Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy istnieje miesięczne zestawienie spłaty kredytu?

Napisany przez ADMCI4
Ok. Spróbuję przetłumaczyć zgłoszenie na język polski:

Napisany przez Stumpenrudi

Około roku temu wziąłem kredyt w moim banku na około 15000 euro. Do tego dochodzą zawsze opłaty za zawarcie umowy i uwzględnione ubezpieczenie od niespłacenia.
Moja miesięczna rata wynosi 190 euro, a spłacam od września zeszłego roku. Do tej pory nie otrzymałem żadnego zestawienia w żadnej formie, nawet na koniec roku. Czy nie jest zazwyczaj normą, że bank dostarcza miesięczne zestawienie spłat?
W jaki inny sposób można mieć kontrolę nad pozostałą kwotą kredytu i dokonanymi płatnościami? Dla mnie jest to zbyt trudne i chciałbym mieć jakieś potwierdzenie.

Hannes

Cześć,

nie, to nie jest zazwyczaj normą.

Pomijając to, że wspomniane przez Ciebie opłaty za zawarcie umowy są prawdopodobnie nielegalne, bank finansujący mógłby wcześniej przygotować harmonogram spłat. Zazwyczaj jest to standardowa procedura.

Jeśli chcesz otrzymać potwierdzenie po każdym roku płacenia w celu kontroli, możesz poprosić o nie bank. Na pewno jednak nie będzie to darmowa usługa, chyba że w umowie kredytowej są inne zapisy. Warto przejrzeć warunki kredytu.

Napisany przez 2Escorpio
W niektórych bankach można dodać kredyt do bankowości internetowej. W ten sposób zawsze widać, ile jeszcze jest do spłacenia.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Kay Neahnung
Santander nie wysyła żadnych informacji. Otrzymałem list pod koniec ubiegłego roku, w którym podano wysokość pozostałej kwoty. Nie było tam jednak harmonogramu spłat ani czegoś podobnego.

Pozytywnym przykładem jest DKB Bank – przyjaciel miał tam mały kredyt. Powiedział, że pod koniec roku otrzymał harmonogram spłat, w którym dokładnie można zobaczyć, ile zostało już zapłacone, ile odsetek należy zapłacić, oraz jak dużo pozostało do spłaty.

Napisany przez Dahut
Do mojego kredytu hipotecznego w Sparda Bank mam dostęp online. Mogę zobaczyć wszystkie wyciągi bankowe, w których dokładnie jest podane, ile odsetek i jaką kwotę spłaty dotychczas zapłaciłem. Miło jest patrzeć, jak saldo kredytu stopniowo maleje.

Napisany przez syvell
Jak zawsze, Santander wypada tutaj negatywnie, nie pojawiają się żadne dokumenty.

Natomiast Creditplus, Norisbank i DKB przesyłają wyciągi bankowe co roku.

Napisany przez 2Escorpio

Jak zawsze negatywnie wyróżnia się Santander, nic stamtąd nie przychodzi.

Creditplus, Norisbank i DKB wysyłają wypowiedzenie za każdym razem.

Ile masz kredytów?

Napisany przez syvell
Za dużo, dziękuję za zainteresowanie.

Napisany przez Kay Neahnung

Jak zawsze, wypadają tu negatywnie Santander, nie dostajesz absolutnie nic.

Od Creditplus, Norisbank i DKB dostajesz wyciąg co roku.

Santander w wielu aspektach to po prostu dno.

Napisany przez thearnieh
Cześć,

na przykład w internecie można znaleźć kalkulatory harmonogramu spłat oparte na Excelu. Lub zajrzyj na stronę zinsen-berechnen. Tam znajdziesz kalkulator kredytu hipotecznego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata