Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jak działa zapytanie?

Napisany przez epico
Cześć, co mnie interesuje to to, jak właściwie działa zapytanie o kredyt. Wiem, że idę do banku z dokumentami: umową o pracę, dokumentami dotyczącymi nieruchomości, ale... Na przykład, moj bank ma dostęp do moich danych w SCHUFA, mogą to zobaczyć online, w zeszłym tygodniu wystarczyło 2 kliknięcia myszką, i mówią "twoje SCHUFA jest w porządku". Oczywiście muszą mieć wszystkie dokumenty: wyciągi z pensji, umowy o pracę, dokumenty dotyczące nieruchomości. Dlaczego więc oferta trwa mimo to kilka dni, jeśli mam wszystko gotowe? Czy jest jeszcze coś sprawdzane, może dokładniej SCHUFA, czy nawiązują kontakt z moim pracodawcą? Po prostu interesuje mnie ten proces krok po kroku.

Napisany przez 2Bolitho
W banku stosuje się zasadę czterech oczu. Sprzedawca przygotowuje dokumenty do pewnego stopnia i sprawdza istotne czynniki. Następnie dokumenty trafiają do obsługi. Tam przeprowadzana jest ponowna kontrola. Czy dochód pozwala na obsługę kapitału, na przykład, czy jeśli konto jest prowadzone w domu, czy podane informacje pasują do rzeczywistych wydatków. Jeśli wszystko jest w porządku, następuje zatwierdzenie, a umowy są przygotowywane. Pracodawca nie jest kontaktowany.

Napisany przez Oterio
No dobrze, że znalazłem ten post. Szczerze mówiąc, też nie byłam pewna. Czy to naprawdę jest sprawdzane przez dwie instytucje?

Napisany przez verschaukelt
Tak!

I należy również wspomnieć o obciążeniu pracą! Codziennie napływa wiele zapytań do przetworzenia, nie tylko jedno!

Ale kiedy już osiągnie się taki punkt, że wszystkie dokumenty zostały zażądane, w większości przypadków można spodziewać się akceptacji.

Większość banków pracuje z systemami kolorowych świateł i tylko przy zielonym mogą kontynuować pracę aż do wstępnej kalkulacji, a następnie do projektu umowy.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

mogę się zgodzić z poprzednimi mówcami i potwierdzić to.

Twierdzenie,

Ale jeśli już dotarło się do tego etapu, że wszystkie dokumenty zostały zażądane, to w większości przypadków można się spodziewać pozytywnej decyzji.

oczywiście nie musi się zgadzać. Każdy bank ma inne procedury. Na przykład w naszym przypadku, sprawdzana jest dopiero historia kredytowa i innych informacji, gdy wniosek wraz z kompletnymi dokumentami zostanie złożony. Dlatego nie możemy wcześniej stwierdzić czy decyzja będzie pozytywna czy negatywna... chociaż oczywiście jest to widoczne (wyjątki potwierdzają regułę), gdy na nasz rachunek oszczędnościowy wpływają regularne wynagrodzenia.

Obecnie banki zaczynają oszczędzać, niektóre banki nie wymagają już zatwierdzenia przez dwie osoby dla małych kredytów, decyzję może podjąć bezpośrednio doradca. Oczywiście tylko do określonej kwoty.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Oterio
Hm, słyszałem, że w bankach jest dużo do zrobienia. Muszę jednak powiedzieć, że moi znajomi nie otrzymali kredytu, mimo że ich historia kredytowa (Schufa) była w porządku, obydwoje są zatrudnieni. Ale dobrze wiedzieć, dzięki.

Napisany przez 2Escorpio

Hm, słyszałem, że w bankach jest dużo pracy. Muszę powiedzieć, że moi znajomi nie dostali kredytu, mimo że ich raport w Biurze Informacji Kredytowej był w porządku i obydwoje pracowali. Ale dobrze wiedzieć, dzięki.

Decyzja o odmowie kredytu może mieć wiele powodów, a Biuro Informacji Kredytowej to tylko jeden z elementów. Nawet jeśli dochody są niewystarczające w stosunku do kwoty kredytu, kredyt nie zostanie wypłacony.

Nawet wysokie dochody mogą być odrzucane, jeśli zobowiązania są zbyt duże, na przykład alimenty, bieżące kredyty, zbyt wysoki czynsz itp.

Pozdrowienia, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata