Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: W którym kraju emeryci muszą płacić podatki

Napisany przez ADMCI4
Już od dłuższego czasu myślę o tym, że nie chcę zawsze mieszkać w Niemczech. Mogę sobie wyobrazić, że część roku spędzę za granicą, gdy dostanę emeryturę i nie będę już związany z tym miejscem. Jednak jeśli będę oficjalnie mieć dwa miejsca zamieszkania, jak będzie wyglądało opodatkowanie mojej emerytury? Czy nadal będę płacił podatki tylko w Niemczech, czy nawet w obu krajach? A może wszystko zależy od tego, z którego kraju pochodzi emerytura?

Re: W którym kraju emeryci muszą płacić podatki

Napisany przez Andi25
To zależy od tego, gdzie mieszkasz lub gdzie zazwyczaj przebywasz, oraz czy osiągasz jakiekolwiek dochody. Jeśli więc masz dwa miejsca zamieszkania, a jedno z nich znajduje się w Niemczech, nadal jesteś nieograniczenie zobowiązany do płacenia podatku dochodowego. Jeśli jednak masz tylko jedno miejsce zamieszkania za granicą i osiągasz dochody w Niemczech, będziesz już tylko ograniczony pod względem opodatkowania dochodów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata