Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy ubezpieczenie bezpośrednie może odmówić umowy z powodu choroby psychicznej?

Napisany przez ADMCI4
Przede wszystkim jestem bardzo zirytowany niezwykle bezczelnymi pytaniami, które znalazłem w kwestionariuszu ubezpieczeniowym. Dotyczyły one zaburzeń emocjonalnych oraz chorób neurologicznych lub psychiatrycznych. Wszystko, co zrobiłem, to odpowiedziałem uczciwie, że ponad 15 lat temu byłem leczony z powodu lekkiej depresji. Teraz ubezpieczyciel chce ode mnie informacje dotyczące terapeutów, klinik i leków. To wszystko już tak dawno temu i wiele rzeczy po prostu sobie nie przypominam. Jeśli nie będę w stanie lub nie będę chciał podać tych informacji teraz, czy ubezpieczyciel ma prawo odmówić zawarcia umowy na moje ubezpieczenie bezpośrednie?

Re: Czy ubezpieczenie bezpośrednie może odmówić umowy z powodu choroby psychicznej?

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli teraz nie mogę lub nie chcę złożyć w tej sprawie żadnych oświadczeń, czy ubezpieczyciel ma prawo odmówić zawarcia umowy na moje ubezpieczenie bezpośrednie?

W skrócie: tak. Niemniej jednak nie do końca rozumiem związek między Ubezpieczeniem Komplementarnym a ubezpieczeniem bezpośrednim?!

Napisany przez 2Escorpio
Istnieją wcześniejsze choroby, a zwłaszcza choroba psychiczna może szybko wrócić, zwłaszcza jeśli jest się na nią podatnym.

Jeśli to było po prostu zaledwie kilkumiesięczne spadki formy, to ubezpieczyciel to także zauważy, na przykład w formie dokumentów, które zamierzają uzyskać od lekarzy, i zdecyduje w zależności od okoliczności.

I jak już napisał Matthew Pryor, oczywiście ubezpieczyciel może odmówić zawarcia umowy, zwłaszcza że ubezpieczyciel ma swobodę umów. Nie oznacza to jednak, że wszystkie ubezpieczenia odrzucają umowy, gdy coś takiego jest obecne... Niektóre mogą przejść nad tym, jeśli minęło już 15 lat i była to tylko drobnostka, inne mogą nałożyć dopłatę za ryzyko na miesięczną ratę, a jeszcze inne czasami wykluczają niektóre choroby w umowie.

Matthew Pryor: Czy ubezpieczyciel może właściwie wykluczyć wszystkie choroby w umowie, czy istnieje obowiązek zapewnienia opieki przez niektóre z nich?

Czy wcześniejsza choroba wygasa kiedyś? Czy po upływie pewnej liczby lat nie trzeba już zgłaszać pewnych chorób?

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Matthew Pryor
Matthew Pryor: Czy ubezpieczenie może wykluczyć wszystkie choroby z umowy, czy istnieje obowiązek świadczenia przy niektórych chorobach?

Teoretycznie może to zrobić, nie ma obowiązku umowy dotyczącej określonych chorób. Ale jak jak już zauważyłeś, zawsze jest to indywidualna ocena ryzyka w oparciu o odpowiednie wytyczne akceptacji ubezpieczyciela.

Czy wcześniejsza choroba kiedyś wygasa? Czy po pewnej liczbie lat nie trzeba podawać pewnych chorób?

Tak, jeśli przez określony okres nie było dolegliwości lub jeśli ryzyko dla ubezpieczyciela jest akceptowalne. Istnieją jednak choroby, które podlegają obowiązkowi zgłoszenia zawsze, nawet jeśli nie ma dolegliwości przez długi okres, na przykład alergie. Nawet jeśli nie ma objawów przez długi czas, mogą one wymagać zgłoszenia, w zależności od ustalenia kwestii zdrowotnych, aby uniknąć naruszenia obowiązku przedumownego zgłoszenia.

Napisany przez Blattzweig
Pytania dotyczące wcześniejszych chorób często obejmują okres pytania, na przykład w ciągu ostatnich 20 lat..... czy kiedykolwiek stwierdzono....?

Często nawet nieistotne jest, czy dolegliwości wystąpiły czy nadal są leczone. Istnieje przykład, gdzie młody student potrzebował odroczenia pracy i dostał zwolnienie lekarskie na 3 tygodnie od lekarza z powodu depresji, której nie miał, nie otrzymał również żadnych leków. Po ukończeniu studiów przechodzi na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, ale mu odmawiają wstąpienia z powodu leczenia depresji. Moim zdaniem choroby psychiczne nie są ubezpieczane lub tylko za bardzo wysokie dopłaty za ryzyko.

Dlatego ja też odpowiadam tak.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata