Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: kredyt hipoteczny, renowacja, czynsz

Napisany przez Trasher33
Cześć wszystkim, Mam następujące pytanie: dostałem od mojej matki budynek wielorodzinny w prezencie! Moja matka jest sparaliżowana po wypadku i mieszka w placówce opiekuńczej, ale posiada jeszcze inne nieruchomości, z których otrzymuje czynsz, jednakże pieniądze te są przekazywane na koszty opieki! (tło informacyjne)! Moje pytanie teraz brzmi: planuję przeprowadzić remont domu (remont generalny)! Zrobiliśmy już wstępne kosztorysowanie, około 250 000-300 000 euro z własnym wkładem pracy!. (Izolacja dachu, okna, ocieplenie, drzwi, łazienki, ogrzewanie itp.) Rok budowy domu ok. 1960, od tego czasu robiono od czasu do czasu pewne prace, ale są one dość ograniczone! Niestety jestem jeszcze studentem i nie mam żadnych własnych dochodów, tylko prace dorywcze... Kilka dodatkowych informacji: Powierzchnia działki ok. 800m^2 (średnia cena za m^2 tutaj to ok. 300-350 euro) Oczekiwane wpływy z czynszu, ustalone na podstawie średnich cen wynajmu za m^2 w moim mieście, (ok. 550 euro za czynsz zimny za mieszkanie) Pan z lokalnej firmy budowlanej powiedział nawet 600 euro Jest 6 mieszkań, więc łącznie: ok. 3300 euro i ok. 150 euro za miejsca parkingowe/garaż! Czy jest możliwe, że otrzymam kredyt w banku i jeśli tak, to jak powinienem postąpić najlepiej? Zapomniałem wspomnieć, że mogę sam dołożyć ok. 15 000-20 000 euro! Pozdrawiam

Napisany przez Dahut
Myślę, że tutaj brakuje najważniejszej wartości: wartości domu. Jeśli Dom jest wyceniany na 1 mln, prawdopodobnie każdy bank udzieli ci kredytu hipotecznego nawet bez własnych dochodów. Jeśli wartość jest równa lub niższa od zabezpieczenia, to banki raczej nie udzielą kredytu.

Napisany przez Trasher33
Najpierw dziękuję za odpowiedź! Ale wartość nie jest tak łatwa do oszacowania! Jak już wspomniałem, Dom został zbudowany około 1960 roku! Dla mnie jest trudno oszacować wartość domu, dlatego podałem wartość działki! Nie wiem także, czy dla banku ma znaczenie to, że inwestuję pieniądze w Dom! Myślę, że dla banków hipotecznych ma to znaczenie! Zwiększa to bowiem bezpieczeństwo banku! Jeśli teraz wezmę pod uwagę obliczenie, które przeczytałem w internecie, czyli 12,5-krotność dochodów z najmu rocznego, to otrzymuję wartość domu około 500 000 euro, plus wartość działki około 250 000 euro! Może te informacje pomogą!

Napisany przez Dahut
Ja bym po prostu umówił(a) się na spotkanie w bankach, które obecnie oferują najniższe oprocentowanie kredytów hipotecznych (poszukaj w Google).
Ja przesłałem(a) wszystkie wymagane dokumenty drogą mailową i dostałem(a) dobre oferty.
Potem trzeba zobaczyć, czy banki przedstawią ofertę czy nie. Jak już wspomniałem: Bez znajomości wartości domu, trudno cokolwiek powiedzieć.

Napisany przez Trasher33
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Myślę, że skontaktuję się z kilkoma bankami!

Napisany przez NaTwoim13
Droga Dahut,

który bank udziela pożyczki bez dochodu - bez względu na poziom obciążenia hipotecznego?

Napisany przez Dahut
No cóż, dochód jest dostępny: najem. Jeśli Dom znajduje się w dobrej okolicy i ma wysoką wartość, mogę sobie wyobrazić, że bank podejmuje to ryzyko. W zasadzie jest to nic innego jak plan biznesowy, który trzeba sprzedać bankowi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata