Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jak mogę się ubezpieczyć zdrowotnie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć społeczności, przez prawie rok otrzymywałam wsparcie z programu ALGII wraz ze swoim partnerem życiowym, teraz jednak on znowu pracuje i zarabia całkiem dobrze. W związku z tym nie mam już prawa do wsparcia ze strony urzędu, co w sumie nie jest takie straszne. Jednakże przez tę sytuację nie jestem ubezpieczona zdrowotnie. Czy wszystko to jest zgodne z prawem? Kto może mi pomóc? Z góry dziękuję.

Pozdrowienia
Jenny

Napisany przez KlausH
Tak, to jest zgodne z prawem. Jeśli ze względu na dobre dochody partnera życiowego nie kwalifikujesz się już do otrzymywania świadczeń z urzędu pracy, musisz również opłacać swoje ubezpieczenie zdrowotne. To irytujące, ale nie do zmiany. Najlepiej dobrowolnie opłacać składki do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, a gdy znajdziesz pracę, wrócisz do ubezpieczenia obowiązkowego. Powinieneś skontaktować się z ubezpieczycielem zdrowotnym jak najszybciej i skorzystać z porady. Każdy miesiąc bez opłacania składek musi zostać zwrócony.

Napisany przez Dahut
No cóż, tutaj znowu pokazuje się niesprawiedliwość niemieckiego państwa. Mimo że twój partner jest zobowiązany do zapewnienia ci wsparcia, nie możesz być u niego ubezpieczony/a. Najlepiej się ożenić, wtedy będziesz ubezpieczony/a przez ubezpieczenie zdrowotne twojego męża i on dostanie lepszy podział podatkowy (podział na małżonków).
Inna możliwość to znalezienie sobie małego mieszkania. Wtedy znów ALGII będzie musiał płacić, zarówno za mieszkanie, utrzymanie jak i ubezpieczenie zdrowotne. Możesz nadal spać u swojego partnera, ale oficjalnie musisz zamieszkać we własnym mieszkaniu.

Napisany przez ADMCI4
Kochana Jenny, najlepiej złożyć wniosek w urzędzie pracy. Tam dokładnie powiedzą ci, czy macie Państwo prawo do dodatkowego zasiłku ALG II jako gospodarstwo odbiorców świadczeń socjalnych. Oczywiście, twój partner życiowy musi ujawnić swoje dochody. Jeśli to nie wypali, najlepiej oficjalnie się rozstać. Jeśli wiesz, o co mi chodzi......;-) Pozdrowienia, Johann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata