Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kontrakt różnicy kursowej WHEN CFD)

Napisany przez ADMCI4
Odchodząc z rynku akcji jesienią zeszłego roku, szukałem nowej działalności na małą część pieniędzy. Rozważałem: 1) Forex (wycofałem się, zobacz inny wątek dla szczegółów) 2) Kontrakty terminowe 3) Opcje i/lub CFD 1) i 2) są dla mnie zbyt ryzykowne, jeśli nie ma się bardzo dużych ilości kapitału. W przypadku 3) dotychczas handlowałem tylko zwykłymi opcjami (bez knock-outów itp.) i wtedy natknąłem się ponownie na CFD. Kontrakty różnic kursowych wydają mi się nadal dość egzotyczne w Szwajcarii. Poza Bankiem Syntetycznym w Genewie, moim zdaniem nikt inny w Szwajcarii tego nie oferuje (?). To, co do tej pory zauważyłem o CFD... Zalety: + Łatwiejsze do obliczeń niż opcje (liniowy przebieg, brak wpływu na zmienność implikowaną itp.) + Nieskończony czas trwania, jeśli masz wystarczająco dużo marginesu, możesz przetrwać trudne czasy. (Obecnie dla mnie jest to powód przeciwko opcjom/kontraktom terminowym i zwłaszcza knock-outom, gdy klimat na giełdzie staje się bardziej zmienny od marca 2007, i wiele wskazuje na to...) Wady: - Odsetki, które na papierze wyglądają niewielko, ale z czasem wcale nie są takie małe. (Dostawcy zazwyczaj podają odsetki dziennie, ale roczne odsetki są wysokie). - Teoretycznie nieograniczone straty, w rzeczywistości wartość tylko spada do zera, gdy margines (maksymalnie -145%) zostanie przekroczony. Oczywiście w przypadku Banku Syntetycznego i innych dostawców można ustawić zlecenie stop loss. - Prawie brak dostawców w Szwajcarii poza Bankiem Syntetycznym (Genewa, od marca 2007 także filia w Zurychu). Handel CFD jest kwestią zaufania, ponieważ odbywa się bezpośrednio z przeciwną stroną, a nie za pośrednictwem giełdy... Tutaj informacje dotyczące CFD, w zasadzie małe inwestycje mogą również sprzedawać krótko, tak jak fundusze hedgingowe: https://www.pvi.ch/03-12-2006/was-sind-cfds/ i https://www.cash.ch/content.php?Id=409&tk=6 Oczywiście CFD są bardzo ryzykowne, ale w przeciwieństwie do kontraktów terminowych można je łatwiej stosować do poszczególnych (akcyjnych) tytułów, a wybór jest znacznie większy, co uważam za bardziej interesujące. Jednak nadal nie rozumiem, jak sytuacja wygląda w bardzo trudnych warunkach na giełdzie, gdy cena (w bardzo złym przypadku/krachu) spada poniżej zlecenia stop loss dla CFD. Dostawcy zawsze zapewniali mnie, że ryzyko obejmuje tylko wartość depozytu i nie ma dodatkowych płatności. Jednakże w przypadku CFD brak giełdy jako strony przeciwnej, więc nie ufam temu bez dokładnej oceny... Czy ktoś ma doświadczenie z CFD lub bankiem Syntetycznym ogólnie? Przeglądałem Synthesis podczas prób z Forexem (ale ostatecznie handlowałem tylko z Oandą). Obecnie korzystam z Tradejet.ch (bardzo zadowolony) do handlu opcjami, wcześniej byłem klientem Swissquote do akcji (tylko kilka transakcji w ciągu roku). Naprawdę polecam Tradejet do handlu opcjami, zwłaszcza na Euwax/Stuttgart, gdzie można handlować dużo mniejszymi kwotami niż w Szwajcarii. Ponieważ zazwyczaj trzymam opcje krótko, ryzyko EUR/CHF dla mnie nie ma znaczenia...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata