- pt lut 08, 2013 3:06 am
Cześć wszystkim, Mam następujące pytanie: dostałem od mojej matki budynek wielorodzinny w prezencie! Moja matka jest sparaliżowana po wypadku i mieszka w placówce opiekuńczej, ale posiada jeszcze inne nieruchomości, z których otrzymuje czynsz, jednakże pieniądze te są przekazywane na koszty opieki! (tło informacyjne)! Moje pytanie teraz brzmi: planuję przeprowadzić remont domu (remont generalny)! Zrobiliśmy już wstępne kosztorysowanie, około 250 000-300 000 euro z własnym wkładem pracy!. (Izolacja dachu, okna, ocieplenie, drzwi, łazienki, ogrzewanie itp.) Rok budowy domu ok. 1960, od tego czasu robiono od czasu do czasu pewne prace, ale są one dość ograniczone! Niestety jestem jeszcze studentem i nie mam żadnych własnych dochodów, tylko prace dorywcze... Kilka dodatkowych informacji: Powierzchnia działki ok. 800m^2 (średnia cena za m^2 tutaj to ok. 300-350 euro) Oczekiwane wpływy z czynszu, ustalone na podstawie średnich cen wynajmu za m^2 w moim mieście, (ok. 550 euro za czynsz zimny za mieszkanie) Pan z lokalnej firmy budowlanej powiedział nawet 600 euro Jest 6 mieszkań, więc łącznie: ok. 3300 euro i ok. 150 euro za miejsca parkingowe/garaż! Czy jest możliwe, że otrzymam kredyt w banku i jeśli tak, to jak powinienem postąpić najlepiej? Zapomniałem wspomnieć, że mogę sam dołożyć ok. 15 000-20 000 euro! Pozdrawiam