Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy opłaca się pracować na umowę zlecenie na karcie podatkowej dla podatkowych klas 3/5?

Napisany przez Daedalus
Cześć wszystkim,

my - czyli moja żona (kl. podatkowa 5, obecnie jeszcze 1150 zł zasiłku rodzicielskiego) i ja (kl. podatkowa 3, około 5000 euro brutto) oraz nasza mała córka byliśmy na spotkaniu doradczym, aby omówić dalsze działania w miejscu pracy mojej żony. Obecnie jest na 1,5-letnim urlopie rodzicielskim, który kończy się 31.10.2013 r. Obecnie otrzymuje zasiłek rodzinny z poprzedniego zatrudnienia na pełen etat (wtedy jeszcze kl. 1). Kończy się on w kwietniu 2013 r. Pracodawca zaproponował nam teraz, że istnieje możliwość, aby pracowała w soboty od maja 2013 do listopada 2013. Po pierwsze, aby umożliwić delikatny powrót do pracy, a po drugie, żeby trochę zarobić. Pierwotnie myśleliśmy o typowym rozwiązaniu w postaci pracy dorywczej, ale pracodawca chce, aby wszystko odbywało się zgodnie z prawem (ubezpieczone społecznie). Trudno mi znaleźć informacje w internecie na temat wysokości potencjalnych opłat w tej sytuacji, zawsze mówi się tylko o ryczałcie podatkowym dla Bundesknappschaft w wysokości 2% lub alternatywie w postaci karty podatkowej (ale nie jest to bliżej wyjaśnione).

Moje pytania do Was:
1. Jeśli pracodawca nie zgodzi się na umowę o pracę dorywczą (z ryczałtem zamiast karty podatkowej), jakie obciążenia musi ponieść moja żona przy zarobkach brutto w wysokości 400 euro, jeśli pracuje na karcie podatkowej zgodnie z ogólnymi zasadami? (ubezpieczenie obowiązkowe)
2. Jeśli będzie pracować na karcie podatkowej, dodatkowe zarobki mogą się negatywnie odbić, powodując konieczność dopłaty podatku pod koniec roku. Prawda?
3. Czy słusznie zakładam, że możliwe jest, iż w innym miejscu pracy zdecydowanie niższą stawką godzinową (np. 8 euro zamiast 13 euro), ale z ryczałtowym opodatkowaniem (praca dorywcza), może w sumie być korzystniej, ponieważ brutto=netto i nie będzie to miało wpływu na wspólne rozliczenie podatkowe?
4. Ogólnie: Praca za 450 euro dla niej jest również możliwa przy kl. podatkowej 5 bez żadnych obciążeń (przy opodatkowaniu ryczałtowym) i nie wpłynie negatywnie na rozliczenie podatkowe roczne?

Mam nadzieję, że możecie udzielić mi kilku odpowiedzi, aby rozwiać trochę ciemności.

Z góry dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata