Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wypowiedzenie kredytu po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania.

Napisany przez royce
Cześć społeczności, w 1999 r. wziąłem kredyt hipoteczny z 10-letnim okresem obowiązywania oprocentowania. W 2007 r. skorzystałem z kredytu wiążącego na przyszłe zobowiązanie, aby ponownie zrealizować finansowanie następcze z 10-letnim okresem obowiązywania oprocentowania, który kończy się zgodnie z umową w 2017 r. Moje pytanie brzmi: Czy zasada rozwiązania umowy po upływie dziesięciu lat okresu obowiązywania oprocentowania, poprzez nową umowę (2007), została utracona, czy też to prawo istnieje zawsze po upływie pierwszych dziesięciu lat? Z góry dziękuję

Napisany przez Torian
Zawarcie nowej umowy pożyczki rozpoczyna 10-letni okres od nowa. Dla 10-letnich okresów wiązania oprocentowania, prawo do wypowiedzenia umowy po 10 latach jest zatem całkowicie nieistotne!

Napisany przez adam-herzog
Możesz jednak wypowiedzieć kredyt w banku także poza okresem wiązania oprocentowania - musisz jednak liczyć się z odsetkami za wcześniejszą spłatę.
Ale nie do końca rozumiem: czy chcesz przenieść swój obecny kredyt czy po prostu spłacić go z wyprzedzeniem?

Napisany przez royce
Chodzi o przedterminową spłatę. Sprawa z wcześniejszą spłatą jest już jasna. Chodzi tylko o to, czy po upływie pierwszych 10 lat zasadniczo możliwe jest skorzystanie z bezkarnego rozwiązania umowy, niezależnie od tego, co zawrę później. Torian już udzielił jasnej odpowiedzi. Jednak po przejrzeniu mojej umowy kredytowej nie mogłem w żadnym stopniu znaleźć nawet wzmianki o jakimkolwiek terminie na złożenie sprzeciwu. Być może w tym przypadku mogę skorzystać z tzw. asa w rękawie w postaci możliwości złożenia sprzeciwu. Czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Napisany przez NaTwoim13
Proszę mi nie złościć, ale uważam, że dyskusja na temat jokera sprzeciwu to wiele szumu o nic.

Tylko w rzadkich przypadkach sprzeciw jest uzasadniony i ma szansę na sukces. Można to sprawdzić, ok, ale nie oczekujcie zbyt wiele, banki są zabezpieczone, a prawo jest jasne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata