- pt mar 02, 2007 5:34 pm
Odchodząc z rynku akcji jesienią zeszłego roku, szukałem nowej działalności na małą część pieniędzy.
Rozważałem:
1) Forex (wycofałem się, zobacz inny wątek dla szczegółów)
2) Kontrakty terminowe
3) Opcje i/lub CFD
1) i 2) są dla mnie zbyt ryzykowne, jeśli nie ma się bardzo dużych ilości kapitału.
W przypadku 3) dotychczas handlowałem tylko zwykłymi opcjami (bez knock-outów itp.) i wtedy natknąłem się ponownie na CFD.
Kontrakty różnic kursowych wydają mi się nadal dość egzotyczne w Szwajcarii. Poza Bankiem Syntetycznym w Genewie, moim zdaniem nikt inny w Szwajcarii tego nie oferuje (?).
To, co do tej pory zauważyłem o CFD...
Zalety:
+ Łatwiejsze do obliczeń niż opcje (liniowy przebieg, brak wpływu na zmienność implikowaną itp.)
+ Nieskończony czas trwania, jeśli masz wystarczająco dużo marginesu, możesz przetrwać trudne czasy. (Obecnie dla mnie jest to powód przeciwko opcjom/kontraktom terminowym i zwłaszcza knock-outom, gdy klimat na giełdzie staje się bardziej zmienny od marca 2007, i wiele wskazuje na to...)
Wady:
- Odsetki, które na papierze wyglądają niewielko, ale z czasem wcale nie są takie małe. (Dostawcy zazwyczaj podają odsetki dziennie, ale roczne odsetki są wysokie).
- Teoretycznie nieograniczone straty, w rzeczywistości wartość tylko spada do zera, gdy margines (maksymalnie -145%) zostanie przekroczony. Oczywiście w przypadku Banku Syntetycznego i innych dostawców można ustawić zlecenie stop loss.
- Prawie brak dostawców w Szwajcarii poza Bankiem Syntetycznym (Genewa, od marca 2007 także filia w Zurychu). Handel CFD jest kwestią zaufania, ponieważ odbywa się bezpośrednio z przeciwną stroną, a nie za pośrednictwem giełdy...
Tutaj informacje dotyczące CFD, w zasadzie małe inwestycje mogą również sprzedawać krótko, tak jak fundusze hedgingowe:
https://www.pvi.ch/03-12-2006/was-sind-cfds/
i
https://www.cash.ch/content.php?Id=409&tk=6
Oczywiście CFD są bardzo ryzykowne, ale w przeciwieństwie do kontraktów terminowych można je łatwiej stosować do poszczególnych (akcyjnych) tytułów, a wybór jest znacznie większy, co uważam za bardziej interesujące.
Jednak nadal nie rozumiem, jak sytuacja wygląda w bardzo trudnych warunkach na giełdzie, gdy cena (w bardzo złym przypadku/krachu) spada poniżej zlecenia stop loss dla CFD. Dostawcy zawsze zapewniali mnie, że ryzyko obejmuje tylko wartość depozytu i nie ma dodatkowych płatności.
Jednakże w przypadku CFD brak giełdy jako strony przeciwnej, więc nie ufam temu bez dokładnej oceny...
Czy ktoś ma doświadczenie z CFD lub bankiem Syntetycznym ogólnie?
Przeglądałem Synthesis podczas prób z Forexem (ale ostatecznie handlowałem tylko z Oandą).
Obecnie korzystam z Tradejet.ch (bardzo zadowolony) do handlu opcjami, wcześniej byłem klientem Swissquote do akcji (tylko kilka transakcji w ciągu roku). Naprawdę polecam Tradejet do handlu opcjami, zwłaszcza na Euwax/Stuttgart, gdzie można handlować dużo mniejszymi kwotami niż w Szwajcarii. Ponieważ zazwyczaj trzymam opcje krótko, ryzyko EUR/CHF dla mnie nie ma znaczenia...