Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy imiona kupujących akcje są przechowywane w bankach?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy użytkownicy forum.

To, co mnie irytuje w wielu transakcjach finansowych, to fakt, że wszędzie się o nas wie i wszystko jest ściśle zapisane pod naszym nazwiskiem. Rozumiem to, gdy chodzi o naprawdę duże sumy pieniędzy, a państwo chce uniknąć uchylania się od płacenia podatków. Ale jeśli chcę trochę pobawić się akcjami i nie chcę zarabiać dużych pieniędzy, ale po prostu chcę się w tym obszarze pouczyć, to czy moje imię i transakcje zawsze są rejestrowane przy każdej transakcji, którą wykonuję za pośrednictwem banku? Jeśli tak, czy istnieje jakiś sposób, aby się temu jakoś oprzeć, jeśli nie chcę być klientem przejrzystym?

Pozdrowienia,
Malik

Napisany przez soundjunk
Cześć Malik,

oczywiście w banku jest zarejestrowane imię, a portfel nie może być bezimienne.
Gdzie techniczny rozliczający banki powinien wpisać dywidendę, jeśli nie wie, komu należą akcje.

Na giełdzie z kolei jest to anonimowe. Nawet nie wiedzą, do którego banku przypisać zlecenie, ponieważ dostawca usług papierów wartościowych obecnie obsługuje technicznie kilka banków (przynajmniej dla Sparkassen i banków spółdzielczych), a na giełdzie ludziom jest obojętne, kto właśnie potrzebuje 10 mln akcji Siemens...

Napisany przez DrKnoedel
Musisz podać dane osobowe bankowi.

Co mogę ci polecić, to założenie konta demonstracyjnego i eksperymentowanie z akcjami itp. bez ryzyka własnych pieniędzy. Pozwoli ci to nabierać doświadczenia. Ja również mam konto demonstracyjne na onvista.de i jestem zadowolony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata