Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Ile pieniędzy potrzebujecie, aby być szczęśliwymi?

Napisany przez DaggetBeaver
Uważam, że to zawsze jest bardzo interesujący temat. Ile pieniędzy potrzeba, aby być szczęśliwym. Za mało pieniędzy sprawia, że życie nie jest zabawne, nie mogę niestety powiedzieć, jak wygląda zbyt wiele. Gdzieś czytałem, że potrzeba około 1200$ lub coś takiego, aby być szczęśliwym.

A jak jest u was? Jesteście zadowoleni z pieniędzy, które macie? Czy potrzebujecie więcej? Jestem bardzo ciekawy waszych odpowiedzi.

Napisany przez Spessartraeuber
Pieniądze nie są decydującym czynnikiem szczęścia.

Jeśli spojrzę na moje obecne wydatki, to muszą wynosić 1400€ netto miesięcznie, aby z powodu braku pieniędzy nie być nieszczęśliwym.

Oczywiście posiadanie większej ilości pieniędzy zawsze jest kuszące.
Ale zawsze należy pamiętać, że według mnie osoba, która nie ma nic poza pieniędzmi, jest skrajnie biedna.

Napisany przez Leroy
Zgodnie z badaniem, dokładna granica wynosi 56 000 € rocznego dochodu dla małżeństwa.

@Leroy: 56,00 € - to bardzo precyzyjna kwota! Interesujące!

Myślę, że zawsze zależy to także od miejsca, gdzie się mieszka. Na przykład w Tajlandii potrzeba znacznie mniej niż w Szwajcarii.

Bardzo interesujące wydaje mi się także to badanie: Brytyjscy naukowcy odkryli, że czteromiesięczna terapia psychologiczna o wartości 900 euro podnosi dobrostan podobnie jak wygrana w loterii wart 28 000 euro. (Źródło: Czy pieniądze uczynią nas szczęśliwymi? | Blog FinanceScout24)

@Spessartraeuber: Zgadzam się z tobą całkowicie, jeśli nie ma się nic innego w życiu, co daje spełnienie, to pieniądze też nie przyniosą szczęścia.

Generalnie uważam, że nie trzeba być naprawdę bogatym, aby być szczęśliwym. Ale jak powiedział kiedyś bogaty człowiek, wiele spraw staje się o wiele łatwiejszych i dostępniejszych, gdy ma się pieniądze.

Napisany przez 2Bolitho
Według licznych badań, większa ilość pieniędzy zwiększa poczucie szczęścia tylko do określonego poziomu. Po przekroczeniu go wzrost szczęścia jest marginalny. W Niemczech jest to 5000 euro miesięcznych dochodów dostępnych dla singla. Wydaje mi się, że to dość trafna kwota. Po przekroczeniu tego pułapu prawdopodobnie zaczyna się zbyt wiele martwić o swoje finanse.

Napisany przez verschaukelt
Potrzebuję dokładnie tyle pieniędzy, aby pokryć swoje bieżące koszty i mieć trochę więcej na trochę normalnego luksusu, jak kultura. Oraz oczywiście mały zapas na wydatki związane z zużyciem.

Z milionem nie byłbym szczęśliwszy, a do czego komu potrzebny jest Dom tak duży jak boisko do piłki nożnej???

Więcej pieniędzy podnosi poziom szczęścia tylko do pewnego poziomu, jak pokazują liczne badania. Po przekroczeniu go wzrost szczęścia jest marginalny. W Niemczech powinno to wynosić 5000 euro miesięcznie na osobę samotną do dowolnego wykorzystania. Wydaje mi się, że to całkiem trafna kwota. Po przekroczeniu tego pułapu prawdopodobnie zaczyna się zbyt dużo martwić o swoje pieniądze.

Ah, dziękuję Bolitho za tę liczbę! Tak, myślę, że to jest w przybliżeniu prawda. Myślałem, że jest mniej, bo gdzieś czytałem o 1200 dolarach. Dla mnie osobiście to też wygląda na przesadzone. Jeśli mam coś na luksus, to mi wystarcza.

Polecam również ten wykład: Michael Norton: How to buy happiness | Video on TED.com

Napisany przez adam-herzog
To zależy od miejsca zamieszkania. W Monachium trzeba mieć więcej pieniędzy, żeby być szczęśliwym, niż w Buxtehude

Napisany przez Sonnenmensch
Myślę, że więcej pieniędzy po prostu sprawia, że jest znacznie łatwiej być szczęśliwym!

Napisany przez DagobertDuck
Potrzebuję tyle pieniędzy, że nie muszę się martwić o życie na ulicy i w biedzie. To, co przekracza tę granicę, nie jest tym, co sprawia szczęście.

Napisany przez Andi25
Nie trzeba mieć dużo pieniędzy, aby być szczęśliwym. Dużo ważniejsza jest rodzina, satysfakcjonująca praca i zwierzęta domowe.

Napisany przez Juleees
Żeby być szczęśliwym, nie trzeba pieniędzy, ale one sprawiają, że jest się szczęśliwszym. Uważam, że wystarczy wystarczająca ilość na czynsz i stałe opłaty za mieszkanie. Nie trzeba koniecznie podróżować kilka razy w roku. Raz wystarczy całkowicie. Oczywiście fajnie mieć dużo, ale moje pojęcie szczęścia definiuje się inaczej i nie wyrażam go w pieniądzu.

Napisany przez 2Escorpio
Wydaje mi się, że wasze wypowiedzi, że nie potrzebujecie pieniędzy, aby być szczęśliwymi, są honorable, ale mam wątpliwości

1. Gdyby pieniądze były tak nieważne, nie bylibyście na tym forum

2. W naszym pokoleniu całe życie opiera się na pieniądzach... bez pieniędzy nie ma mieszkania, jedzenia, opieki zdrowotnej i tak, pewnie też nie ma przyjaciół.

Przyjaźń to także dawanie i branie, a do tego należą również pieniądze. Czy płacilibyście przyjacielowi przez lata czynsz, jedzenie, napoje i czas wolny? Okej, jeśli finansowo sobie na to pozwolicie, to na pewno tak, ale z normalnym dochodem?

Ponadto nie wierzę, że można być szczęśliwym, gdy trzeba żyć chorym na ulicy i jeść ze śmieci... nawet mając wspaniałą rodzinę i przyjaciół obok. Może są wyjątki wśród jakiś wyrzutków, ale normalne to nie jest.

Dla mnie przyjaciele i rodzina mają taką samą wartość... nie chcę żyć bez przyjaciół, ale także nie chcę żyć na ulicy. Prawdopodobnie wolałbym nawet stałe miejsce zamieszkania.

I nie, to nie jest zła cecha charakteru, ale raczej zupełnie naturalne, gdybyście się nad tym bliżej zastanowili i postawili się w tych sytuacjach.

Co do wysokości dochodów, nie mogę wiele powiedzieć. Im wyższy dochód, tym oczywiście wyższe będą również pragnienia / wydatki. Osoba, która zawsze miała 1,200 euro miesięcznie, jest raczej szczęśliwsza niż ta, która wcześniej miała 10,000 euro miesięcznie.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez MarcoKirsch
Istnieje przysłowie, że pieniądze nie sprawią, że będziemy szczęśliwi! chociaż bez pieniędzy nikt nie może żyć dobrze, zgadza się! Trudno określić, ile kto potrzebuje, zależy to od tego, czy ma się żonę czy nie! Ci, którzy są już żonaci, wiedzą, o co mi chodzi! Pozdrowienia

Napisany przez Elke
Kto uważa, że pieniądze są kluczem do szczęścia, inwestuje w złe rzeczy

Napisany przez Kneifzange
Potrzebuję dokładnie tyle pieniędzy, aby być szczęśliwym, aby móc sobie wszystko kupić.

Napisany przez Rosty
Bycie szczęśliwym nie zawsze wymaga dużo, ale aby złagodzić moje lęki związane z egzystencją, potrzebowałbym mniej więcej 5000€, przyjmując, że chodzi o kwotę marzeń.

Napisany przez Beanz
Finansowe bezpieczeństwo może naprawdę uspokajać, szczęśliwa czyni mnie moja rodzina, ale na pewno przestałbym pracować już przy kwocie około 5 milionów i byłbym trochę bardziej zadowolony. Przynajmniej wtedy można byłoby oglądać, jak rosną dzieci.

Napisany przez 2Escorpio

Finansowe bezpieczeństwo może naprawdę zrelaksować, szczęśliwą mnie sprawia moja rodzina, ale od kwoty 5 milionów na pewno przestałbym pracować i byłbym już nieco bardziej zadowolony. Wtedy przynajmniej widziałbym, jak rosną dzieci.

Nie sądzę, żeby 5 milionów starczyło.

1. Chce się coś zostawić dzieciom lub przeznaczyć na coś konkretnego, jak na przykład nieruchomość.

2. Chce się kupić własną nieruchomość, a skoro ma się pieniądze, to nie koniecznie tę najtańszą.

3. Jeśli przestaje się pracować, ma się dużo więcej czasu na wydawanie pieniędzy, co się pewnie też zdarza... czy to tylko zajęcia rekreacyjne dla dzieci.

4. Styl życia rośnie automatycznie, nawet jeśli ma się zdanie, że nie potrzebuje się tego wszystkiego.

Te 5 milionów na pewno nie starczą do końca życia, jeśli nie ma już żadnych dochodów... Chyba że zdecydowanie oszczędza się na wszystkim, ale wtedy nie ma się również niczego z pieniędzy.

Napisany przez Beanz

Nie wierz, że wystarczy 5 milionów.

1. Chce się przecież coś zostawić dzieciom lub przeznaczyć na coś, na przykład nieruchomość.

2. Chce się również kupić własną nieruchomość, a gdy ma się pieniądze, to nie wybiera się najtańszej.

3. Gdy się nie pracuje, ma się więcej czasu na wydawanie pieniędzy i zapewne to się zdarza... czy to na rozrywki dla dzieci.

4. Styl życia automatycznie rośnie, nawet gdy jest się zdania, że nie potrzeba tego wszystkiego.

Te 5 milionów z pewnością nie starczą na całe życie, gdy nie ma już dochodu... Chyba że potrafi się ekstremalnie ograniczać, ale wtedy nie ma się nic z pieniędzy.

No cóż, oczywiście że 5 milionów nie wystarczy, ale można je spokojnie postawić do pracy. lokata, nieruchomości itp.

Napisany przez 2Escorpio

Naja, oczywiście, że 5 milionów nie wystarczą, ale można spokojnie pozwolić im pracować na siebie. lokata terminowa, nieruchomości, itp.

Jeśli naprawdę uda się życ z samego odsetek i dochodów z najmu, to może to zadziałać... przynajmniej dopóki istnieją jeszcze odsetki. :)

Napisany przez Dahut
Z 5 mln mogę żyć nawet bez inwestowania pieniędzy. Zakładając, że wydaję 2000 miesięcznie, mogę żyć z 5 mln przez 208 lat. Nie dożyję takiego wieku.

Napisany przez Ralle8
Bardzo podoba mi się ta oferta 5.000 EUR miesięcznie do końca życia ;-)

Napisany przez Elke

Bardzo podoba mi się to 5000 EUR miesięcznie do końca życia ;-)

Tak, mogłabym się z tym bardzo dobrze obejść

Napisany przez Hoffner53
Z 5000 euro miesięcznie można już całkiem dobrze żyć.

Kto twierdzi, że pieniądze nie są kluczowym czynnikiem wpływającym na szczęście, oszukuje sam siebie. Bądźmy szczerzy wobec siebie. Całe życie kręci się niestety wokół pieniędzy. Większość kłótni wynika z pieniędzy. Ponadto ludzie z dużymi dochodami przeciętnie żyją dłużej, tak wynika z badania... zrozumiale

Napisany przez 2Bolitho

Z 5.000 euro miesięcznie można dobrze żyć

Kto twierdzi, że pieniądze nie są decydującym czynnikiem szczęścia, ten tylko sam siebie oszukuje. Bądźmy szczerzy wobec siebie. Całe życie niestety kręci się wokół pieniędzy.

Jednak pieniądze są tylko środkiem do celu. Człowiek nie jest szczęśliwy, bo ma pieniądze. Samo to nie wystarcza. Pieniądze pozwalają robić to, na co ma się ochotę i co sprawia szczęście. Spełnianie tych pragnień można zrealizować prawie zawsze nawet bez pieniędzy. Kto chce podróżować, może z jednej strony rezerwować i wykonywać luksusowe podróże i potrzebuje na to sporo pieniędzy. Ale kto jest wystarczająco elastyczny i gotowy ponosić konsekwencje swoich działań, może podróżować także bez pieniędzy. Istnieje wystarczająco wielu ludzi, którzy zwiedzili świat bez wydawania na to pieniędzy lub zdobyli je w drodze. I stawiam, że ci drudzy są szczęśliwsi, przeżywają więcej i zdobywają bardziej autentyczne doświadczenia.

Do pewnego dochodu widzę jasny związek między pieniędzmi a szczęściem, ale zbyt dużo pieniędzy nie czyni każdego szczęśliwym. Wzrastają oczekiwania, a także wzrasta troska o pieniądze. To ma negatywny wpływ na szczęście.

Napisany przez bjoern-ma
Pieniądze, aby być szczęśliwym? Właściwie nie, ponieważ miłość mojej rodziny jest dla mnie o wiele ważniejsza!

Pieniądze potrzebne są raczej do życia. Tyle, aby każdego miesiąca móc opłacić czynsz i rachunki, oraz najważniejsze ubezpieczenia. I wystarczająco, aby móc sobie kupić jedzenie. 400 euro miesięcznie w zupełności wystarczają nam na wszystkie koszty, takie jak jedzenie, telefon, ubrania itp. Więcej mi nie jest potrzebne, ponieważ mogę tanio wyjechać na wakacje i niezbyt dużo mam sentymentu do luksusowych dóbr.

Napisany przez Ralle8
Naprawdę interesujące odpowiedzi tutaj

Napisany przez Holger1984
Nie mogę odpowiedzieć, ponieważ brakuje jeszcze kilku rzeczy

Napisany przez Hautnah
Tutaj zostało wspomniane 400€.. myślę, że w Niemczech nigdy nie wystarczy to na długotrwałe szczęście.

Napisany przez kathineu
Ludzie, którzy mówią, że nie trzeba pieniędzy, aby być szczęśliwym, według mnie albo oszukują samych siebie, albo naprawdę tak myślą, ale ja tego sobie nie wyobrażam. Kto w życiu ma problemy z pieniędzmi, po prostu nie może być szczęśliwy. A kto ma akurat tyle pieniędzy, ile potrzebuje do życia, czyli na bieżące wydatki i jedzenie, ten może przeżyć, ale również nie jest szczęśliwy. Mnie szczęśliwym czyni posiadanie tyle pieniędzy, by móc sobie po prostu pozwolić na coś ekstra, na wakacje czy coś innego.

Napisany przez leonie

Ludzie, którzy mówią, że nie potrzeba pieniędzy, aby być szczęśliwym, moim zdaniem albo oszukują samych siebie, albo naprawdę tak uważają, ale nie potrafię sobie tego wyobrazić.
Kto ma problemy z pieniędzmi w życiu, po prostu nie może być szczęśliwy. A kto ma dokładnie tyle pieniędzy na co dzień, ile potrzebuje do życia, czyli na pokrycie bieżących wydatków oraz na zakup jedzenia itp., ten może przeżyć, ale również nie jest szczęśliwy. Mnie to uszczęśliwia, gdy mam tyle pieniędzy, że mogę sobie po prostu na boku pozwolić na coś, mogę pozwolić sobie na wakacje czy coś innego.

No cóż, musisz po prostu znaleźć równowagę między pieniędzmi a życiem. Dużo pieniędzy bez jakości życia z pewnością nie jest o wiele lepsze niż życie bez pieniędzy.
Nazywa się to złotym środkiem i nie dotyczy to tylko pieniędzy (alkohol *kaszel*)

Napisany przez Holger

tutaj wspominano o 400€.. myślę, że w Niemczech nigdy nie wystarczyłoby to na długotrwałe szczęście.

To zależy także od wieku!
Jeśli nadal się mieszka z rodzicami, to na pewno wystarczy..
Jeśli się mieszka samemu, moim zdaniem wystarczy 1500€ miesięcznie!

Napisany przez 2Escorpio

To zależy także od wieku! Jeśli nadal mieszkasz z rodzicami, na pewno to wystarczy... Jeśli mieszkasz sam, moim zdaniem wystarczy 1500 € miesięcznie!

Nawet jeśli mieszkasz z rodzicami, 400 euro nie wystarczą. W tym momencie to rodzice (inni) płacą za wynajem i jedzenie dla córki/syna.

Wniosek: Syn/ córka nie obędzie się za 400 euro, rodzice pomagają, choć tylko z tyłu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
No cóż, jako duży zarabiający z dochodem brutto 65 000 EUR mam żonę i 4 dzieci..... Dziwnym trafem z tej kwoty nie zostaje dużo więcej niż dla kogoś, kto zarabia 48 000 EUR brutto.

Samochód kupuje się po prostu z nieco lepszym wyposażeniem (oczywiście tylko ze względu na bezpieczeństwo), chodzi się częściej do restauracji, częściej do kina i już go nie ma.

PS: Jestem szczęśliwy z moją rodziną.

Napisany przez Andi25
Uważam, że nie mam za mało ani za dużo pieniędzy w domu. Jestem już trochę zadowolony, ale chciałbym mieć trochę więcej. Dla mnie kwota 50 000 euro byłaby odpowiednim celem.

Napisany przez tiemann
Dobry wieczór!!
Oczywiście, świetnie jest, gdy pieniądze się zgadzają, nie ma co do tego wątpliwości, ale myślę, że istnieją dwa różne rodzaje szczęścia. Odczucie posiadania czegoś w zapasie w określonych chwilach jest oczywiście niewątpliwie ważne, a także możliwość spontanicznego wyjazdu gdzieś, aby poczuć pewną wolność, również ma swoje zalety. Wtedy można rozważyć oszczędzanie w innym miejscu.

Napisany przez 2Escorpio

Dla mnie kwota 50 000 euro byłaby odpowiednim celem.

W ciągu miesiąca czy tygodnia? :P

Napisany przez Grunewald
W Niemczech teraz potrzebujesz za dużo euro na to! Dlatego wyemigrowałem do Bułgarii. Przy przeliczeniu 1000,-€ miesięcznie żyje się tu jak król, wliczając 120 metrów kwadratowych nowego mieszkania nad morzem i grube auto. Więcej hajsu nie potrzebuję, żeby tu rozkręcić interes.

Napisany przez DustinDepot
Przede wszystkim powinniśmy skupić się na zdrowiu, ponieważ bez niego żadne pieniądze na świecie nie mają dużego znaczenia.

Kolejnym ważnym punktem jest konieczność uwzględnienia kontekstu krajowego w tym zagadnieniu, ponieważ regiony zbyt różnią się od siebie.

Napisany przez 2Escorpio

W Niemczech potrzebujesz teraz zbyt wielu euro na to! Dlatego w międzyczasie wyemigrowałem do Bułgarii. Z przeliczeniem 1000 € miesięcznie żyje się tu jak król, wliczając w to 120 m2 nowe mieszkanie nad morzem i gruby Benz. Więcej kasy nie potrzebuję, żeby tutaj się rozkręcić.

No cóż, nie chcę ciągle żyć w ubóstwie albo ciągle obawiać się, że ktoś uderzy mnie pałką na głowę. Bułgaria, Rumunia i inne to kraje, do których na pewno bym się nie przeniósł. Poza tym, skąd miałbym tam utrzymać się? Biznes i zarabianie pieniędzy jest tam oczywiście możliwe, ale nie jest to łatwe na początku.

Cytat od DustinDepot

Przede wszystkim powinno się stawiać na zdrowie, bo bez niego każda ilość pieniędzy na świecie jest mało sensowna. .

Bez pieniędzy, nie ma zdrowia. Zdrowie kosztuje dużo pieniędzy. Nie wystarczy, że płaci za to ubezpieczyciel.

Napisany przez Hanna
ARD planuje tydzień tematyczny poświęcony szczęściu. W związku z tym poszukujemy zwycięzcy loterii, który dostał zbyt dużo pieniędzy na potrzeby dokumentacji. W razie zainteresowania prosimy o kontakt. Hanna Grün, autorka.

Napisany przez Sivasangaran
Mam 39 lat i żyję z zabezpieczenia na utrzymanie. Od dzieciństwa przy pracy rodziców nigdy nie było dość pieniędzy, nikt nie chciał mieć tej pracy. Wypełniając formularz od banku dla prywatnych wydatków, obliczyłem, że potrzebuję około 90 000 € rocznie.

Napisany przez Christian_aus_B
Myślę, że prawie nigdy nie można mieć dość pieniędzy. Gdzieś istnieje z pewnością granica, po której nie wiadomo, dokąd pójść, jako zwykły obywatel.

Ale naprawdę nie potrzebuję pieniędzy, aby być szczęśliwym. Szczęście dla mnie to moja rodzina, przyjaciele i partner życiowy.

Napisany przez ThinkPad
Pieniądze nie sprawiają szczęścia, ale ułatwiają wiele rzeczy.

Za to zbyt mało pieniędzy może szybko spowodować nieszczęście, ponieważ wiąże się z wieloma problemami (szczególnie psychicznymi).

Napisany przez 2Escorpio

Pieniądze nie sprawiają szczęścia, ale ułatwiają wiele rzeczy.

Natomiast zbyt mało pieniędzy bardzo szybko może sprawić nieszczęście, ponieważ niesie ze sobą wiele problemów (zwłaszcza psychicznych).

Häh? Dlaczego posiadanie wielu pieniędzy może prowadzić do problemów psychicznych? haha, to naprawdę zabawne.

Raczej uważam, że stały stres związany z brakiem pieniędzy, gdy nie wiadomo, jak zapłacić rachunki lub zrobić kolejne zakupy, może na dłuższą metę prowadzić do problemów psychicznych.

Oczywiście, mogą też być ludzie, którzy z nadmiarem pieniędzy doświadczają lęku egzystencjalnego, ale z pewnością jest ich znacznie mniej niż w przypadku wspomnianego wcześniej.

Napisany przez ThinkPad

äh? Dlaczego dużo pieniędzy wiąże się z problemami psychicznymi? lol, muszę przyznać, że to jest naprawdę zabawne.

Sądzę, że raczej ciągłe troski związane z brakiem pieniędzy i niepewność, jak zapłacić rachunki lub zrobić zakupy, przynoszą na dłuższą metę problemy psychiczne.

Oczywiście mogą być ludzie, którzy z dużymi pieniędzmi doświadczają lęku o egzystencję, ale zdecydowanie znacznie mniej niż w przypadku wymienionym powyżej.

Cześć Escorpio, przeczytaj jeszcze raz, co napisałem :-)

Z cytat ThinkPad

Pieniądze nie sprawiają szczęścia, ale wiele sprawiają łatwiejszymi.

Odwrotnie, zbyt mało pieniędzy bardzo szybko sprawia nieszczęście, ponieważ niesie ze sobą wiele problemów (zwłaszcza psychicznych)

Napisany przez 2Escorpio

Cześć Escorpio, przeczytaj proszę jeszcze raz to, co napisałem :-)

Skandal na mnie, przeczytałem zbyt wiele. No cóż, w takim razie jesteśmy zgodni

Napisany przez Romy80
Być szczęśliwym i mieć pieniądze - to wykluczone połączenie ) aby być szczęśliwym, nie potrzeba pieniędzy, a miłości, harmonii i zadowolenia... Pieniądze by mi się przydały, ale tylko po to, żeby kupić pewne rzeczy jak Dom, samochód, wyjazdy, ubrania... itp. Oczywiście, można też pomagać innym pieniędzmi i być przez to szczęśliwym. Tak więc, powiedzmy, że potrzebuję 5 milionów! I to powinno naprawdę wystarczyć ) Nie jestem chciwy i zawsze mogę powiedzieć stop.

Napisany przez Money13
HaHa! Fajne pytanie!

Kiedyś czytałem, że przeprowadzono badanie, które miało na celu ustalenie tego i doszło do wniosku, że jakość życia przestaje się poprawiać przy dochodzie wynoszącym 75 000 dolarów rocznie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata