejszyć zużycie energii. Tu także widać, że procesory dzięki technologii pobierają tylko tyle energii, ile faktycznie jest potrzebne: Oto link do wideo, które wyraźnie pokazuje, jak efektywna jest technologia Transmeta. Kolejnym atutem bardzo energooszczędnych procesorów jest ich szczególna przydatność na rynku mobilnym. Procesory Transmeta są stosowane nie tylko w laptopach, ale także w tzw. tabletach, ultralekkich podnotebookach czy w PDA, ponieważ niewielkie i niedrogie procesory o niskiej mocy obliczeniowej doskonale się nadają do tego zastosowania. Topowy model z serii TM5000 (TM5800 1 GHz) ma maksymalne zużycie energii wynoszące zaledwie 7 watów, podczas gdy Pentium 4 z 3,6 GHz z TDP 115 watów ma problemy z chłodzeniem. Głównym punktem pracy procesora Transmeta Crusoe jest oprogramowanie Code Morphing. Jak już wspomniano, sprzęt Crusoe jest bardzo prosty i sam w sobie nie stanowi pełnowartościowego procesora x86. Aby uzyskać procesor w pełni kompatybilny w 100%, inżynierowie Transmeta opracowali oprogramowanie, które emuluje funkcje, które są dostępne w innych procesorach wyłącznie na poziomie sprzętu. Procesory Transmeta posiadają zintegrowany Northbridge, co oznacza, że mają własny kontroler pamięci i interfejs PCI. Oczywiście oszczędza to koszty produkcji płyt głównych dla tych procesorów, ponieważ zewnętrzny Northbridge nie jest wymagany. Tu jeszcze krótka uwaga na temat metodyki VLIW: Za pomocą VLIW w każdym takcie jest pobierana szeroka instrukcja z pamięci podręcznej instrukcji i dzielona na jednostki funkcjonalne, aby instrukcje były przetwarzane równocześnie. Co do wykresu: Oczywiście, można go na razie interpretować jako intakcyjną tendencję spadkową. Ale ja wierzę w zwrot i sądzę, że dno zostało osiągnięte (aktualny kurs: 0,67 $). Tutaj widzę doskonałą historię zwrotu akcji. W ciągu ostatnich trzech dni kurs akcji spadł z ponad 0,90 $ poniżej 0,70 $, co według mnie stanowi reakcję paniki. Oczywiście wyniki kwartalne nie były najlepsze, ale ponad 20% strata jest przesadzona. Źródła: Strona internetowa Transmeta Historia firmy Wyjaśnienie VLIW Procesor Transmeta Crusoe CPU Pozdrowienia Insider rynkowy

Napisany przez Marktinsider
Wczorajszy szczyt wyniósł około +10,5%. TMTA zakończyła dzień z zyskiem 3,2%.

Napisany przez ADMCI4
Cześć MarktInsider, Szczerze mówiąc, w ostatnim czasie nie śledziłem zbyt dokładnie Transmeta, ale mam kilka zastrzeżeń co do tej spółki: - Zmieniono model biznesowy (początek 2007): zamiast procesorów teraz licencjonowane są technologie. Dlatego procesory Crusoe i Efficeon są już przestarzałe. - Procesory są produkowane w 130, a nowsze w 90 nm. Jeśli chodzi o efektywność energetyczną, dzisiejsza wersja Ultra-Low-Voltage procesora Intel-Core jest znacznie lepsza. - W ramach restrukturyzacji firmy zwolniono 40% personelu (co odpowiada zaledwie 75 pracownikom!) - Od założenia w 1995 roku praktycznie zawsze odnotowywano straty. Szczerze mówiąc, dla mnie ta spółka to zdecydowanie nie jest zakup. Ale jak już wspomniałem, nie śledziłem dokładnie firmy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata