Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: ocena wiarygodności kredytowej

Napisany przez epico
Witam,

mam pytanie

chcielibyśmy kupić Dom w Bawarii
mieszkam jeszcze niedługo w Niemczech
wcześniej mieszkałem 2,5 roku w Szwajcarii
oryginalnie jestem z Holandii

teraz tak

miałem trochę problemów w Holandii z moim byłym z powodu sytuacji, ale to wszystko już minęło, na szczęście!

teraz chcę kupić i odnowić Dom z moją obecną partnerką

ale teraz pytanie

czy sprawdzają tylko w schufa Deutschland czy sprawdzają mnie także w Szwajcarii i Holandii

i kto lub jak jest decydowane, czy to się stanie

moje bank domowy powiedział mi, że sprawdzają tylko w schufa
ale w schufa i w Szwajcarii jestem w 100% ok, niestety tylko w NL nie

czy może to mieć jakieś konsekwencje tutaj w Niemczech?

zarabiamy wystarczająco dużo razem
około 3200 netto miesięcznie
mamy około 25 000 własnych oszczędności (z czego 12 500 w kontrakcie oszczędnościowym)

i chcemy kupić i odnowić Dom za 70 000

Mam nadzieję, że zrozumieją Państwo moje pytanie, jestem ciekaw, kto będzie w stanie mi odpowiedzieć

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

w zasadzie większość informacji o zdolności kredytowej, w tym np. Schufa, działa w całej Europie.

Jednakże 99,9% handlowców (w tym banków) współpracuje tylko ze swoimi krajowymi firmami oceniającymi zdolność kredytową.

Dlatego 99,9% niemieckich banków będzie sprawdzać tylko Schufę i na twoim miejscu nie martwiłbym się zbytnio.

Niemniej jednak powinieneś zająć się sprawami w Holandii... Europa (UE) coraz bardziej się integruje, więc pewnego dnia na pewno również informacje o zdolności kredytowej.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez epico
ze względu na sprawy w Holandii

nie mam tam już żadnych długów ani niczego ...

ale złe oceny pozostają w rejestrze przez 10 lat

dlatego trochę się martwię

teraz możemy zrobić fajną okazję razem

ale kto decyduje kiedy to będzie sprawdzane za granicą

albo lepiej powiedziane, kiedy i w jakich sytuacjach to się dzieje

mówią, że w 99,9% przypadków tego się nie robi

dlaczego nie (za dużo pracy) czy po prostu chcą za bardzo zarabiać pieniądze

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

banki / handlowcy potrzebują umowy z firmą baz danych kredytowych za granicą, aby móc je uzyskać. I jak już było napisane, 99,9% firm / banków nie ma podpisanych umów z zagranicą, ponieważ proporcja kosztów do korzyści nie uzasadnia tego.

Tylko handlowcy / banki, które mają wielu klientów z danego kraju, będą mieli podpisane takie umowy. Ponadto trzeba byłoby podpisać odrębną umowę z bazą danych kredytowych / firmą dla każdego kraju, i jak już wspomniano, to się po prostu nie opłaca. Na pewno jednak w ciągu najbliższych lat to się zmieni i w końcu powstanie system dla całej Europy (UE)... można się tego spodziewać.

Dlatego nie martw się tym!

btw: Do holenderskiego banku mającego siedzibę w Niemczech oczywiście bym nie poszedł. Taki bank mógłby należeć do tych 0,01%, które sprawdzają zdolność kredytową w Holandii, ponieważ wielu Holendrów mieszkających w Niemczech uczęszcza do niego.

Powodzenia z waszym domem... Ale dokładnie go sprawdźcie... 70 000 euro za Dom uważam za raczej tanio / przystępnie.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez epico
hey cześć

dzięki za pozytywny wkład w te pytania odemnie

jestem już klientem prywatnym i również prowadzę firmę (jestem samozatrudniony obok swojej pracy w 100%), ale to obok mojego 100% etatu!!

moja partnerka również jest klientką tej samej banku VR Bank

więc oboje jesteśmy klientami VR

ale martwiłem się trochę ze względu na moją przeszłość!

jak już wspomniałem, cena domu wynosi 66 000 euro

to Dom wiejski o powierzchni 700 m2

ale trzeba go odnowić

jestem dość zdolny manualnie, więc zrobiłbym wszystko sam, podczas gdy będziemy mieszkali u rodziców lub być może w tanim wynajmowanym mieszkaniu w pobliżu

mam nadzieję, że dostaniemy finansowanie bez konieczności posiadania 0,1% pecha

jestem naprawdę szczęśliwy!!

jeśli ktoś chciałby podzielić się doświadczeniami lub udzielić dodatkowych informacji, chętnie przyjmę także porady, jestem całkowicie otwarty !!!

im więcej informacji, tym lepiej !!!

Napisany przez 2Escorpio
Tak jak mówiłem, nie martw się tak bardzo :-)

Poza tym: Gdyby twoja bank miała dostęp do danych z Holandii, już miałbyś problemy z twoim kontem bieżącym.. nie dostałbyś karty kredytowej, karty debetowej ani debetu

Napisany przez epico
Dziękuję jeszcze raz ...

Mam nadzieję, że zdałem egzamin tylko w szkole, bo wszystko tam jest super.

Jeśli ktoś może mi jeszcze udzielić informacji lub porad, zawsze jestem wdzięczny.

Pozdrawiam,

Mam nadzieję, że niedługo będę dumny właścicielem domu z moją dziewczyną.

Napisany przez epico
hallo ,

dort bin ich wieder ,

hab natürlich viel gelesen umternd diese thema der letzten tagen und geredet mit der bank . grundzatslich bin ich beruhigt
aber

gestern stoßte ich auf ein artikel von der schufa gezellschaften
dass sie ein vertrag mit verschiedene länder hatten abgeschlossen in november vergangene jahr

schweiz norwiegen finnland belgien und der niederlande
das da ein daten verkhr statt finden soll

hatt ejmand da etwas mehr info oder erfahrungen

jetzt meine frage dann auch

soll der schufa mir nicht automatich der bonnität in holland nachfragen weil so wie gesagt die ist nicth gut wegen der vorfall ( hab aber kein schulden mehr)

oder wird die bonnität in holland nur abgefragd wenn der bank die unbeding wissen woll

ich möchte gerne mehr erfahren ! auch wenn es negatief sein soll

weil verdienen tun wir genugen und mein schufa in der scheiz und de sind tadeloos
ein handyvertrag war kein problem
auch der bank hatte zugrif auf mein schufa daten welche auch in ordnung waren

aber schauen die noch weiter oder machen die noch ein grossere prufung bei ein krediet für ein haus

bin wirklich neugierig und gespannt

da wir eigentlich und entschieden haben für das haus und ein angebot gemacht haben ( unverbindlich)

mfg

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

jak już wielokrotnie powiedziano... nie martw się!

Gdyby twoja historia kredytowa była zła, nie dostałbyś umowy na telefon komórkowy, ani karty debetowej/kredytowej, ani debetu itp.

Bank może sprawdzić jedynie twoją historię kredytową w Schufa, jeśli nie ma umowy z innymi agencjami oceny wiarygodności kredytowej. Bank nie ma możliwości zapytania Schufa o inne kraje lub podobne rzeczy... być może w przyszłości takie opcje się pojawią, ale na razie tego nie ma.

Edycja: Bank mógłby ewentualnie od kilku miesięcy uzyskiwać informacje z zagranicy za pośrednictwem Schufa z kilku krajów... ale obecnie banki jeszcze z tego nie korzystają, ponieważ jest to po prostu zbyt drogie. W przyszłości będzie się to robić tylko w przypadku, gdy ostatnie miejsce zamieszkania w kraju nie jest dłuższe niż 3 lata. I jak powiedziałem... na przyszłość na pewno wszystko się zmieni, ale na razie nic nie jest jeszcze sprawdzane.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez epico
Przynajmniej to mnie nieco uspokoiło, skorpionie,

jeśli jednak masz ochotę przeczytać ten link,

jestem ciekaw, co o nim myślisz:

https://www.schufa4b.de/media/team_p...ine_120720.pdf

Wygląda na to, że chodzi głównie o osoby, które chcą wziąć kredyt za granicą. Ja mieszkam, pracuję i biorę kredyt w Niemczech oraz kupuję Dom w Niemczech.

Jestem ciekawy, co sądzisz po przeczytaniu tego linku.

Pozdrowienia

Napisany przez epico
może ktoś ma pomysł po przeczytaniu wszystkiego, włącznie z linkiem do firm, jestem naprawdę ciekawy, co myślicie....muszę krótko porozmawiać z bankiem

Napisany przez Doso
Nawet jeśli wynik sprawdzenia w Schufa będzie negatywny, to co z tego? Po prostu odmówią Ci kredytu. W takim razie idziesz po prostu do następnego banku i problem rozwiązany.

Napisany przez epico
To nie do końca rozumiem?

Czy jeśli ktoś jest zarejestrowany w Schufa, to nie dostanie on kredytu ani hipoteki w żadnym banku, czy tak to źle widzę?

U mnie nic nie wyszło w Schufa

Tylko gdy Schufa mnie sprawdza w Holandii

Ale na przykład bez problemu dostałem umowę na telefon komórkowy
i 1 konto wynagrodzenia oraz konto firmowe z kartą EC, więc...

Napisany przez epico
a w zeszłym tygodniu byłem w banku i menedżer oddziału mógł w dwa kliknięcia powiedzieć mi, że moja historia kredytowa jest w porządku, nie ma żadnych wpisów czy coś. Ale jeśli złożę wniosek o hipotekę, czy moje dane w Schufa zostaną jeszcze raz sprawdzone, czy pozostanie to przy weryfikacji, którą bank widzi na swoim ekranie i czy Schufa zostanie poinformowana, że biorę kredyt? Czy w Schufa zostanie złożony osobny wniosek i czy Schufa jeszcze raz sprawdzi moje dane? Wiem, że chcę znać zbyt wiele, po prostu jestem ciekawy.

Napisany przez 2Escorpio

Nawet jeśli w rejestrze Schufa pojawi się coś niekorzystnego, to co z tego? Odrzucą wniosek o kredyt, koniec. Po prostu idziesz do następnego banku, problem rozwiązany.

Jego wypowiedź prawdopodobnie miała oznaczać, że jeśli trafisz do banku, który jednak sprawdza w holenderskim rejestrze (co byłoby dla mnie bardzo zaskakujące), po prostu idź do innego banku, który tego nie robi.

Oczywiście, jeśli masz złe informacje w rejestrze Schufa, to nie otrzymasz kredytu, ale według twojej wypowiedzi Twoje informacje w Schufa są w porządku, a sprawdzenie w Holandii to sprawdzenie w Holandii... więc nic się nie zmienia w niemieckim rejestrze Schufa.

Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata