Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy złożyć deklarację podatkową za rok 2012, czy nie?

Napisany przez 4Helden
Cześć,

Krótka sytuacja. W latach 2007, 2008, 2009 zrobiłem zawsze moje podatki i zawsze otrzymałem zwrot. Od 2010 roku moja żona jest w domu z powodu dzieci. Ze względu na pobieranie zasiłku rodzicielskiego i zasiłków z powodu mojego skróconego czasu pracy, według obliczeń powinienem był zwracać podatki za lata 2010 i 2011. Jednakże w latach 2011 (za 2010 rok) i 2012 (za 2011 rok) nigdy nie dostałem listu z zapytaniem. Znam to z doświadczenia moich sióstr lub rodziców - zazwyczaj są wezwani do złożenia zeznania podatkowego w marcu/kwietniu. Mi to nigdy nie przydarzyło się.

Teraz według programu Elster miałbym otrzymać zwrot 140 € za 2012 rok. Teraz pojawia się pytanie, czy złożyć go czy nie. Czy urząd może później zażądać ode mnie zaległe zeznanie podatkowe za lata 2010 i 2011? Czy lepiej zachować spokój, ponieważ ryzyko związane z tą kwotą 140 € jest zbyt duże. Co byście zrobili albo czy ktoś ma wyjaśnienie, dlaczego nigdy nie byłem wezwany?

Pozdrawiam,
Daniel

Napisany przez Ravemaster84
Czy macie klasę podatkową III/V czy IV/IV?

Napisany przez 4Helden
III/V +10z

Przy konstelacji III/V jesteście zobowiązani do złożenia deklaracji podatkowej. Przynajmniej z mojej wiedzy.

Napisany przez 4Helden
To właśnie mam na myśli. Ale czy Urząd Skarbowy zazwyczaj nie wysyła listów do osób?

No cóż. Założyłbym, że ktoś wybierający III/V wie, że musi to wyjaśnić. Nie jesteś przecież przypominany o obowiązku płacenia opłat za usługi publiczne, ale po prostu wymaga się od ciebie, abyś wypełnił swoje obowiązki.

Napisany przez Lisa85
W przypadku pracy w systemie skróconego czasu pracy byłbyś faktycznie również zobowiązany złożyć zeznanie podatkowe, ponieważ obowiązuje tam reguła, że trzeba dopłacić. Odpowiednie wezwanie do złożenia zeznania podatkowego może nadejść później. W przypadku kombinacji V/III zazwyczaj również trzeba je złożyć - jednak urzędy skarbowe mają dość pracy, więc można sobie wyobrazić, że czasem coś może zostać przeoczone. Ale nie byłbym tak pewny, że w razie wątpliwości nie zostaniesz poproszony nawet o złożenie zeznania z opóźnieniem...

Napisany przez simomello
Jeśli kiedykolwiek złożyłeś zeznanie podatkowe, to powinieneś składać zeznanie podatkowe każdego roku, tak mi powiedziano, nie otrzymuje się pisma od urzędu skarbowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata