Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Planowanie emerytalne i zarządzanie majątkiem

Napisany przez holymoly
Cześć wszystkim,
w ostatnich tygodniach zająłem się planowaniem moich inwestycji emerytalnych i majątkowych. Przeczytałem kilka pomocnych postów na forum, ale skorzystałem także z innych informacji.

Szukam tutaj sugestii, krytycznych uwag, osób myślących nietypowo oraz kontrowersyjnych dyskusji dotyczących moich planów.

Oto informacje:
1. Doświadczenie z inwestycjami finansowymi
Nie jestem kompletnym nowicjuszem, ale też nie jestem zawodowcem. Zebrałem pewne doświadczenia.
2. Przedstawienie istniejących pozycji funduszy:
Nie mam dotychczasowych pozycji w funduszach. Ze względu na osobiste okoliczności niedawno nie musiałem zwracać uwagi na planowanie emerytalne i majątkowe.
3. Gotowość czasowa do zarządzania swoimi funduszami:
Na dłuższą metę nie chcę się tym zbyt wiele zajmować. Regularnie (co najmniej 2 razy w roku) będę sprawdzać i dostosowywać moje inwestycje. Ma to być przede wszystkim długoterminowa inwestycja.
Dlatego dążę do pasywnej strategii z długoterminowym podejściem.
4. Typ ryzyka/chęć do ryzyka/Zarządzanie stratami:
Ze względu na mój długi horyzont inwestycyjny mogę zachować spokój w przypadku tymczasowych okresów słabości. Mam umiarkowaną gotowość do ryzyka, tymczasowe straty do około 30% są akceptowalne.
Moje oczekiwania co do zwrotu wynoszą 4-5%.
5. Czy skupiasz się bardziej na zwrocie czy na bezpieczeństwie?
Bezpieczeństwo jest uwzględnione w mojej strategii inwestycyjnej. Jednak z uwagi na długoterminowy horyzont inwestycyjny zależy mi bardziej na zysku. W późniejszym wieku będę inwestować w bardziej bezpieczne formy inwestycji.
Informacje dotyczące inwestycji:
1. Wiek: 33 lata
2. Sytuacja zawodowa: Pracuje na etacie
3. Wykorzystany limit zwolnienia podatkowego dla oszczędności?: Nie
4. Czy chcesz aktywne i/lub pasywne fundusze?: Chętnie pasywne budowanie majątku, ponieważ nie mam czasu, aby poświęcać na to kilka godzin tygodniowo. W sumie nie mam też ochoty.
Moje planowane inwestycje:
1. Horyzont inwestycyjny:
około 30 lat
2. Cel inwestycji:
Emerytura (długo-terminowo) / Nieruchomość (średnio-terminowo) / Płynność finansowa (krótko-terminowo)
3. Jednorazowa inwestycja i/lub plan oszczędnościowy?
Zamierzam zrobić obie rzeczy.
4. Kapitał inwestycyjny:
Na jednorazową inwestycję, która ma nastąpić w najbliższym czasie, mam do dyspozycji 30 000 EUR. Planowane oszczędności będą wynosić 300 € miesięcznie na długo-terminową i stałą inwestycję. Obecnie mam większą kwotę do dyspozycji, którą również wykorzystam.

W załączniku przesyłam zarys, jakie inwestycje chciałbym zrealizować.

Co sądzicie o podziale i wyborze produktów oraz ich alokacji/ważeniu.

Dziękuję za wsparcie.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

gratulacje, zająłeś się tematem i stworzyłeś własną ideę. Więcej można było zrobić, bo nikt nie wie, co przyniesie przyszłość.
Dlatego choć można wymieniać poglądy na to, czy ten czy inny rynek może działać lepiej lub gorzej z tego czy innego powodu. Ale w końcu to wszystko pozostaje tylko opinią.

Twoje szacowane proporcje szans i ryzyka wydają mi się realistyczne. Osobiście oczekiwałbym większego ryzyka, około 30%. Ale to też tylko opinia... .

Teraz wszystko, co musisz zrobić, to regularnie sprawdzać, czy założenia, na których opiera się twoja strategia, nadal są aktualne, czy czy potrzebujesz wprowadzić korekty.
W przeciwnym razie życzę ci powodzenia.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez holymoly
Cześć Paule.

Dziękuję za Twoją odpowiedź.
Tutaj nie chodzi o to, żebym oczekiwał porady inwestycyjnej ani żeby po prostu wykonywać jakieś porady z forum bez ich własnej refleksji. Raczej chciałbym dyskutować, czy moja strategia inwestycyjna jest odpowiednia, czy też według was można coś innego / lepiej zrobić.

W odniesieniu do oczekiwanej stopy zwrotu, ustawiłem ją raczej pesymistycznie w kontekście kryzysu.

Będę regularnie sprawdzać moją strategię.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata