Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: VL-Plan oszczędnościowy bankowy - Pierwsza rata opóźniona

Napisany przez Ravemaster84
Cześć wszystkim,

mam mały problem z moim nowo podpisaną umową o oszczędzanie w planie VL w banku EDEKA.

W listopadzie przekazałem dokumenty mojemu pracodawcy, aby od 01.12.2012 r. miesięcznie wpłacał 40 € na ten plan oszczędnościowy. Nie bez powodu: okres blokady przy umowach VL kończy się po 6 latach wpłat na koniec 6. roku. Ostatnia rata zostałaby więc wypłacona w 2018 roku, a tym samym okres blokady kończyłby się tylko do końca 2018 roku. Mój pracodawca potwierdził mi pisemnie, że będzie przekazywał raty od 01.12.2012 r. Teraz nasza miła dział kadr zapomniała o tym, i pierwsza rata została przekazana kilka dni temu. Natychmiast otrzymałem informację od banku EDEKA, że wypłata nastąpi dopiero 01.01.2020 r.

Pytanie: Co mogę zrobić? Obawiam się, że nic. Czy ktoś tutaj ma doświadczenie lub wiedzę (lub oba) w takiej sprawie?

Pozdrowienia

edytować:

Nie otrzymuję żadnych dodatkowych składek od pracodawcy, więc wyłącznie przekierowanie netto. Również nie otrzymuję żadnych dotacji państwowych, ponieważ przekraczam limity dochodowe. Umowę podpisałem tylko ze względu na dobre warunki, moim zdaniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata