Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy w przypadku zwolnienia mam prawo do odszkodowania?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Niedawno zaszła następująca zmiana: moja stara firma chce się zmienić i rozszerzyć działalność. Jednakże konieczna jest przemiana firmy. Nasz szef wyjaśnił nam, że wszyscy pracownicy zostaną najpierw zwolnieni, a większość z nich otrzyma potem nową umowę. Nie jestem pewien, czy w nowych warunkach chciałbym podpisać nową umowę. Wynagrodzenie dla pracowników będzie na pewno gorsze. Czy jeśli nie przyjmę nowej umowy, czy mogę oczekiwać od pracodawcy odprawy?

Napisany przez soundjunk
Pozwól mi to dla Ciebie zgoogleować

Napisany przez Blue
Jeśli dostajesz propozycję nowej pracy, ale nie chcesz jej przyjąć, nie jestem pewien, co z twoim roszczeniem. Jednakże gdy zostaniesz zwolniony z pracy, a nie z własnej winy, w wielu przypadkach przysługuje ci odszkodowanie. Ponieważ nie znamy twojego miejsca pracy ani szczegółowych warunków, a udzielanie porad prawnych na tej podstawie jest niezgodne z prawem, powinieneś po prostu skontaktować się z prawnikiem.

Napisany przez 2Bolitho
Prawa do odprawy NIE MA! Z wyjątkiem sytuacji zwolnienia z powodów ekonomicznych i zrzeczenia się prawa do dochodzenia swoich praw w sądzie.

Rozmów o swojej sytuacji w następującej kolejności: z radcą zakładowym, związkiem zawodowym, specjalistą prawa pracy.

Nie podpisuj niczego! Przepisy dotyczące zmian w firmie są skomplikowane. Pracodawcy próbują wiele, ale osiągną sukces tylko wtedy, gdy wyrażacie zgodę i podpisujecie dokumenty. W przypadku zwolnienia należy zastanowić się, czy zwolnienie jest uzasadnione społecznie. W większości przypadków nie jest to uzasadnione, a umowa o pracę pozostaje w mocy. Zalecam jednak skonsultowanie się z osobami, które znają się na tym i na Waszej firmie.

Napisany przez Dahut
Tak, to brzmi dla mnie również podejrzanie. Najpierw wszystkim zwalniają, a potem ponownie zatrudniają na gorszych warunkach? I to wszystko po to, aby przekształcić firmę? Zdecydowanie zasugerowałbym skonsultowanie się z prawnikiem. Pierwsza konsultacja nie jest zazwyczaj droga i opłaca się w każdym przypadku.

Napisany przez 2Bolitho
Procedura ta nosi nazwę zmiany w warunkach umowy z ofertą nowego kontraktu pracy jest w rzeczywistości dość powszechna. Pozostaje jednak kwestia sprawiedliwości społecznej tej wypowiedzi. Przy zmianie przedsiębiorstwa do gry wchodzą również inne czynniki, na przykład może mieć zastosowanie §613a BGB lub inne kwestie.
BR powinien być pierwszym punktem kontaktu. Mogą oni powiedzieć coś na temat selekcji społecznej i porozumienia w sprawie interesów, jeśli to konieczne. Jeśli zatrudniasz adwokata, koniecznie zatrudnij specjalistę od prawa pracy. Najlepiej bez dodatkowych specjalizacji. Prawo pracy jest specjalistyczną dziedziną prawa i nie można go porównywać 1:1 z innymi dziedzinami prawa. W praktyce często doświadczam rażących błędów popełnianych przez tak zwanych specjalistów od prawa pracy lub z innych dziedzin prawa. Dlatego: SPECJALISTA OD PRAWA PRACY!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata