Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: praca za 450 euro i związane z nią umowy

Napisany przez epico
hallo,

Rozpocząłem działalność częściowo samodzielna

Chcę zatrudnić kilka osób na umowę o pracę na podstawie 450 euro i rotować je co tydzień, aby nie zarabiały zbyt dużo

Czy istnieją ważne kwestie dotyczące takich umów?

Czy istnieją standardowe umowy, które mogę na przykład pobrać?

Jakie mogą być dla mnie zalety lub wady?

Czy muszę wypłacać 450 euro każdego miesiąca, czy można to rozliczyć proporcjonalnie do liczby godzin do maksymalnie 450 euro?

Ile musiałbym zapłacić, jeśli osoba dostaje ode mnie wynagrodzenie netto w wysokości 15 euro?

Mam kilka pomysłów:
10 euro za pomocnika
12,50 euro za dobrego pracownika
15 euro za niewykwalifikowanego i wykwalifikowanego pracownika
17,50 - 20 euro za accord i wykwalifikowanego

Mam nadzieję, że trochę się dowiem,
mam też doradcę podatkowego, ale dodatkowe informacje nikomu nie zaszkodzą.

Jakie konsekwencje grożą zwykłemu pracownikowi, który ma dodatkową pracę za 450 euro?

Napisany przez epico
PS. Jest to mała firma z regionu Memmingen (Bawaria). Układanie kostki przy domach itp. \r\nMniejsze prace do 1500 m² podjazdy, miejsca parkingowe, tarasy, chodniki

Napisany przez 2Bolitho
Sprawdź Kodeks cywilny, tam znajdziesz wiele przepisów § 611 i następne.
Ustawę o pracy w niepełnym wymiarze czasu i terminowanych kontraktach również powinieneś zainteresować. Szczególnie ten przepis o pracy na żądanie, mówi o minimalnym tygodniowym czasie pracy i minimalnym czasie trwania jednej zmiany. Pamiętaj także o odpowiednich dla zdrowia godzinach pracy, urlopach itp.
Jestem po stronie pracowniczej, dlatego prawdopodobnie nie spodobają Ci się moje wzory umów... ;-)

Napisany przez verschaukelt
Epicko,

czego oczekujesz, zatrudniając wyłącznie pracowników bez ubezpieczenia społecznego? Za każdego pracownika na podstawie 450 euro musisz ponieść dodatkowe koszty stałe! Pracownicy są traktowani dokładnie tak samo jak ci, którzy są objęci ubezpieczeniem społecznym - umowy muszą zawierać przepisy dotyczące urlopu, wynagrodzenia za czas choroby itp. Ogólne umowy o pracę można znaleźć w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie papierniczym. Dla każdego zatrudnionego pracownika musi zostać przeprowadzone rozliczenie płac - skonsultuj się z księgowym - niech obliczy dla Ciebie koszty. Być może dla Ciebie opłacalniejsze jest zatrudnienie mniejszej liczby pracowników, ale lepiej wynagradzanych. Nawet na początku istnieje możliwość zatrudnienia długotrwale bezrobotnych z dofinansowaniem ze strony urzędu pracy.

W izbach rzemieślniczych i Izbach Handlowych są doradcy, którzy mogą odpowiedzieć na wiele z Twoich pytań. To doświadczeni przedsiębiorcy, którzy często działają charytatywnie. Są również organizowane dni informacyjne - zobacz także na stronie internetowej lokalnego urzędu pracy.

Napisany przez 2Bolitho
O tak, sprawdź także rejestr taryfowy. Może istnieje ogólnie obowiązująca umowa zbiorowa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata