Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: stare umowy BHW Dispo Maxx

Napisany przez Christian1063
Cześć wszystkim, mam kilka pytań do ekspertów tutaj na forum. Mam z żoną i dwojgiem dzieci 4 stare konta oszczędnościowe w BHW z 1999 roku, które wtedy oferowano jako Dispo Maxx i nawet przedstawiciel powiedział wtedy (ja już wtedy spłaciłem swój Dom), że jeśli nie potrzebujesz pożyczki, to masz dobrą stopę oprocentowania. Na każdym koncie jest między 7 a 8 tys. euro. Teraz do rzeczy, ciągle dostaję telefony od BHW, chcą wysłać przedstawiciela, i ciągle otrzymuję listy od BHW, gdzie mam wypłacone pieniądze przekazać. Jestem ślusarzem i nie mam pojęcia o tych sprawach, ale nie potrzebuję tych pieniędzy, bo mamy wszystko, czego potrzebujemy. Dlaczego ktoś mnie nie zostawi w spokoju, a wszystko toczy się dalej. Czy mam wypłacić pieniądze? Jeśli tak, czy otrzymam także oprocentowanie, które było umówione w 1999 roku? Dzisiaj dostałem kolejny telefon (dlatego teraz piszę tutaj), kobieta powiedziała, że jeśli teraz nie wypłacę pieniędzy, to naliczona zostanie opłata wypłaty, a odsetki i tak nie będą dodane, otrzymałbym tylko to, co wpłaciłem, plus premię oszczędnościową na rocznych wyciągach. Czy ktoś ma jakieś wskazówki, jak sobie z tym poradzić? Wybaczcie, potrafię z kupy złomu zrobić (prawie) nowy samochód, ale nie radzę sobie z BHW.

Napisany przez AV-Planer
Cześć Christian 1063,

BHW próbuje regularnie pozbyć się tych umów, ponieważ umożliwiają one klientowi wysokie oprocentowanie.

Jednak ratalne oprocentowanie premiowe otrzymasz tylko wtedy, gdy zrezygnujesz z kredytu hipotecznego (co zresztą chcesz zrobić) i teoretycznie mogłbyś również zaciągnąć kredyt. Zazwyczaj tak się dzieje, gdy wpłaciłeś nie więcej niż około 85% sumy oszczędności hipotecznych, wliczając w to zwykłe odsetki.

Jeśli tak nie jest, możesz zachować umowę (ale już nie wpłacać więcej!).

Jeśli przekroczysz sumę oszczędności hipotecznych, BHW już nie będzie mógł udzielić ci kredytu hipotecznego, a tym samym zrzeczenie się kredytu przestaje obowiązywać. W takim przypadku nie otrzymasz oprocentowania premiowego, BHW może wypowiedzieć umowę i wypłacić środki.

Dostałem właśnie wyciągi z konta dzisiaj, ale na koncie jest mniej niż 2% odsetek od salda. Czy to nie jest dziwne?

Napisany przez AV-Planer
Odliczenie podatkowe?

Czyli w takim przypadku podlega on pod obowiązek potrącenia podatku od kapitału

Napisany przez AV-Planer
To prawda. Ale z tego, co mi wiadomo na odległość, nie przychodzi mi nic innego do głowy. Powinno to być w przybliżeniu saldo z dnia 31.12.2011 r. plus połowa wpłat w 2012 r. Z tej sumy powinno zostać zaksięgowane 2% jako odsetki.

na umowie znajdują się środki na dzień 31.12.11
7824,77
Premia mieszkaniowa 90,11
Odsetki od oszczędności budowlanych 157,46
razem = 8072,34

na innym środki na dzień 31.12.11
6352,86
Wpłata 2012 1000,00
Premia mieszkaniowa 0,00
Odsetki od oszczędności budowlanych 95,41
razem = 7448,27

tak to jest tam napisane

Napisany przez Anhaltino
Mam podobny problem jak wiele osób tutaj na forum:
- Umowa BHW Dispo plus
- Podpisana w czerwcu 1999 roku
- Kwota oszczędności budowlanych: 20451 EUR (40.000 marek niemieckich)
- Oprocentowanie 2% + 3% premia

Moje obecne saldo wynosi 19884 EUR (bez uwzględnienia premii od oprocentowania). Jeśli wezmę pod uwagę 3% premii z powrotem, to już znacznie przekroczę kwotę oszczędności budowlanych. Mój kontrakt miał być przydzielony w 2007 roku i rozmawiałam z doradcą BHW na miejscu, że chcę kontynuować oszczędzanie. Do tej pory nie otrzymałam od BHW żadnych dodatkowych informacji dotyczących wypowiedzenia umowy, przydziału itp.
Jak najlepiej postępować teraz? Chciałabym pozostawić umowę bez zmian i otrzymywać tylko 2% odsetek, aż do osiągnięcia kwoty oszczędności budowlanej. Wtedy BHW z pewnością będzie chciało wypowiedzieć umowę. A może lepiej byłoby samemu zrezygnować tuż przed tym czasem?
Czy w jakimkolwiek przypadku premia od oprocentowania może zostać anulowana, ponieważ przekroczono kwotę oszczędności budowlanych? Ze względu na wiele relacji w tym i innych forach jestem trochę zdezorientowana, co mam zrobić.

Dziękuję z góry za porady...

Nie mogę Ci w tym pomóc, ale na pewno inni tutaj w forum mogą. Do dziś nie wiem, dlaczego nie otrzymałem 2% oprocentowania na saldo, wydaje się, że już od wielu lat.

Napisany przez C. Andreas

Mam podobny problem jak wielu tutaj na forum:
- Umowa BHW Dispo plus
- Podpisanie w czerwcu 1999 roku
- Kwota oszczędności budowlanych: 20451 EUR (40.000 marek niemieckich)
- Stopa oprocentowania 2% + bonus 3%

Stan mojego konta wynosi obecnie 19884 EUR (bez uwzględnienia oprocentowania bonusowego). Jeśli uwzględnię 3% bonus, przekroczę już kwotę oszczędności budowlanych. Moja umowa była w 2007 roku gotowa do przydzielenia, rozmawiałem na ten temat z doradcą BHW na miejscu, że chcę kontynuować oszczędzanie. Dotychczas nie otrzymałem żadnych dalszych pism od BHW dotyczących wypowiedzenia, przydziału itp.
Jak najlepiej postępować teraz? Chciałem pozostawić umowę i pobierać tylko 2% odsetek, aż osiągnę kwotę oszczędności budowlanych. Wówczas BHW na pewno zechce wypowiedzieć umowę. Czy powinienem sam ją wypowiedzieć tuż przed tym?
Czy w żadnym przypadku odsetki bonusowe mogą zostać anulowane, ponieważ kwota oszczędności budowlanych zostanie przekroczona? Ze względu na wiele relacji w tym i innych forach jestem nieco zagubiony, co mam zrobić.

Bardzo dziękuję za Wasze porady ...

To nie wygląda dobrze.
Powinni natychmiast wypełnić deklarację akceptacji przydziału z ich dokumentów i zrezygnować z pożyczki. Być może otrzymają jeszcze bonus, ale raczej wątpię, ponieważ zaoszczędzili za dużo.

Może mi ktoś powiedzieć, dlaczego nie otrzymałem pełnych 2% oprocentowania od salda? Na przyszły tydzień umówił się przedstawiciel BHW, nie chcę wyglądać na kompletnego durnia.

Mogło to być spowodowane tym, że oprocentowanie wynosi 1,25% dla limitu debetowego, a 3% premii na koniec? Zauważyłem właśnie, że mam 3 umowy Dispo Plus i 1 Dispo Maxx 4,25. To mogłoby być wyjaśnienie.

Napisany przez Anhaltino
To naprawdę działa szybko dzięki pomocy tutaj na forum! Niestety dostałem odpowiedź (C.Andreas), której nie chciałem słyszeć. Gdybym utrafił w sytuację, w której mój trudno oszczędzony bonus jest zagrożony, byłoby to najgorsze możliwe rozwiązanie. W regulaminie nie znalazłem nic na temat przekraczania limitu oszczędności. Bonus praktycznie śpi w tle (nigdy nie jest uwzględniany w wyciągach z konta) i musiałbym sam go policzyć. Czy BHW nie powinno mnie o tym poinformować? Czy ktoś kiedyś miał podobną sytuację?

Nie, nie są do tego zobowiązani. To byłoby nawet lepsze, bo wtedy sami by sobie zaszkodzili. Kilka lat temu, gdy Postbank przejęła BHW, pewna pani z Postbank odwiedziła mnie w sprawie inwestycji finansowej. Kiedy zapytałem ją wtedy o umowy BHW, powiedziała mi, żebym co roku wpłacał większą sumę do każdej umowy. Nie dało się, ponieważ BHW zwracało wszystko powyżej 1000 €. Ale rada była dobra.

Napisany przez AV-Planer

Mam podobny problem jak wielu tutaj na forum:
- Umowa BHW Dispo plus
- Podpisana w czerwcu 1999 roku
- Suma budowy: 20451 EUR (40.000 DM)
- Oprocentowanie 2% + 3% bonus

Moje obecne saldo wynosi 19884 EUR (bez uwzględnienia oprocentowania bonusowego). Jeśli uwzględnię 3% bonusu retroaktywnie, przekraczam już kwotę budowy z BHW.
Moja umowa miała w 2007 roku być przydzielona i rozmawiałem na ten temat z doradcą BHW na miejscu, że chcę dalej oszczędzać. Dotychczas nie otrzymałem żadnych dalszych pism od BHW dotyczących wypowiedzenia, przydziału, itp.
Jak teraz najlepiej postępować? Chciałem pozostawić umowę i pobierać tylko 2% odsetek, aż suma budowy zostanie osiągnięta. Wtedy BHW z pewnością będzie chciało wypowiedzieć umowę. Czy powinienem sam wypowiedzieć umowę tuż przed tym?
Czy w żadnym przypadku bonusowy odsetek może zostać odjęty, ponieważ suma budowy zostanie przekroczona? Ze względu na wiele relacji w tym i innych forach jestem nieco zdezorientowany, co zrobić.

Dziękuję z góry za wasze rady ...

Tym samym mogę się zgodzić z C.Andreasem. Obawiam się, że rezygnacja z pożyczki nie jest już możliwa, ponieważ w zasadzie osiągnięto sumę budowy. W związku z tym warunki retroaktywnego oprocentowania bonusowego zostaną zniesione.

Napisany przez Anhaltino
W międzyczasie starałem się znaleźć informacje za pomocą Google i natknąłem się na różnorodne opinie. W przyszłym tygodniu muszę odwiedzić BHW. Dziękuję za Wasze rady...

Wygląda na to, że nie chcą Państwo przyjąć do wiadomości, że drzwi się zamykają i bonus przepadł. Życzę jednak powodzenia i mam nadzieję, że opublikują Państwo swoją rozmowę z przedstawicielem BHW oraz wyciągnięte wnioski, być może komuś to pomoże. A propos, zapytajcie doradcę, czy pobierana jest opłata, jeśli nie chcą Państwo odebrać swoich pieniędzy, ale chcą spłacić pożyczkę, tak mi powiedział, chociaż nigdzie nie mogę tego znaleźć.

Napisany przez tom88422
Drogi Christian1063
to rzeczywiście przypadku wypychania, praktykowane przez niektóre kasy oszczędnościowo-budowlane, które nie chcą (lub nie mogą) już wypłacać wysokich odsetek, jakie kiedyś obiecywały. Jestem dziennikarzem w telewizji publicznej i nadal szukam osób dotkniętych tą sytuacją, które zostaną wypchnięte przez swoje kasy oszczędnościowo-budowlane. Byłoby dla mnie interesujące, móc porozmawiać bezpośrednio z Tobą. Jeśli podasz mi swój adres e-mailowy na tom88422@hotmail.de, prześlę Ci moje dane. Szukam również pracownika (byłego?) kasy oszczędnościowo-budowlanej, który zna takie praktyki z własnego doświadczenia wewnętrznego i chciałby o nich opowiedzieć (chętnie w formie anonimowej). Jestem wdzięczny za każdy kontakt, żadne dane nie zostaną ujawnione bez Twojej zgody! Pozdrowienia, Thomas

Gdzie mogę sprawdzić stan mojego konta?

Napisany przez Anhaltino
Więc są nowości. Wczoraj byłem u przedstawiciela BHW, aby omówić tę sprawę z nim. Ponieważ kilka lat temu sprzeciwiłem się zmienionym przepisom o ochronie danych (chciałem ograniczyć zalew reklam), nie miał on dostępu do moich dokumentów umownych. To jednak słaby pomysł, że przedstawiciel BHW nie ma dostępu! Na podstawie moich dokumentów potwierdził jednak, że suma oszczędności budowlanych nie została jeszcze przekroczona. Bonusowe odsetki nie są jeszcze uwzględnione, zostaną dodane później. Jednak nie powinienem zwlekać z wnioskiem o przyznanie, ponieważ gdy suma oszczędności budowlanych zostanie osiągnięta, bonus i opłata za zakończenie przepadną. Dzisiaj zadzwoniłem na infolinię BHW. Potwierdzono mi tutaj metodę obliczeń przedstawiciela. Jednak jest to na styku... i powinienem jak najszybciej złożyć wniosek o przyznanie. Według przedstawiciela powinienem już dostać powiadomienie od BHW. Moje zapytanie w tej sprawie do infolinii spowodowało jedynie jąkanie się i brak klarownej odpowiedzi. Teraz mam kolejny problem. Obecny formularz do wnioskowania o przyznanie wydaje się nie być przystosowany do starych umów ?! Z jednej strony wspomniane klauzule dotyczące oprocentowania nie pasują, z drugiej strony nie mam możliwości złożenia wniosku o wyższe oprocentowanie (bonus). Jednak w drobnym druku mowa jest o możliwości tego. Jak więc powinienem to wszystko wypełnić, aby niczego nie stracić? Czy ktoś ostatnio miał podobny problem?

Nigdy wcześniej nie słyszałem, że dodatkowe oprocentowanie bonusowe i zwrot opłaty za otwarcie muszą być osobno żądane.

Przy okazji, gdzie można zobaczyć sumę saldo? Gdzieś przeczytałem, że na podstawie sumy salda można określić, jak daleko jest umowa.

Napisany przez Fubsi
Cześć,
chciałbym dołączyć do tego postu, ponieważ mam pytanie dotyczące podobnego problemu:

Mam również wysokoprocentową umowę BHW Dispo plus z 1997 roku. Płacę raz w roku 1000 marek niemieckich = 511,29 EUR. Obecnie umowa oszczędnościowa jest wypełniona w 71%. Według moich obliczeń w Excelu (wpłaty, odsetki, podatki, ...) saldo konta przekroczy kwotę oszczędnościową po wpłacie z 31.1.2019 r. (tak, trochę jeszcze trwa!). Oznacza to, że najpóźniej wtedy bonus wsteczny w wysokości 4% i zwrócone opłaty za zakończenie umowy zostaną wstrzymane.
W umowie nie ma również mowy o tym, że mogą być wypłacane tylko pożyczki powyżej 1000 euro.

Pytanie brzmi teraz, kiedy dokładnie muszę złożyć wniosek o przydzielenie umowy oszczędnościowej jednocześnie z rezygnacją z pożyczki, aby odebrać swój bonus:

- Czy wystarczy, jeśli zrobię to tuż przed ostatnią wpłatą?

- Czy istnieje jeszcze jakiś czas potrzebny na obróbkę, po którym kasa oszczędnościowa powie: Ups, nadpłata!, jeśli wpłata została już dokonana wcześniej?

- Czy muszę uwzględnić przewidywany czas do przydzielenia, aby umowa oszczędnościowa był gwarantowanej już przydzielona, gdy wpłata nadejdzie?

I: Ile czasu zajmuje w ostatnim przypadku przydzielenie? Czy może to być rok czy dwa? Czy wynika stąd ten bufor bezpieczeństwa w wysokości 85%, o których często się czyta tutaj?

Ach, jeszcze jedno pytanie dotyczące moich obliczeń w Excelu: Czy odsetki, które są wypłacane tylko raz w roku 31.12., są także uwzględniane w ciągu roku, gdy sprawdzana jest pełność umowy oszczędnościowej?

Dzięki za Wasze odpowiedzi i doświadczenia,

Fubsi

Zresztą, gdzie można sprawdzić swoją sumę salda? Gdzieś czytałem, że na podstawie sumy salda można określić, jak zaawansowany jest umowa.

Napisany przez Anhaltino
Działają nowości. W zeszłym tygodniu zaakceptowałem przydział i zrezygnowałem z pożyczki. Z odsetkami za 2013 rok byłem jeszcze około 500 euro poniżej sumy oszczędności budowlanych. Dzisiaj dostałem list. Umowa została rozliczona w pełni. To oznacza, że otrzymałem pełne 3% premii zwrotnej oraz opłatę za otwarcie. Można powiedzieć, że premia nie jest uwzględniana przy sprawdzaniu, czy suma oszczędności budowlanych została już osiągnięta (przynajmniej w przypadku oferty Dispo Plus). W innych ofertach może to być jednak inaczej, a przede wszystkim zasady dotyczące przydziału (ewentualne terminy, pozostałe salda do BSS,...) mogą się różnić. Więc zawsze czytajcie drobny druk!

Cześć ludzie, mam coś nowego, nie wiem, czy to wam w jakiś sposób pomoże, ale przeczytajcie sami. Wczoraj ponownie odwiedziła mnie doradczyni z BHW i powiedziała mi, że oba umowy moich dzieci (z 1999 roku, BHW Dispo Plus) po 2750 € salda nie mogą być już dalej oszczędzane, ani nie można wpłacać pieniędzy na te dwie umowy, ponieważ BHW ich nie przyjmie. To jest szok, prawda? Po co mi w takim razie umowa oszczędnościowa hipoteczna, jeśli nie mogę oszczędzać pieniędzy. Ale to jeszcze nie koniec, powiedziała mi, że dzieci w wieku 20 i 23 lat powinny pozostawić umowy z 1999 roku o ocenie 7 punktów i każde z nich powinno zawrzeć nową umowę i wpłacać na nią, ponieważ stare i tak zostaną przyznane. W odniesieniu do naszych dwóch umów z 1999 roku z prawie 8000 € na każdym, które są już przyznane, również nie przyjmowane są już żadne wpłaty, ale powinniśmy zawrzeć nową umowę ze względu na premię pracowniczą i dopłatę mieszkaniową. Nie zapytała nas, czy tego chcemy czy potrzebujemy (posiadamy już kilka opłaconych nieruchomości z dziedziczenia itp.). Ponieważ nie mogliśmy się zdecydować, a nasze dzieci (które swoją drogą nawet nie wiedzą, że mają te umowy oszczędnościowe) były poza domem, chce przyjść ponownie za tydzień. Co sądzi ekspert na ten temat i czy naprawdę prawdą jest, że w przypadku umów na kwotę 15000 €, o które chodzi tutaj, wszystkie cztery, nie przyjmuje się już wpłat? Przynajmniej w przypadku dzieci, których wartość oceny jeszcze nie została osiągnięta.

Napisany przez Der_Peter
Cześć,

Mam 2 budujące oszczędnościowo-kredytowe ubezpieczenia na życie D maXX4,25 od 31.12.2004 r. po 25000€ każde. Otrzymałem oba od swojego finansisty jako prezent. Nie wpłaciłem do nich nic przez cały ten czas......po upływie 10 lat zrealizowałem nowe finansowanie i teraz mam nadwyżkę pieniędzy.

Nie potrzebuję tych 2 oszczędności budujących - co mam z nimi zrobić? Wpłacić?

Pozdrowienia

Piotr

wyrzuć te rzeczy, bo jeśli pochodzą z 2014 roku, to nie są warte papieru, na którym są wydrukowane

Napisany przez Der_Peter
...ei ei ei - błąd literów - z 2004 roku!

wtedy sprawa wygląda oczywiście zupełnie inaczej, myślę, że inwestowanie 500 € w każdym kontrakcie rocznie byłoby dobrym pomysłem, aby ulokować pieniądze zyskownie.

Napisany przez Der_Peter
Dokładnie w tę stronę myślę... więc jednak zatrzymać i tylko wpłacać pieniądze oraz pobierać odsetki... czyż nie?

Tak, to jest dokładnie właściwe, musisz tylko pamiętać, że nie należy przesadzić z oszczędzaniem umowy, ponieważ wtedy mogą ponownie pojawić się problemy. Sprawdzaj swoje wyciągi bankowe co roku i gdy osiągniesz 90%, złoż wniosek o wypłatę, ale nie przyjmuj pożyczki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata