Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: refinansowanie, które ma sens? Rejestracje hipoteczne.

Napisany przez Stephan1975
Hallo, chciałbym spróbować zaoszczędzić pieniądze. Sytuacja wyjściowa.
W czerwcu 2009 roku zakupiłem z partnerką Dom bliźniak w Dortmundzie. Nieruchomość ta znajduje się na działce w dzierżawie, dlatego może być obciążona tylko do maksymalnie 80%.
Dom kosztował nas 210 000,00 €. Byłem w Związku Prywatnych Deweloperów, który sporządził dla mnie wstępna wycenę nieruchomości.
Ostatecznie otrzymałem następujące warunki finansowania.

Bank A
107 000,00 € w ING DIBA, oprocentowanie 4,55% i spłata w wysokości 1% przez 10 lat, miesięcznie 494,88 €

Bank B
65 000,00 € w KFW Bank, oprocentowanie 4,00% i spłata w wysokości 1,39% przez 10 lat, miesięcznie 291,96 € (łącznie 875,88€ co 3 miesiące)

Bank C
24 720,00 € w Hanseatic Bank, oprocentowanie 7,49% i spłata w wysokości 3,63% przez 15 lat, kredyt wolny, który można w każdej chwili spłacić bez dodatkowych opłat.
Miesięcznie 229,07 €

Banki A i B wpisały się do księgi wieczystej, bank C nie.
Na dzień 01.2013 pozostały zadłużenia wynoszą kolejno:
Bank A ok. 103 000,00 €
Bank B ok. 62 000,00 €
Bank C ok. 21 000,00 €

Do tej pory spłaciłem około 10 000,00 €, z czego 7 000,00 € ma znaczenie w księdze wieczystej. Jakie są teraz moje możliwości.
Obecnie oprocentowanie jest dość korzystne, około 2%. Jednak moje umowy z Bankiem A i B są na 10 lat i pozostało jeszcze 6,5 roku. Rozwiązanie tych umów przed czasem wiązałoby się z zapłatą odszkodowania za wcześniejszą spłatę, więc nie wydaje mi się to opłacalne.

Jednak w przypadku kredytu z Banku C można by coś zrobić.
Pytanie brzmi, czy mogę teraz wziąć nowy kredyt i wpisać go do księgi wieczystej? Czy więc Banki A i B musiałyby zmienić swoje wpisy? Czy taka procedura jest opłacalna, skoro być może ponownie trzeba będzie zaangażować notariusza, którego trzeba będzie opłacić? Cena mojego domu wzrosła w porównaniu do poprzedniej wyceny, więc jeśli Dom był wtedy warty 210 000,00 €, z czego 80% (168 000,00 €) było dopuszczalne do wpisu w księdze wieczystej, a teraz Dom jest wart 230 000,00 € (czy powinienem sporządzić nową wycenę? Od kogo?) i można byłoby wpisać 184 000,00 €, to mógłbym prawie w całości zablokować wolny kredyt.

Czy to, co sobie wyobrażam, to tylko bzdura?
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Z poważaniem

Stephan

Re: refinansowanie, które ma sens? Rejestracje hipoteczne.

Napisany przez Macy
Cześć Stephan,

Masz teraz to samo, co ja miałem pewien czas temu. Dokładnie na Twój temat napisałem tutaj w Wątku dotyczącym kredytów hipotecznych moje doświadczenia.

Po prostu dowiedz się, jak wysoka jest kwota wcześniejszej spłaty w Twoim przypadku, a następnie policz. Ponieważ masz podobne warunki, jestem prawie pewien, że warto to zrobić!

Powodzenia.

Macy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata