Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy drugi kredyt może doprowadzić do rozwiązania pierwszego kredytu?

Napisany przez HorstW
Cześć wszystkim,

oto moja sytuacja:

Przed rokiem podpisałem kredyt konsumencki na kwotę 25 000 EUR. Teraz chciałem wziąć kolejny kredyt w innej banku, również na kwotę 25 000 EUR. Ten bank pozytywnie odpowiedział na moje zapytanie. Moje wynagrodzenie jest wystarczająco wysokie, abym mógł spłacać obie miesięczne raty kredytowe bez większych problemów. Jednak obawiam się, że bank udzielający pierwszego kredytu mógłby zerwać umowę ze względu na pogorszenie się mojej sytuacji finansowej. To dlatego, że dowiedziałby się o moim drugim kredycie (oraz dodatkowych miesięcznych zobowiązaniach do spłaty) z bazy danych SCHUFA. Dodatkowo nie byłby już jedynym bankiem, który mógłby zajmować moje dochody.

A jeśli pierwszy bank zerwie umowę, to znów zostanie przesłane zgłoszenie do SCHUFA, co mogłoby spowodować, że drugi bank również zerwałby umowę, i wtedy miałbym obowiązek spłacić oba kredyty plus koszty naraz.

Czy ta sytuacja, opisana przeze mnie, może stać się rzeczywistością, jeśli teraz definitiwnie złożę wniosek o drugi kredyt?

Napisany przez Kay Neahnung
Nie martw się, nic nie będzie wypowiedziane. Dopóki płacisz grzecznie i terminowo, żadny bank na świecie Cię nie wypowie. Przecież na tym oni zarabiają. Miałem również kilka kredytów, nie było żadnych problemów.

Napisany przez 2Escorpio

Nie martw się, nic nie zostanie wypowiedziane. Dopóki będziesz grzecznie płacił na czas, żadny bank na świecie cię nie wypowie. W końcu na tym zarabiają. Miałem kilka kredytów, nie było problemu.

Dokładnie, dopóki płacisz na czas, nie będzie wypowiadania.
Bankowi nie zależy, ile zobowiązań zaciągniesz, dopóki spłacasz raty.

Napisany przez Kay Neahnung

Dokładnie, tak długo jak płacisz na czas, nie będzie wypowiedzenia umowy.
Bankowi jest obojętne, ile zobowiązań na siebie bierzesz, o ile spłacasz raty.

Nie do końca. Jeśli bank zobaczy, że masz na przykład 2 kredyty i chcesz wziąć trzeci, ale dochody nie są wystarczające, aby je wszystkie obsłużyć (banki mają swoje określone wydatki na utrzymanie), może to być odrzucone.

Jednak banki przeprowadzają wstępną ocenę, więc jeśli dochody są wystarczająco wysokie (i reszta się zgadza), nie powinno być problemu.

Napisany przez 2Escorpio

Nie do końca. Jeśli bank zauważy, że osoba ma na przykład 2 kredyty w trakcie spłaty i chce kolejnego (3. kredyt), ale jej dochody nie wystarczają, aby obsłużyć wszystkie zobowiązania (banki mają określony standard, ile wynoszą koszty utrzymania), to może to skutkować odmową.

Jednak to jest sprawdzane wcześniej przez banki, więc nie powinno być problemu, pod warunkiem, że dochody są wystarczająco wysokie (i reszta się zgadza)

Co to ma wspólnego z pytaniem autora wątku?

Przy dodatkowych kredytach (w tym przypadku trzecim) oczywiście istnieje kilka innych kwestii do rozważenia. Ale to nie było pytanie :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata