Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie wykonalne?

Napisany przez SchKraHaus
Cześć i miłego wieczoru
rozważamy, ja 39 lat, a mój mąż 37 lat, z dwójką dzieci: 10 lat i 4 latka, czy projekt zakupu domu jest dla nas osiągalny.
Oto szczegóły:
Dochód Mężczyzny: 2400 EUR miesięcznie
Dochód Kobiety: 750 EUR - 850,00 EUR (różni się)
Dodatek dla dzieci: 368,00
---
Nie uwzględnione w sytuacji dochodowej, dla obojga 13. pensja i około 3500 roczna udział w zyskach netto przez mężczyznę (część z tego chcielibyśmy przeznaczyć na dodatkowe spłaty)
---
Majątek obecny:
Konto oszczędnościowe mieszkaniowe: 15.000 EUR saldo, do wykorzystania w lutym 2014 r.
Gotówka: 21.000,00
---
Brak kredytów, długów, samochody zakupione w zeszłym roku, spłacone.
Nasz obiekt marzeń:
Dom o powierzchni około 120-130 m² zbudowany w 1976 roku --> Koszt zakupu 130.000 EUR (mieszkamy w Dolnej Bawarii na wsi)
Prace remontowe - 50.000,00 EUR (wiele prac chcielibyśmy wykonać sami, mąż jest fachowcem + wielu krewnych - malarze/elektrycy/budowniczowie kominków itp.)
Koszty dodatkowe, podatek od nieruchomości, notariusz itp. około 12.000 EUR
---
Rata w wysokości około 850,00 EUR byłaby naszym ogólnym wyobrażeniem, żeby Dom został spłacony w ciągu dobrych 20 lat.
Czy to realistyczne i możliwe do zrealizowania?
Jakie warunki cenowe mogę przypuścić od strony pożyczki?
Na przyszły tydzień umówiliśmy się na spotkanie w naszym banku domowym, Sparkasse.
Usłyszałem już o korzystnych warunkach LABO z 0,5 % odsetek. Moje wyobrażenie polega na pokryciu około 100.000,00 EUR za pośrednictwem kredytu hipotecznego lub oszczędności mieszkaniowych, a resztę za pomocą KFW lub LABO.
Byłoby miło, gdybyście mogli dać nam swoją opinię na temat naszego zamierzenia w sposób realistyczny i uczciwy.
Serdeczne podziękowania i pozdrowienia z Bawarii,
Uwe i Moni

Napisany przez verschaukelt
Dobry wieczór,

Są państwo zdania, że oszczędności na budowę zostaną przydzielone w 2014 roku, co oznacza, że mogą państwo ewentualnie sfinansować część kosztów. Jaka będzie suma oszczędności na budowę i jakie będą warunki?

Najbezpieczniej byłoby, gdyby znaleźli państwo obiekt, którego koszty remontu nie przewyższają posiadanych już środków własnych, tak jak teraz z wymarzonym domem. Wówczas warunki będą korzystniejsze, ponieważ zależą one od wartości obciążenia nieruchomości. Zazwyczaj jest to cena zakupu plus koszty poboczne związane z nabyciem nieruchomości, zależne od lokalizacji. Te 50 000 to tylko koszty materiałów, jeśli dobrze rozumiem?

Napisany przez SchKraHaus
Cześć, tak właśnie jest, budżetowiec zostanie przydzielony w 2014 roku, czy chcemy/ będziemy finansować część tego zależy od tego, jakie warunki bank oferuje w tym zakresie. Budżetowiec wynosi tylko ponad 50 000 EUR, a warunki to ponad 2,75% oprocentowania, jednak miesięczna rata wynosi 300,00 € wg. pierwotnego planu spłat na 10 lat, a kwota kredytu z tego budżetowca wynosi tylko 30 000 EUR. Jeśli to się nie opłaca, po prostu go wypowiemy i użyjemy go jako kapitału własnego, wtedy te 500 EUR na początku zostaną utracone. Mamy w planie wykorzystanie 50 000,00 EUR na różne remonty/ulepszenia w domu: np. nowe ogrzewanie, nowe płytki wszędzie, podłogi itp., ewentualnie wymianę okien. Jeśli chodzi o cenę domu, poniżej granicy 110 000 do 130 000 można znaleźć tutaj tylko prawdziwe ruiny, czego nie chcemy. Chętnie wysłucham waszych opinii. Pozdrowienia, Moni

Napisany przez verschaukelt
dobrego ranka,

Proszę nie kierować się tylko oprocentowaniem, ale zawsze zażądajcie również informacji o przebiegu finansowania i faktycznie zwracanej sumie.

Wiele banków kusi bardzo atrakcyjnymi oprocentowaniami, jednak są to tylko chwyty reklamowe. Kto ma np. (obecna reklama Deutsche Bank) tylko 50% obciążenia hipotecznego???

Byłoby dobrze, gdyby ktoś mi to wszystko policzył:

Cena zakupu i dodatkowe koszty transakcji:

kredyt konsumenta na zabezpieczenie istniejącego oszczędnościowego planu budowlanego do momentu przyznania kredytu

Zaleta: Możecie dodatkowo spłacać oszczędnościowy plan budowlany bez dodatkowych kosztów (np. udział w zyskach?) - co przyspiesza spłatę i ostatecznie jest tańsze. Dzięki 3500 euro dodatkowej wpłacie rocznie szybko pozbywacie się tego obciążenia!

Resztę ceny zakupu pokryjcie, jeśli to możliwe, poprzez kredyt hipoteczny Riesterbausparvertrag

Renowacja/remont za pomocą dotacji KFW (odejmując dostępny kapitał własny) być może nawet nie wykorzystując całego kapitału własnego na wypadek sytuacji nadzwyczajnej!

Jednakże, Dom ten stanie się Waszym jedynym dodatkowym źródłem dochodu na emeryturze, ponieważ pożyczacie sobie dodatkową zmyśloną rentę z góry. Później oszczędzacie na czynszu, ale obciążenie finansowe wynikające z posiadania domu pozostaje (podatki, ubezpieczenia, bieżące prace konserwacyjne...) chyba że macie już zabezpieczenie w tym obszarze dodatkowo (np. ubezpieczenie emerytalne na życie pracownicze).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata