Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Pytanie dotyczące prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Napisany przez Sallyann
Drogi Forum,
może ktoś udzielić mi informacji na następujące pytanie:

Jeśli ktoś jest prywatnie ubezpieczony, ale przebywa za granicą (Kuba) około 9-10 miesięcy w roku, tam ma również swój główny punkt życia (żona, Dom) i przyjeżdża do Niemiec 2 razy w roku, aby się przebadać / przejść badania kontrolne - czy może to sprawić problemy z ubezpieczeniem?
Niestety nie znam się w ogóle na tym temacie i będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrowienia
Sallyann

Napisany przez Leroy
1. Czy aktualnie jesteś prywatnie ubezpieczony? Dlaczego twój doradca/firma nie może Ci pomóc w tej kwestii?

2. Musisz ubezpieczyć się w kraju, w którym mieszkasz głównie (czasowo). Z twoimi danymi mieszkasz & żyjesz na Kubie (zazdroszczę !!!) i na ogół przebywasz na urlopie w Niemczech.
Tylko jeśli planujesz przebywać w D niemczech 6 miesięcy lub dłużej, MUSISZ się tutaj ubezpieczyć.

Mam nadzieję, że mogłem pomóc.

Napisany przez Sallyann
Cześć Leroy,

Dziękuję za odpowiedź. Chodzi o moje pytanie i tak, osoba, o którą pytasz, ma obecnie prywatne ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech (Debeka). Przeczytałam tylko w innym wątku, że - cytuję - P /Z / BE Tarife Weltgeltung ohne zeitliche Begrenzung und gebundenen Wohnsitz in Deutschland.

Pozdrowienia,
Sallyann

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć sallyann,
odpowiedź kryje się w warunkach umowy Debeki. W §15, ustęp 3 jest napisane:

Jeśli ubezpieczona osoba przenosi swój stały pobyt do innego państwa niż to wymienione w §1, ustęp 5, wówczas stosunek ubezpieczenia kończy się, chyba że zostaje kontynuowany na podstawie innej umowy.

Wspomniany ustęp odnosi się jednak tylko do państw członkowskich UE lub innego państwa kontrahenta Układu o Europejskim Obszarze Gospodarczym. Kuba nie jest objęta tymi przepisami.
Jeśli więc nie została zawarta żadna dodatkowa umowa z Debeką, to ubezpieczenie nie obowiązuje poza to, co zostało ustalone w umowie.

Napisany przez Sallyann
Dziękuję bardzo,
Pozdrowienia, Sallyann

Napisany przez Holger1984
Przy tak długim pobycie zalecam zawarcie ubezpieczenia zdrowotnego tylko na ten okres tutaj. Powinno to być możliwe.

Napisany przez Matthew Pryor
To powinno być możliwe.

I na pewno chcesz nam również wyjaśnić, jak to miałoby być możliwe?

Napisany przez 2Escorpio
Chociaż to może niekoniecznie pasuje tutaj.... Może jednak jako informacja się przyda.

Jestem ubezpieczony w PKV i mam m.in. ubezpieczenie awaryjne na 90 dni za granicą... Czyli wszystko, co jest konieczne.

Gdy byłem w zeszłym roku w Australii przez pół roku, mogłem przedłużyć to awaryjne ubezpieczenie zagraniczne poza 90 dni (oczywiście trzeba to zrobić przed upływem 90 dni). To przedłużenie udało się bez problemu, a kosztowało około 3,90 euro / dzień, czyli około 117 euro miesięcznie. Oczywiście do tego dochodził podstawowy składka PKV!

Mój punkt życiowy wtedy był także w Australii przez ponad 6 miesięcy, plus dziewczyna plus mieszkanie (czynsz)... Niemniej jednak ten pobyt za granicą był z góry ograniczony i jednorazowy (przynajmniej jeśli chodzi o przekroczenie 90 dni).

Pozdrowienia, escorpio

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata