Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy finansowanie poprzez salon samochodowy zapewnia rabaty?

Napisany przez ADMCI4
Gdy rozważałem finansowanie samochodu po raz pierwszy, oczywiście najpierw pomyślałem o moim banku.

Jednakże już mam kredyt w tej instytucji i oprocentowanie nie jest zbyt atrakcyjne.

Dlatego alternatywą dla mnie byłoby sfinansowanie przez bank dealerski.

Czy w dzisiejszych czasach nadal obowiązuje niska stopa procentowa w tym przypadku?

Słyszałem również, że zakup samochodu może być wtedy znacznie tańszy, niż gdyby finansować przez zewnętrzny bank.

Czy faktycznie można liczyć na rabaty przy finansowaniu przez dealerów samochodowych?

pozdrawiam
petters

Napisany przez Bankenschreck
Cześć,
zazwyczaj nie. Ale mam dla Ciebie radę: Jeśli naprawdę chcesz sfinansować swoje auto, upewnij się, że sprzedawca nie próbuje wcisnąć Ci ubezpieczenia spłaty kredytu. Opłat za załatwienie kredytu w ogóle nie powinieneś płacić.
Większość zwykłych salonów samochodowych finansuje poprzez bank z Dolnego Renu. Jeśli jest tak również u Ciebie - bądź czujny, lepiej nie.

Jeśli już masz sfinansowane auto, koniecznie sprawdź warunki odstąpienia w swojej umowie oraz przeczytaj kilka moich innych wpisów.
Bankenschreck

Napisany przez 2Escorpio
W tym przypadku trzeba powiedzieć… czasami lepiej jest sfinansować gdzie indziej i zapłacić 1% więcej odsetek, aby móc kupić samochód gotówką u dealera samochodowego i być może obniżyć cenę zakupu.

Przy finansowaniu zazwyczaj nie można liczyć na dobre zniżki.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Dahut
Czasami czuję się tak stary i staroświecki.....
Co właściwie stało się z dobrym starym zwyczajem, najpierw oszczędzać, a potem kupować? pożyczka w banku domowym już istnieje, a teraz bierze się drugą pożyczkę na samochód. I to nie jest pierwszy taki post, jaki widzę tutaj na forum. Wydaje się, że w Niemczech wszystko opiera się tylko na kredycie.
Czy jestem naprawdę jedynym, który kupuje tylko to, na co go stać?

Napisany przez 2Escorpio

Czasami czuję się bardzo stary i staroświecki.....
Co się w ogóle stało z dobrą, starą tradycją, najpierw oszczędzać, a potem kupować? kredyt w banku już został wzięty, a teraz bierze się drugi kredyt na samochód. I to nie jest pierwszy taki post, jaki widzę tutaj na forum. Wygląda na to, że Niemcy teraz żyją tylko na kredyt.
Czy ja naprawdę jestem jedynym, który kupuje tylko to, na co go stać?

Finansowanie może mieć również swoje zalety, zwłaszcza w przypadku samochodów.

1. Często dostępne są finansowania w systemie 0%, dzięki czemu można odłożyć kwotę na samochód na rachunek lokaty terminowej i otrzymać odsetki w wysokości 3,5% na 5 lat.

2. Dzięki finansowaniu zachowuje się płynność finansową, zamiast wyciągnąć całe oszczędności.

3. Niektórzy mają opcję odliczenia podatku od umów Leasingowych (które także są formą finansowania).

4. Są ludzie, którzy mogą sobie łatwo pozwolić na finansowanie samochodu, ale nie zaoszczędzili nic, ponieważ po prostu wcześniej bardziej cieszyli się swoim życiem (luksusowymi towarami) i teraz przeznaczają pieniądze na samochód.

Jeśli jednak doprowadza to do sytuacji, że na krawędzi zdołasz zapłacić swoją miesięczną ratę albo musisz rezygnować z codziennych przedmiotów, to finansowanie z pewnością nie jest właściwym wyborem.

Ogólnie rzecz biorąc, życie na kredyt, jeśli robisz to dobrze, m.in. mając zarobione pieniądze, lokując je i korzystając z 0% finansowania, może przynieść wiele tysięcy euro zysku w ciągu życia. Trzeba po prostu umieć obchodzić się z pieniędzmi i wiedzieć, jak korzystać z produktów bankowych dla siebie.

W grze w Monopoly z odsetkami nie zawsze trzeba być przegranym ;-)

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Dahut

Finansowanie może mieć również zalety, zwłaszcza w przypadku samochodów.

1. Często oferowana jest finansowanie w wysokości 0%, dzięki czemu można zdeponować kwotę na samochód na lokacie terminowej i otrzymać 3,5% odsetek rocznych przez 5 lat.

W swoim życiu kupiłem już kilka samochodów. Jeśli płacę gotówką, mam zupełnie inne możliwości negocjacyjne, zwłaszcza w przypadku samochodów rocznych. (Kupuję tylko samochody roczne, straty przy nowych samochodach są dla mnie zbyt duże)

Cytat od Escorpio

2. Przy finansowaniu zachowuje się płynność finansową, zamiast wydawać całe oszczędności.

Ponieważ regularnie oszczędzam, zawsze było mi wystarczająco po zakupie samochodu. ;-)

Cytat od Escorpio

3. Niektórzy ludzie mają możliwość odliczenia od podatku umów Leasingowych (co jest również pewnego rodzaju finansowaniem).

Rozumiem to dobrze, jako osoba prowadząca własną działalność gospodarczą prawdopodobnie bym to zrobiła. W przypadku pracowników, którzy prywatnie zawierają umowy Leasingu, zazwyczaj się to nie opłaca, trzeba bardzo uważać, aby nie wyjść na stratę na końcu, ponieważ samochód ma być rzekomo mniej wart lub zbyt dużo kilometrów zostało przejechanych itp.

Ale w tych wszystkich forach tutaj zazwyczaj nie chodzi o osoby poruszające się finansowo, które lokują swoje oszczędności i finansują je kredytami, bo w końcu wychodzą na lepsze, ale o osoby, które regularnie żyją ponad stan albo sobie pozwalają na rzeczy, na które tak naprawdę nie mają pieniędzy. Nie chcę nikogo atakować, ale mam wrażenie, że w Niemczech to powoli staje się normą i wielu ludzi nie wie już, jak zarządzać pieniędzmi. W razie potrzeby zawsze jest jeszcze prywatna upadłość.

Napisany przez 2Escorpio

Gdy płacę gotówką, mam zupełnie inne możliwości negocjacji, zwłaszcza przy samochodach z gwarancją.

Ale prawda jest taka, że porównujesz tylko płatność gotówką i finansowanie u dealera. Można też niezależnie od dealera uzyskać finansowanie samochodu, o którym dealer może nawet nie wiedzieć, i płacić gotówką - w ten sposób otrzymuje się rabat gotówkowy + odsetki na koncie oszczędnościowym = Podwójny zysk

Cytat autora Dahut

Ale na wszystkich tych forum głównie nie chodzi o finansistów, którzy inwestują swoje oszczędności i finansują za pomocą kredytów, ponieważ w ostatecznym rozrachunku wychodzi na to, że jeżdżą lepiej, ale o ludzi, którzy regularnie żyją ponad stan lub kupują rzeczy, na które w zasadzie nie mają pieniędzy. Nie chcę nikogo atakować, ale mam wrażenie, że staje się to stopniowo powszechne w Niemczech i wielu ludzi nie wie już, jak zarządzać pieniędzmi. W ostateczności zawsze istnieje prywatna upadłość.

Wiem, o co ci chodzi, ale właśnie jest to promowane przez banki... to napędza gospodarkę, a na razie jest to dla wszystkich dobre. Problem polega na tym, że brakuje tego jedności i dlatego cały system finansowy się załamie. W tym winna jest także państwo... ciągłe nowe długi państwowe wymagają wzrostu gospodarczego, a wzrost gospodarczy występuje tylko wtedy, gdy ludzie wydają pieniądze... dlatego zawsze więcej finansowań / kredytów.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Dahut
Niestety, nikt nie nadzoruje banków, które nadal udzielają kolejnych kredytów, mimo że jest jasne, że kredytobiorca nigdy nie będzie w stanie go spłacić. :-(

Należę do tych osób, które mają problemy ze snem, gdy mają długi. Po prostu czuję się lepiej, gdy nie żyję na kredyt i mam wystarczające oszczędności na niespodziewane wydatki. Inną zaletą jest to, że mogę inaczej podejść do swojego pracodawcy. Jeśli nie jestem zadowolony z mojej pracy, odchodzę i spokojnie szukam czegoś nowego. W zasadzie mogę przez długi czas żyć z moich oszczędności.

Napisany przez Bankenschreck
Ty należysz do niewielu, którzy potrafią to zrobić lub chcą to zrobić. Ostatnio rozmawiałem z klientem, który faktycznie sfinansował sobie telewizor za 199 €. Mógłby również zapłacić gotówką. Ale 0% brzmi dobrze na początek. Darmowe pieniądze!? Czyż nie?
To zazwyczaj jest początek końca. Taktyka banków polega na tym, że na początku jest 0% finansowania. Kto w to wierzy! Potem pojawiają się wspaniałe oferty banków, w których proponowane są wyższe kredyty. Często również telefonicznie.
Nauczyłem się, że jeśli bank dzwoni do Ciebie, to nic dobrego z tego nie wynika.
Pozdrowienia
Bankenschreck

Napisany przez Oterio
Nadal należę do tych osób, które źle śpią, gdy mają długi. Po prostu czuję się lepiej, gdy nie żyję na kredyt i mam wystarczająco dużo pieniędzy z tyłu.

Na pewno się zgadzam. Kiedy coś kupuję, robię to gotówką i tylko wtedy, gdy mam dość gotówki na to. Finansowanie może być w niektórych sytuacjach sensowne, ale po prostu lepiej się czujemy, gdy nie musimy nic więcej płacić, tylko od razu odbudowujemy coś wartościowego.

Napisany przez 2Escorpio

Należysz do nielicznych, którzy potrafią lub chcą to zrobić. Ostatnio rozmawiałem z klientem, który zdecydował się sfinansować telewizor za 199 €. Mógłby go także kupić gotówką. Ale 0% brzmi na początek dobrze. Darmowe pieniądze!? Czyż nie?
To zazwyczaj jest początek końca. Taktyka banków polega na tym, że na początku oferują 0% finansowanie. Kto wierzy! Potem pojawiają się wspaniałe oferty banków, w których proponowane są wyższe kredyty. Często również telefonicznie.
Nauczyłem się, że jeśli dzwoni do Ciebie bank, to nic dobrego z tego nie wynika.
Pozdrowienia
Bankenschreck

0% finansowanie to 0% finansowanie. Jeśli potem nie możesz oprzeć się ofertom banków i bierzesz pożyczki z odsetkami, to twoja sprawa. Ale są także ludzie, którzy akceptują tylko 0% finansowania i odrzucają wszelkie inne kredyty.

Napisany przez adam-herzog
Cześć Petters,

Właśnie wczoraj Fundacja Warentest opublikowała interesujący artykuł na temat twojego pytania.
(niestety nie mogę umieścić linków, więc musisz go znaleźć samodzielnie)
Rabaty za płatności gotówkowe, które kiedyś sprawiały, że finansowanie przez inną banku było opłacalne, teraz nie są już tak wysokie jak warunki oferowane obecnie przez banki samochodowe.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata