- czw lut 14, 2013 10:27 am
Cześć,
po kilku obliczeniach, ponieważ właśnie dostałem informację roczną, znowu myślę o wypowiedzeniu umów.
Poniżej przedstawiłem moje dość niewprawne obliczenia (do wiadomości: żonaty, 4 dzieci):
Wpłacone do wieku emerytalnego + dodatek:
41.000 dla mężczyzny
+ 20.800 dla kobiety
= łącznie 61.800 wpłacone do wieku emerytalnego
25 x 1278 dodatków dla obojga z dziecięcym dodatkiem
+ 3 x 308 dodatków dla obojga
+ 3 x 154 dodatki dla kobiety
= 33.336 łączne dodatki
Razem: 95.136 EUR
Dzięki waszej pomocy zaoszczędziłem tę kwotę
Jeśli będę kontynuował obliczenia (uwzględniając minimalną emeryturę i założenie, że oboje przechodzimy na emeryturę jednocześnie i wypłacamy sobie 30% na początku emerytury (28.540 EUR - podatek (?)), wtedy dostaniemy dodatkową emeryturę w wysokości 195 EUR miesięcznie. Jeśli założę podatek na poziomie 10% (prawdopodobnie zbyt niski!?), to otrzymamy nasze oszczędzone pieniądze z powrotem dopiero po 15 latach. Pełne dodatki po kolejnych 14 latach. W wieku 96 lat.
Nie wydaje mi się to zbyt zachęcające. Te 195 euro nie zrekompensują także luki w dochodach, czy może popełniłem błąd w obliczeniach lub myśleniu? Czy w 2041 roku w ogóle będzie można płacić jajkami?
Czy ktoś wie, jak to jest opodatkowane? Czy istnieje jakiś procent?
Dziękuję za każdy komentarz... nawet jeśli ma być tylko zabawny
po kilku obliczeniach, ponieważ właśnie dostałem informację roczną, znowu myślę o wypowiedzeniu umów.
Poniżej przedstawiłem moje dość niewprawne obliczenia (do wiadomości: żonaty, 4 dzieci):
Wpłacone do wieku emerytalnego + dodatek:
41.000 dla mężczyzny
+ 20.800 dla kobiety
= łącznie 61.800 wpłacone do wieku emerytalnego
25 x 1278 dodatków dla obojga z dziecięcym dodatkiem
+ 3 x 308 dodatków dla obojga
+ 3 x 154 dodatki dla kobiety
= 33.336 łączne dodatki
Razem: 95.136 EUR
Dzięki waszej pomocy zaoszczędziłem tę kwotę
Jeśli będę kontynuował obliczenia (uwzględniając minimalną emeryturę i założenie, że oboje przechodzimy na emeryturę jednocześnie i wypłacamy sobie 30% na początku emerytury (28.540 EUR - podatek (?)), wtedy dostaniemy dodatkową emeryturę w wysokości 195 EUR miesięcznie. Jeśli założę podatek na poziomie 10% (prawdopodobnie zbyt niski!?), to otrzymamy nasze oszczędzone pieniądze z powrotem dopiero po 15 latach. Pełne dodatki po kolejnych 14 latach. W wieku 96 lat.
Nie wydaje mi się to zbyt zachęcające. Te 195 euro nie zrekompensują także luki w dochodach, czy może popełniłem błąd w obliczeniach lub myśleniu? Czy w 2041 roku w ogóle będzie można płacić jajkami?
Czy ktoś wie, jak to jest opodatkowane? Czy istnieje jakiś procent?
Dziękuję za każdy komentarz... nawet jeśli ma być tylko zabawny