Re: ubezpieczenie emerytalne typu hybrydowego WHEN new life active plan²)
Napisany przez masterchris_99 -
- śr lut 06, 2013 9:49 am
Cześć,
każdy musi coś zrobić dla emerytury, ale co... Niestety nie mam pojęcia, co naprawdę trzeba zrobić, a co jest całkowicie zbędne. Ponieważ mam generalnie podejście sceptyczne do osób proponujących mi 40-letnią umowę pomocy, chciałbym zadać pytanie o ocenę samego ubezpieczenia i oczywiście jeszcze ważniejsze, czy go potrzebuję.
O mnie:
26 lat
Mężczyzna
Programista
już mam zawarte ubezpieczenie Riester (które budzi we mnie totalne wątpliwości, bo mam wrażenie, że zostałem oszukany. Ale to nie jest teraz tematem).
ubezpieczenie:
neue leben aktivplan²
ubezpieczenie rentowe hybrydowe z odroczoną wypłatą renty, zwrotem kapitału i dynamiką.
Wykorzystanie nadwyżki
przed rozpoczęciem renty: oprocentowane zwiększanie kapitału
po rozpoczęciu renty: częściowo dynamiczna nadwyżkowa renta
Czas trwania: 40 lat
Planowany czas trwania dynamiki: 35 lat (3,00%)
Miesięczna składka: 80,00 euro
Miesięczna składka po 35 podwyżkach: 225,13 euro
Podział składek (byłem za 70% konwencjonalny. Za dużo?)
konwencjonalny: 70%
związany z funduszem: 30%
Koszty: 1.536,00 euro (bez uwzględnienia dynamiki)
Suma składek (bez podwyżek): 38.400,00 euro
Miesięczna gwarantowana minimalna renta: 101,67 euro
Gwarantowany zwrot kapitału: 31.832,00 euro
(Faktor rentowy = 2013 ustalone stawki udziału w nadwyżce & coroczne zwiększenie wartości środków na koncie funduszu o 6%)
ewentualna miesięczna początkowa renta przy obowiązującym obecnie faktorze rentowym: 397,94 euro
ewentualne świadczenie przy zwrocie kapitału: 95.810,00 euro
ewentualna miesięczna początkowa renta przy obowiązującym obecnie faktorze rentowym i 35 podwyżkach: 629,25 euro
ewentualne świadczenie przy zwrocie kapitału po 35 podwyżkach: 156.246,00 euro
Brakuje jeszcze kilka liczb?
Czy istnieją niezależni eksperci, którym można zwrócić się o pomoc i którzy rzeczywiście się na tym znają? Byłem kiedyś w stowarzyszeniach konsumentów i byłem bardzo rozczarowany. Oczywiście może być różnie od pracownika do pracownika.
Pozdrowienia, Chris
każdy musi coś zrobić dla emerytury, ale co... Niestety nie mam pojęcia, co naprawdę trzeba zrobić, a co jest całkowicie zbędne. Ponieważ mam generalnie podejście sceptyczne do osób proponujących mi 40-letnią umowę pomocy, chciałbym zadać pytanie o ocenę samego ubezpieczenia i oczywiście jeszcze ważniejsze, czy go potrzebuję.
O mnie:
26 lat
Mężczyzna
Programista
już mam zawarte ubezpieczenie Riester (które budzi we mnie totalne wątpliwości, bo mam wrażenie, że zostałem oszukany. Ale to nie jest teraz tematem).
ubezpieczenie:
neue leben aktivplan²
ubezpieczenie rentowe hybrydowe z odroczoną wypłatą renty, zwrotem kapitału i dynamiką.
Wykorzystanie nadwyżki
przed rozpoczęciem renty: oprocentowane zwiększanie kapitału
po rozpoczęciu renty: częściowo dynamiczna nadwyżkowa renta
Czas trwania: 40 lat
Planowany czas trwania dynamiki: 35 lat (3,00%)
Miesięczna składka: 80,00 euro
Miesięczna składka po 35 podwyżkach: 225,13 euro
Podział składek (byłem za 70% konwencjonalny. Za dużo?)
konwencjonalny: 70%
związany z funduszem: 30%
Koszty: 1.536,00 euro (bez uwzględnienia dynamiki)
Suma składek (bez podwyżek): 38.400,00 euro
Miesięczna gwarantowana minimalna renta: 101,67 euro
Gwarantowany zwrot kapitału: 31.832,00 euro
(Faktor rentowy = 2013 ustalone stawki udziału w nadwyżce & coroczne zwiększenie wartości środków na koncie funduszu o 6%)
ewentualna miesięczna początkowa renta przy obowiązującym obecnie faktorze rentowym: 397,94 euro
ewentualne świadczenie przy zwrocie kapitału: 95.810,00 euro
ewentualna miesięczna początkowa renta przy obowiązującym obecnie faktorze rentowym i 35 podwyżkach: 629,25 euro
ewentualne świadczenie przy zwrocie kapitału po 35 podwyżkach: 156.246,00 euro
Brakuje jeszcze kilka liczb?
Czy istnieją niezależni eksperci, którym można zwrócić się o pomoc i którzy rzeczywiście się na tym znają? Byłem kiedyś w stowarzyszeniach konsumentów i byłem bardzo rozczarowany. Oczywiście może być różnie od pracownika do pracownika.
Pozdrowienia, Chris