Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne typu hybrydowego WHEN new life active plan²)

Napisany przez masterchris_99
Cześć,

każdy musi coś zrobić dla emerytury, ale co... Niestety nie mam pojęcia, co naprawdę trzeba zrobić, a co jest całkowicie zbędne. Ponieważ mam generalnie podejście sceptyczne do osób proponujących mi 40-letnią umowę pomocy, chciałbym zadać pytanie o ocenę samego ubezpieczenia i oczywiście jeszcze ważniejsze, czy go potrzebuję.

O mnie:
26 lat
Mężczyzna
Programista
już mam zawarte ubezpieczenie Riester (które budzi we mnie totalne wątpliwości, bo mam wrażenie, że zostałem oszukany. Ale to nie jest teraz tematem).

ubezpieczenie:
neue leben aktivplan²
ubezpieczenie rentowe hybrydowe z odroczoną wypłatą renty, zwrotem kapitału i dynamiką.
Wykorzystanie nadwyżki
przed rozpoczęciem renty: oprocentowane zwiększanie kapitału
po rozpoczęciu renty: częściowo dynamiczna nadwyżkowa renta

Czas trwania: 40 lat
Planowany czas trwania dynamiki: 35 lat (3,00%)

Miesięczna składka: 80,00 euro
Miesięczna składka po 35 podwyżkach: 225,13 euro

Podział składek (byłem za 70% konwencjonalny. Za dużo?)
konwencjonalny: 70%
związany z funduszem: 30%

Koszty: 1.536,00 euro (bez uwzględnienia dynamiki)

Suma składek (bez podwyżek): 38.400,00 euro
Miesięczna gwarantowana minimalna renta: 101,67 euro
Gwarantowany zwrot kapitału: 31.832,00 euro

(Faktor rentowy = 2013 ustalone stawki udziału w nadwyżce & coroczne zwiększenie wartości środków na koncie funduszu o 6%)
ewentualna miesięczna początkowa renta przy obowiązującym obecnie faktorze rentowym: 397,94 euro
ewentualne świadczenie przy zwrocie kapitału: 95.810,00 euro

ewentualna miesięczna początkowa renta przy obowiązującym obecnie faktorze rentowym i 35 podwyżkach: 629,25 euro
ewentualne świadczenie przy zwrocie kapitału po 35 podwyżkach: 156.246,00 euro

Brakuje jeszcze kilka liczb?

Czy istnieją niezależni eksperci, którym można zwrócić się o pomoc i którzy rzeczywiście się na tym znają? Byłem kiedyś w stowarzyszeniach konsumentów i byłem bardzo rozczarowany. Oczywiście może być różnie od pracownika do pracownika.

Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Matthew Pryor
Zgaduję, że powodem, dla którego nie jesteś całkowicie zadowolony z umowy Riestervertrag, może być to, że nie do końca zrozumiałeś, co dokładnie kupujesz. W zaniedbałeś również aspekt kosztów i damit strony dochodowej.
Nie jesteś sam w tej sytuacji, ale to stawia następne pytanie: Czy jesteś zaznajomiony z produktem, który został ci zaoferowany? Czy rozumiesz, w jaki sposób forma hybrydowa ubezpieczenia emerytalnego różni się od konwencjonalnego lub czystego opartego na funduszach?
Czy zdajesz sobie sprawę, że czynnik świadczenia emerytalnego nie zawsze jest gwarantowany i nie zawsze występuje w deklarowanej wysokości? W jakich okolicznościach czynnik emerytalny może zostać dostosowany? W jakim stopniu jesteś w stanie wpłynąć na istotne punkty umowy, takie jak dynamika składek?

Napisany przez finance

Czy istnieją niezależni biegli, którzy pomogliby w takich sprawach i mający pojęcie na ten temat? Kiedyś byłem w biurze konsumenckim i byłem bardzo rozczarowany. Oczywiście może to zależeć od osoby obsługującej.

Poza biurami konsumenckimi, istnieją też doradcy ubezpieczeniowi.

Napisany przez masterchris_99

Przypuszczam, że jednym z powodów, dla których nie jesteś w pełni zadowolony ze swojej umowy Riester, może być to, że nie do końca zrozumiałeś, co dokładnie kupujesz. Być może zaniedbałeś również koszty i tym samym stronę zysków.

To jedna z możliwych przyczyn. Założyłem Riester podczas mojego szkolenia (około 8 lat temu) i kierowałem się maklerem.

Cytat od Matthew Pryor

Nie jesteś w tym sam. Ale pojawia się pytanie: Czy znasz produkt, który ci proponowali? Rozumiesz, w jaki sposób hybrydowa forma zabezpieczenia emerytalnego różni się od formy konwencjonalnej lub czysto opartego na funduszach?

Z produktem nie. Również to, co mi zaproponowano. przynajmniej nie w porównaniu z innymi produktami...
Rozumiem ideę stojącą za połączeniem funduszy i udziału konwencjonalnego.
Konwencjonalnie = bezpieczna droga, mało narażona na wahania rynku kapitałowego, inwestycje zorientowane na zabezpieczenie
oparta na funduszach = przeciwieństwo.

Cytat od Matthew Pryor

Czy zdajesz sobie sprawę, że wskaźnik emerytalny nie zawsze jest gwarantowany i nie zawsze wynosi tyle, ile deklarowano? W jakich okolicznościach wskaźnik emerytalny może ulec zmianie?

Dlatego też jako pierwszy podałem gwarantowany wskaźnik na liście. Jest mi wiadome, że wszystkie dodatkowe zyski z zysków, nadwyżek i funduszy mogą zejść do zera.
W jakich okolicznościach ten wskaźnik ulega zmianie, dotąd nie jestem tego świadomy.

Cytat od Matthew Pryor

W jakim stopniu możesz wpływać na istotne punkty umowy, takie jak dynamika składek?

Dokładne możliwości zmian są mi nieznane. Wiem, że ten produkt powinien mieć dużą elastyczność. Wiem, że dynamika może być zawsze dostosowana i udział oparty na funduszach może być zamieniony na konwencjonalny, ale nie odwrotnie.
Jest również możliwe jednorazowe wpłacanie lub wypłacanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata