Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy zawsze trzeba płacić składki do kasy chorych na emeryturze

Napisany przez ADMCI4
Moja mama otrzymuje tylko bardzo niską emeryturę w wysokości 330 euro miesięcznie. Od mojego ojca dostaje około 560 euro, a dodatkowo ma też niewielką emeryturę z pracy w wysokości 80 euro. Mój ojciec musiał przed swoją śmiercią płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne od swojej emerytury, która była oczywiście znacznie wyższa. Czy moja mama musi teraz, niezależnie od wysokości emerytury, kontynuować te składki? Czy istnieje jakiś określony limit zwolnienia z tej opłaty? Jeśli tak, czy ktoś może mi powiedzieć, jaka dokładnie jest ta granica? Pozdrowienia, Olebub

Napisany przez 2Escorpio
Jeśli mam być szczerzy, nie rozumiem, czego teraz oczekujesz?

Dlaczego twoja matka ma nadal opłacać ubezpieczenie zdrowotne dla osoby, która nie żyje?

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Matthew Pryor
Prawdopodobnie matka jest w KvdR. Nie będzie ulgi dla matki, pobiera się połowę składki na ubezpieczenie zdrowotne (+ specjalny dodatek w wysokości 0,9%), który jest przekazywany bezpośrednio przez ubezpieczyciela rentowego do kasy chorych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata