Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie: Ogólnie wykonalne/rozważane?

Napisany przez Optimist3000
Witajcie,

moja żona i ja rozważamy zakup nieruchomości.

Oto nasze dane:
On: 38 lat, zatrudniony około 2750,- euro netto (przy 13 pensjach)
Ona: 36 lat, samodzielna opiekunka dziecięca, około 500,- euro netto + około 350,- euro z pracy dorywczej
Dziecko: 6 lat (184,- euro zasiłku na dziecko).

Kapitał własny: Brak, tylko Riester (od około 2 lat - raczej dłużej, nie jestem pewien) z 45,- euro miesięcznie dla niego, 10,- euro miesięcznie dla niej.

Kredyty: około 210,- miesięcznie kredyt domowy (do kwietnia 14)
Finansowanie samochodu: 333,- miesięcznie (do sierpnia 17)

Pytanie: Czy przy tych danych jesteśmy (w ogóle) kredytowalni? Jeśli tak, do jakiego limitu (około)? A może lepiej od razu zapomnieć o tym temacie?

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia
Optimist3000

Napisany przez adam-herzog
Proponuję złożyć wniosek o kredyt w Interhyp lub w Check24. Tam możesz wprowadzić wszystkie swoje dane i sprawdzić, czy i pod jakimi warunkami bank udzieliłby ci takiego kredytu. Zapytanie jest niezobowiązujące i nie kosztuje nic...

Napisany przez zaubermama54
Może ktoś napisać mi, jak mogę dodać nowy post?
Dzięki

Napisany przez Schlumpf
Cześć, Optymiście,

oczywiście trochę własnego kapitału byłoby korzystne lub brak dodatkowych kredytów, ale tak bardzo źle twoje gołe liczby nie wyglądają. Na jaką nieruchomość masz właśnie myśl? Jaki obciążenie byłoby dla Ciebie akceptowalne?

Cześć Smerfie,
dotąd nie zastanawialiśmy się dokładnie nad rodzajem obiektu, ponieważ jeszcze oficjalnie z nikim nie rozmawialiśmy. Ale myślę, że jeśli już, to powinno to być mieszkanie własnościowe albo Dom. Mimo że nawet nie wiemy, czy w grę wchodzi zakup czy budowa.
Miesięczne obciążenie (czysta spłata) powinna wynosić maksymalnie około 750,- - 850,- euro (obecnie płacimy około 450,- euro czynszu).
Czy to realistyczne?

Pozdrowienia,
Optymista3000

Napisany przez Schlumpf
Cześć, Optymiście,

moim zdaniem, przy dochodzie w wysokości 750-850 € powinieneś maksymalnie szukać obiektów o wartości do 150 000 €. Lepiej trochę poniżej tej kwoty, ponieważ przy stosunkowo niskim oprocentowaniu powinieneś spłacać co najmniej 2%.

Cześć najpierw, nie wiedziałam czy już o tym wiecie....

ale zajmuję się również finansowaniem i mogę wam powiedzieć, że jeśli kiedykolwiek chcecie nabyć nieruchomość, czy to kupić czy wybudować, to zróbcie to teraz. Mamy obecnie bardzo niskie stopy procentowe, a nabycie nieruchomości to najlepsza rzecz, jaką możecie zrobić. W końcu finansujecie nieruchomość w swoim życiu, tę Waszego wynajmującego, dlaczego więc nie sfinansować swojej własnej.

Wasze liczby wyglądają dobrze! Na początek poleciłabym wam złożenie oświadczenia o kredytowej i sprawdzenie, jaką kwotę pożyczki moglibyście otrzymać. Istotne jest także pytanie, gdzie chcielibyście mieszkać? Myślę, że na wsi można już dostać nieruchomość za 150.000,--€, w Monachium na pewno nie.
Abyście wiedzieli, kto jestem i z kim macie do czynienia, jestem bankowcem i specjalistką ubezpieczeniową oraz od 15 lat pracuję w tej branży na własny rachunek. Jeszcze nie stałam się bogata, bo chcę doradzać swoim klientom dla ich dobra, a nie dla mojego, jednak nie bez wynagrodzenia. Nie pracuję w banku, ponieważ nie chcę sprzedawać ludziom umów, których nie potrzebują.

Jeśli chcielibyście skorzystać z mojej pomocy, jestem do waszej dyspozycji. W przeciwnym razie bądźcie ostrożni na tym rynku. I zgromadźcie kilka ofert.
Życzę wam i waszej rodzinie wszystkiego dobrego.

Cześć i dziękuję bardzo zaubermama54,
potencjalne nabywanie nieruchomości powinno odbyć się w regionie Wolfenbüttel/Braunschweig, więc raczej w bardziej wiejskiej okolicy. Niekoniecznie bezpośrednio w Braunschweig, ale też nie na końcu świata ;-)

Wczoraj przypomniałem sobie, że mam dostęp do Schufa i po dłuższym czasie ponownie zamówiłem online raport o sobie.
Wynik wyniósł 96,99%.
Jak wygląda autoocena dotycząca możliwego finansowania nieruchomości (wysokość)? Czy ma to także wpływ na własny wynik Schufy?

Z jaką średnią stopą procentową można się spodziewać przy pełnym finansowaniu i spłacie około 1-3% (w zależności od kwoty zakupu, stopy spłaty i okresu kredytu)?
A jaka długość zabezpieczenia (okres) byłaby zalecana (również ze względu na wiek)?

Dziękuję z góry raz jeszcze.

Pozdrowienia
Optimist3000

To jest dużo pytań!
Więc, Pana/Pani wiek jest genialny! U nas samodzielne sprawdzenie nie ma wpływu na Schufa, nie wiem, co banki tak robią. U nas samodzielne sprawdzenie oznacza tylko, że w oparciu o Państwa dochód możemy obliczyć, jak wysoka mogłaby być pożyczka! To nie jest wniosek o pożyczkę. Ale wtedy mają Państwo kwotę i mogą szukać odpowiednich domów lub mieszkań w tej kategorii

Ogólnie rzecz biorąc, obecne oprocentowanie wynosi około 3% przy zabezpieczeniu na 10 lat. Polecam podzielić finansowanie. Na przykład, część za pomocą kredytów preferencyjnych (KfW), zazwyczaj jest to 25%, inne 25%, są różne oferty, z płatnościami pośrednimi i bezpośrednimi, a około 50% kwoty finansowałbym poprzez ubezpieczenie z końcowym spłaceniem. Bank, z którym współpracuję, oblicza to przy wzroście o 6%, ale średnio robią oni więcej, więc na końcu możecie wyjąć niewielką miesięczną płatność z reszty, aby współfinansować część kosztów operacyjnych.
Niestety często jest niedoceniane, jak wysokie są później koszty operacyjne domu lub mieszkania własnościowego. Mamy wzrosty co roku, i one nie są lepsze. Podążamy w stronę inflacji na poziomie 7/8%. I szczególnie odczuwamy to przy produktach, które musimy kupić!!!!

Chętnie oferuję pakiet pełny komfort, dzięki któremu moi klienci mogą nadal dobrze żyć i spokojnie spać, bo tego też chcę.

Mam nadzieję, że mogłem Panu/Pani pomóc?
Przypomnę również, że mieszkam w Berlinie, a to nie tak daleko od Braunschweig.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Optimist 3000,

to jest jakby tuż za rogiem

Super, więc otrzymasz ode mnie wszystkie informacje i będziesz chciał złowić rybę. Pamiętaj, że wszystko, co robisz, wraca do Ciebie w życiu. Zazwyczaj nawet podwójnie tak samo.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Zaubermama54,

serdecznie witamy Cię na tym wspaniałym i pełnym informacji forum.

Być może niektórzy tutaj chcą łowić, ale moim zamiarem od zawsze nie było to. Zapraszam do przeglądania, czytania moich postów i poznania moich intencji.

Napisany przez verschaukelt
Dzień dobry, optymiście,

znalezienie czegoś rozsądnego w BS za 150 000 będzie bardzo trudne! Rynek w tej kategorii cenowej jest wyczyszczony. Chyba że chcesz jednego z tych miłych, wysokich 4-pokojowych domów szeregowych na 3 piętrach z łazienką/kuchnią w piwnicy. Takie dostaniesz już za 60 do 100 000, w zależności od stanu.

Sickte i okolice mają niestety ten minus, że miejsca opieki dla dzieci w powiecie Wolfenbüttel są rzadkie i prawie nieosiągalnie drogie. W BS przedszkolne miejsce masz za darmo.

Dopóki nie znajdziesz nic odpowiedniego, spróbuj trenować budżetując/kupując, odkładając każdego miesiąca pożądaną dodatkową kwotę na bok.

Możesz to zrobić na koncie oszczędnościowym albo na koncie oszczędnościowo-budowlanym - VWL ??? Jeśli nie dostaniesz wskazówki, to na pewno minie co najmniej rok, zanim znajdziesz coś odpowiedniego.

Przy okazji, nowy rząd Dolnej Saksonii planuje podnieść podatek od nabycia nieruchomości do 5 %. Możesz od razu doliczyć to do kosztów zakupu.

Napisany przez Leroy

To jest wiele pytań!
Tak, Twoje pytanie to genialne! U nas samorząd nie ma wpływu na Schufa, nie wiem, co robią banki. Samorząd u nas oznacza tylko, że możemy na podstawie Twojego dochodu obliczyć, jaką kwotę kredytu można otrzymać! To nie jest wniosek o kredyt. Ale wtedy masz kwotę i możesz w tej ramie odpowiednio szukać domów lub mieszkań.

Ogólnie obecne stopy procentowe wynoszą około 3% przy okresie zabezpieczenia na 10 lat. Polecam podzielić finansowanie. Na przykład część za pośrednictwem kredytów preferencyjnych (KfW), zazwyczaj jest to 25%, kolejne 25% jest to różnorodne oferty, z i bez częściowej spłaty, a około 50% kwoty finansowałbym poprzez lokatę ubezpieczeniową z końcową spłatą. Bank, z którym współpracuję, oblicza to przy oczekiwanej stopie zwrotu 6%, ale średnio zarabiają więcej, dzięki czemu na końcu możesz otrzymać małą miesięczną płatność z reszty i w ten sposób finansować część swoich kosztów utrzymania.
Bardzo często jest niedoceniane, jak wysokie są później koszty utrzymania domu lub mieszkania. Mamy każdego roku wzrosty, a one się nie polepszają. Mierzymy się z inflacją na poziomie 7/8%. I najbardziej odczuwamy to przy produktach, które musimy kupić!!!!

Chętnie oferuję pakiet pełen opieki, dzięki któremu moi klienci mogą nadal żyć dobrze i spokojnie spać, bo tego też chcę.

Mam nadzieję, że mogłem pomóc?
Przeraźliwie optymistycznie,

mieszkam w Berlinie i to wcale nie jest tak daleko od Braunschweig.

Cześć, Optymist,

Odradzam zdecydowanie tę rekomendację.
Endfälliges Darlehen ma tylko 2 pozytywne skutki: Więcej prowizji dla pośrednika i skutki podatkowe dla inwestorów kapitałowych (tylko w przypadku wynajętych nieruchomości).
Tutaj należy zachować ostrożność.

@Zaubermama54:

Jakie ubezpieczeniowe produkt daje 6% zysku (po kosztach i inflacji)????? Oczywiście nie spekulacyjnie !!! Jeśli stoimy przed inflacją na poziomie 7-8% i Twój produkt ubezpieczeniowy osiąga 6% zysku, traci się pieniądze...
To jest forum informacyjne. Osoby, które znają się na tym temacie, doradzają tutaj, a nie starają się zdobyć klientów !!!

Jacy wy jesteście dziwni ludzie tutaj. Wykazujecie się wzajemnie i niszczycie, naprawdę nie mam ochoty zajmować się takimi rzeczami. Poszkodowanym zawsze jest klient. Od 15 lat to przeżywam!! W ubiegłym roku załatwiłem 87 umów, udało mi się uratować wielu, którzy w przeciwnym razie stanęliby z niczym. Nie dziwcie się, że opinia o tej branży jest taka zła, bo nic nie robicie, aby ją poprawić.

Napisany przez Matthew Pryor
Tutaj doradzają osoby znające się na temacie, a nie łowiące klientów.

Kurz OT: Nadal uważam to za plotkę. W tym przypadku można by sobie darować umieszczanie pełnych danych kontaktowych lub odnośnik do własnej strony porównawczej kredytu budowlanego. To, że ci ludzie znowu znakomicie znają się na swojej dziedzinie, to inna sprawa. Ale w tych przypadkach oczywiście chodzi wyraźnie o pozyskiwanie klientów.

Cześć ponownie, zostaję ponownie zaatakowany przez różnych ludzi, którzy uważają się za mądrzejszych. Nie mam na to ochoty. Nie jestem też gotowy ciągle wdawać się w spory z takimi ludźmi. Wiem, co robię, i moi klienci również. Chciałem tylko pomóc, ale zawsze jestem atakowany przez nich, bo nie mają innego wyjścia.
Przepraszam, ale to nie moje podejście. Jeśli chcecie nadal ze mną kontaktować, zadzwońcie pod numer 030/66528730.
W przeciwnym razie życzę Wam wszystkiego dobrego.

Cześć i dziękuję wszystkim, którzy tu odpowiedzieli!

Nie chciałem tu wywoływać żadnych spięć
Miejsce w żłobku odpada, ponieważ nasze dziecko idzie latem do szkoły. Drugie dziecko nie wchodzi w grę. Więc te koszty odpadają.

Mieszkanie w budynku wielorodzinnym z >4 rodzinami na pewno nie wchodzi w grę, wolałbym zrezygnować z własnego domu. A ogród również jest konieczny (mamy obecnie taras w wynajmowanym mieszkaniu i nie chcemy z niego rezygnować).

Jaki maksymalny okres byłby odpowiedni względem wieku?
20 lat? 25 lat? Przepraszam, ale naprawdę nie mam pojęcia...
Myślę tylko, że nie chciałbym spłacać domu jeszcze jako emeryt.

Umowa oszczędnościowa z dofinansowaniem pracowniczym została właśnie podpisana i co miesiąc oszczędzany jest na niej 40 euro z dofinansowaniem + 50 euro wkładu własnego.

Od czerwca/lipca mogę dodatkowo oszczędzać około 250 euro miesięcznie, od kwietnia dodatkowe 250 euro miesięcznie.

Pozdrawiam
Optimist3000

Napisany przez Leroy
Nikt jednak nie zaatakował pani/pana. Wyraziłem wyłącznie moje fachowe zdanie. Jeśli nie potrafi pani/pan radzić sobie z opiniami innych, to może to forum nie jest dla pani/pana. Doradza pani/pan tu klientowi formę finansowania, w której całkowity koszt finansowania jest 20-30% wyższy niż w przypadku normalnej formy finansowania. I czy to jest dla klienta najlepsze postępowanie??? Raczej chodzi o maksymalizację prowizji dla pani/pana

Napisany przez Matthew Pryor
Umowa oszczędzania budowlanego z dodatkiem pracowniczym została właśnie podpisana na nowo i będzie opłacana miesięcznie kwotą 40,- euro z dodatkiem pracowniczym + 50,- euro wkładu własnego.

To już jakiś początek. Osobiście jednak odradzałbym wam, w waszej obecnej sytuacji bez znaczącego kapitału własnego, branie na siebie długu.
Gdybyście przynajmniej wniesli 15% kosztów własnym wkładem, wasz plan byłby na znacznie bardziej solidnych podstawach.
Jak wysoka jest suma oszczędzania budowlanego lub przewidywana alokacja?

Cześć Matthew Pryor,
umowa oszczędnościowa wynosi 20 000,- euro.
Czy kredyt KfW byłby faktycznie traktowany jako kapitał własny?
Mam również następujące pytanie:
Ze strony pracodawcy istnieje możliwość uzyskania pożyczki na zakup lub budowę mieszkania, które pracownicy zamierzają zamieszkiwać, w wysokości do 10 500 €.
Warunki to:
pracownik żyje w uregulowanych warunkach ekonomicznych od co najmniej 12 miesięcy ma nieograniczoną umowę o pracę wymagana jest pozostała finansowanie, którą pracownik musi pokryć co najmniej 10% kosztów ogółem.
Oprocentowanie wynosi obecnie 5,5 procent. Po podpisaniu umowy pożyczki stopa procentowa jest ustalona na cały okres kredytowania.
Spłata odbywa się w równych miesięcznych ratach, tak ustalonych, aby pożyczka została spłacona po 15 latach, najpóźniej do osiągnięcia wieku emerytalnego. W przypadku zakończenia stosunku pracy i wystąpienia szczególnych okoliczności cała pozostała kwota pożyczki staje się natychmiast wymagalna do spłaty.
Teraz pojawia się oczywiście pytanie: Czy taka pożyczka od pracodawcy się opłaca i jak kapitał własny zostanie zabezpieczony?
Pozdrowienia
Optimist3000

To jest po prostu kłamstwo, czy wszystko robisz za darmo? Jeśli mogę sfinansować koszty utrzymania na starość w ramach finansowania, to może teraz dostanie dodatkowe 50 euro, ale na starość będzie w stanie pokryć swoje koszty eksploatacyjne. Doradzam całościowo, jak dobry lekarz dzisiaj powinien leczyć całościowo. Możliwe, że miesięczna rata u Państwa jest niższa, ale co będzie z tego w starości, czy rzeczywiście chcecie Państwo przekonać klienta, że z rentą 1000 euro będzie w stanie utrzymać swoje mieszkanie w przyszłości? Zapewne oferują Państwo dodatkowy produkt, na którym zarabiacie prowizję. To jest sedno sprawy! To błąd, jeśli przez np. inną finansową w moim banku dostanę znacznie wyższą prowizję. Każdy pracuje tak, jak uważa za stosowne, uwierzcie mi, czasem mniej znaczy więcej! Twierdzenie, że prowizja jest rzekomo dla mnie, nie jest atakiem, czy jak nazwaliby Państwo to oskarżenie? Będę teraz odpowiadać tylko osobom, które zadają pytania w tym forum i zrobię to w moim własny sposób. Proszę zrób to samo i zostaw mnie w spokoju.

Napisany przez Leroy

To po prostu kłamstwo, czy wszystko robisz za darmo, tak? Jeśli w finansowaniu można uwzględnić koszty utrzymania w późniejszym wieku, tak, może teraz ma 50,-- € więcej, ale w późniejszym wieku będzie w stanie pokryć koszty utrzymania. Doradzam całkowicie, tak jak dobry lekarz powinien dzisiaj leczyć holistycznie.
Twoja miesięczna rata może być niższa, ale co będzie w późniejszym wieku, czy faktycznie chcesz przekonać klienta, że z emeryturą w wysokości 1.000,-- € będzie mógł nadal zachować swój Dom? Zapewne dodajesz jeszcze jakąś inną usługę, na której zarabiasz prowizję. To jest sedno sprawy!
I to byłby błąd, gdybym na przykład uzyskał inną formę finansowania w moim banku, otrzymałbym znacznie większą prowizję.
Każdy pracuje w taki sposób, jaki uważa za właściwy, uwierz mi, często mniej oznacza więcej!!
Twierdzenie, że prowizja należy rzekomo do mnie, z pewnością nie jest atakem, lub jak nazwałbyś to oskarżeniem?
Zamierzam zajmować się jedynie tymi osobami na tym forum, które zadają pytania, a ja na nie odpowiem w moim stylu. A Ty proszę zrób to samo i zostaw mnie w spokoju.

Aha. Nie chodzi mi o miesięczne obciążenie. Możesz również zaproponować komuś kredyt hipoteczny z 10-letnim okresem spłaty i 1% spłatą. W tym przypadku finansujący ma niską miesięczną ratę, ale ostateczne koszty są wyższe niż w innych opcjach.
Twierdzisz tu, że ktoś, kto pośredniczy w kredycie bankowym dla klienta (z KfW), otrzymuje większą prowizję niż Ty, gdy udzielasz klientowi tego samego kredytu, ale bez spłaty i równolegle z oszczędzaniem w ubezpieczeniu jako końcowej spłaty??? Wtedy kłamiesz. I to dosyć śmiało!!!
Klient ponosi dodatkowe koszty przy Twojej formie finansowania w wysokości kilkudziesięciu tysięcy euro i musi odprowadzać podatki przy Twoim sposobie finansowania (na przyszłą wypłatę z ubezpieczenia).

Jeśli Twoje produkt ubezpieczenia na życie faktycznie generuje 6% zwrotu po opłatach, a jest gwarantowane, to poznajmy Twój cudowny produkt...

To jest zadanie matematyczne, oferujemy także finansowanie w wysokości 100%, jednak musisz ponieść koszty notarialne i inne, około 7% całkowitej kwoty finansowania. Jak działa umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe? Musisz zaoszczędzić określoną kwotę, np. 40% kwoty oszczędnościowej - w zależności od wysokości kwoty oszczędnościowej pośrednik otrzymuje prowizję za obsługę -. Jeśli oszczędzasz 40,-- € miesięcznie, sam możesz obliczyć, jak długo zajmie oszczędzenie 40%. Niestety, otrzymujesz bardzo niskie odsetki na oszczędnościach mieszkaniowych. Natomiast masz zabezpieczoną stopę procentową dla kredytu. Mimo to uważam, że umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe nie jest już odpowiednia dla obecnych czasów. Kiedyś korzystaliśmy z dopłat do mieszkania do gromadzenia oszczędności w ramach umowy oszczędnościowej i uzyskiwaliśmy dla klientów atrakcyjną stopę procentową. Niestety teraz to już nie istnieje. Jeśli jednak ogólnie rzecz biorąc stopy procentowe są niskie, warto działać szybko, ale również roztropnie i przemyślanie. Do tego potrzebujesz kogoś, kto cię poprowadzi i komu zaufasz. Tutaj tylko się pogubisz, bo każdy ma co innego do powiedzenia. Masz mój numer telefonu. W przeciwnym razie obejrzałem pana obok ciebie. Wydaje się kompetentny, ale opieram się tylko na tym, co o nim czytam. Ale przynajmniej nie atakuje innych ludzi, to mi się już bardzo podoba. Miałem również takie wrażenie dotyczące kwestii z domem, że to wasze marzenie. Jeśli twoja żona jest opiekunką dzienną, to może zabrać jeszcze jedno dziecko, co jest pewnie możliwe w domku z ogrodem. Moje dwie pociechy też były u opiekunki dziennie, to było po prostu super. Moje trzecie dziecko było w przedszkolu, ale też było ok. Radzę ci nie czekać zbyt długo, bo kiedy stopy procentowe wzrosną z powrotem do 5 lub 6%, finansowanie będzie bardzo drogie, jeśli w ogóle będzie możliwe.

Optimista:

KFW to również kredyt, więc nie jest to kapitał własny. Jest on związany z określonymi warunkami. Na przykład budowa nowego obiektu lub renowacja zgodnie z rozporządzeniem dotyczącym oszczędzania energii (wówczas obiekt musi mieć minimalny wiek...) lub być przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Musisz sprawdzić, czy to odpowiada Twoim potrzebom.
Kapitał własny to oszczędności - na kontach - w umowach oszczędnościowych itp. albo także już posiadany teren pod zabudowę.
pożyczka od pracodawcy jest dość skromna i droga. Tą kwotą nie pokryjesz nawet kosztów transakcyjnych kupna....
Więc rozejrzyj się, czy coś znajdziesz i do tego czasu odkładaj jak najwięcej.
Często podczas remontu pojawiają się niespodzianki, więc nie planuj miejsca zbyt ciasno.
Nawet jeśli obecnie stopy procentowe są niskie, nie powinieneś pochwalać się z tego powodu natychmiastowym działaniem. Dom to trwałe zobowiązanie i znacznie większe obciążenie niż tylko miesięczna rata kredytu.
Przy cenie zakupu 150 000, trzeba doliczyć około 10% kosztów transakcyjnych, plus koszty remontu - ponieważ za taką cenę nie znajdziesz gotowego do zamieszkania nowego budynku w pożądanej lokalizacji - Jeśli ma to być solidnie sfinansowane, dobrze by było, gdybyś miał oszczędności własne przynajmniej na koszty transakcyjne i remont. Dlatego też bardzo ważna uwaga: Co najmniej 15% całkowitych kosztów powinno już być oszczędzone, a lepiej więcej. Jeśli faktycznie będziesz mógł odkładać wkrótce 500 euro, to zdecydowanie dobry początek!

Napisany przez Dahut
W okolicy Brunszwiku niestety się nie orientuję. Jednak 100% finansowanie w tej chwili sprawiłoby mi ból brzucha. Ceny nieruchomości są obecnie bardzo wysokie. Może okazać się, że w ciągu najbliższych lat znacząco spadną. Obecnie wiele osób (również inwestorów) decyduje się na zakup ze względu na niskie stopy procentowe, dlatego rynek jest właściwie oczyszczony, a można znaleźć tylko resztki. Jeśli zaciągniemy 100% kredyt i będziemy musieli sprzedać za kilka lat, ponieważ nie będziemy w stanie spłacać hipoteki, możemy zostać z dużym długiem. Nawet jeśli obecne płatności nie sprawiają problemów, zawsze może coś się zdarzyć. Jak mówi Peter Zwegat: Główne przyczyny zadłużenia to: zakup domu, bezrobocie, choroba, rozwód. W tej chwili nie widać, że stopy procentowe wzrosną w najbliższej przyszłości. Dlatego zalecałbym na razie oszczędzanie jak największej kwoty pieniędzy miesięcznie i budowanie kapitału własnego. Mimo to, możecie nadal marzyć o wymarzonym domu.

Witaj Zaubermama54,

serdecznie witamy w tym wspaniałym i informacyjnym forum.

Może się zdarzyć, że niektórzy tutaj chcą łowić, ale nie jest to moim zamiarem od zawsze, chętnie mogą tutaj pobuszować, zerknąć na moje wpisy, być może zrozumieją moje intencje.

Dzięki noelmaxim,

Wydaje się, że jesteś tu jeszcze kimś, kto ma dobre maniery. Życzę Ci szczęścia, życzliwości i zadowolenia.

Cześć wszystkim,

byłam dziś w banku i poprosiłam o wykonanie przykładowej kalkulacji na podstawie moich liczb.
Wygląda to następująco (bazując na kwocie kredytu 150.000 i finansowaniu w 100%):

Przykład I:
Najgorszy przypadek Kalkulacja bez dodatkowych spłat, miesięcznie 715,-- z 10-letnim okresem wiązania. Zakładając, że po 10 latach stopa procentowa nie zmienia się, a wszystkie inne parametry pozostają takie same: po 25,6 latach spłata zostanie zakończona

Przykład II:

Wszystko jak powyżej, jednakże jest uwzględnione coroczne prawo do dodatkowej spłaty w wysokości 4.000,00: Po 15 latach byłabym już całkowicie spłacona!

Przykład III + KfW:

Tutaj połączone zostało kredyt bankowy z kredytem KfW-Bank. Maksymalna kwota kredytu udzielonego przez KfW w ramach programu 124 wynosi 50.000,00.
Oznacza to, że tutaj 100.000,00 byłoby finansowane przez bank, a pozostałe 50.000,00 przez KfW.
kredyt został również obliczony tak, aby po 15 latach, włączając coroczną dodatkową spłatę w wysokości 2.200,00 i miesięczną ratę 515,00, zostać spłaconym w całości.
kredyt KfW w przedstawionej wersji ma okres spłaty wynoszący 20 lat, również tu po 10 latach następuje dostosowanie oprocentowania i przynajmniej rok musi być bez spłat, czyli w pierwszym roku po uruchomieniu środków płacę wyłącznie odsetki.
Od drugiego roku miesięcznie 304,70, więc razem 819,70.

Co eksperci na to mówią??

Dziękuję i pozdrawiam
Optymista3000

Okej, więc przynajmniej masz już kilka wartości. Czy dobrzy ludzie pokazali Ci również całkowite koszty proponowanych przykładów? Teraz brakuje tylko odpowiedniego obiektu i rezerwy na koszty remontu.

Finansowanie w wysokości 100 procent oznacza zazwyczaj: cenę zakupu plus dodatkowe koszty zakupu. W programie KFW są również dotowane prace modernizacyjne.

Zajrzyj sobie dla zabawy do portali internetowych z ofertami nieruchomości i śmiało zapisz się na subskrypcję wyszukiwania. To działało bardzo dobrze u niektórych znajomych. Jak już wspomniałem: obecnie rynek jest opróżniony, wiele obiektów jest oferowanych w zdecydowanie zbyt wysokich cenach, ponieważ popyt wzrósł. Dobrze przyjrzyj się ofertom, weź kogoś ze sobą, kto również rzuci okiem w różne miejsca. Spokojnie przejdź po obiekcie trzy razy. Wiele rzeczy umyka podczas pierwszego obejrzenia.

Na gut, przynajmniej już masz kilka wartości.
Czy Ci dobrzy doradcy przedstawili Ci całkowity koszt proponowanych przykładów?

Jaki dokładnie koszt Cię interesuje? Czy chodzi Ci o łączne koszty do spłacenia? Czy oprocentowanie + kapitał w czasie trwania umowy? Dzisiejsza rozmowa była pierwszą (wstępną) rozmową, w której chodziło mi początkowo o możliwości finansowe i wykonalność.
Chciałem najpierw wiedzieć, czy warto w ogóle się rozejrzeć.
Oczywiście odwiedzę także inne banki oraz doradców/agentów finansowych, aby posłuchać także kilku alternatyw.

Ponadto zerknąłem na nowe projekty budowlane. Tutaj w okolicy w różnych znanych portalach internetowych dostępne są oferty domów z kluczem od 135 000 euro.
W najbliższym czasie zbiorę oferty, aby dowiedzieć się, co dokładnie zawierają te pakiety.

Cytat autorstwa verschaukelt

Teraz brakuje tylko odpowiedniego obiektu i rezerwy na koszty remontu.

No cóż, zależy: w przypadku nowego budownictwa te koszty by odpadły. Zamiast tego trzeba by było liczyć się z kosztami za infrastrukturę zewnętrzną.

Cytat autorstwa verschaukelt

Finansowanie w 100 procentach zazwyczaj oznacza: cena zakupu plus koszty dodatkowe. Program KFW również wspiera modernizacje

Spróbuj na przykład zajrzeć na portale internetowe z ofertami nieruchomości i śmiało zapisz się na subskrypcję wyszukiwania. To działa bardzo dobrze według niektórych znajomych.
I jak już wspomniałem: aktualnie rynek jest pusty, wiele obiektów jest oferowanych po zawyżonych cenach ze względu na wzrost popytu. Dokładnie przyjrzyj się ofertom, zabierz kogoś, kto potrafi zaglądać nawet w najmniejsze zakamarki. Spokojnie obejrzyj obiekt 3 razy. Przy pierwszym zwiedzaniu można przeoczyć wiele rzeczy.

Dziękuję za wskazówki!

Pozdrowienia
Optimist3000

Napisany przez Henner1978
Hej, jestem zupełnie nowy w tym forum, ale nie w branży i z zainteresowaniem przeczytałem ostatnie wpisy... kredyty równe dla konsumentów (myślałem, że transakcje kopiowania dawno minęły :-))

Chciałbym też podzielić się kilkoma radami, jeśli mogę

więc na pewno nie endfällige kredyty, chyba że jesteś ekstremalnie doświadczonym inwestorem i masz odwagę obstawić kredyt czystymi (bez opłaty emisyjnej) funduszami akcji

następnie przy budowie mieszkania (trzeba mieć własny kapitał na sumę 135 tys. euro uważam za dość atrakcyjną ofertę - ile metrów kwadratowych to ma być? z czy bez działki?) zawsze mieć własny kapitał, ponieważ istnieje o wiele więcej możliwości pomyłki w kalkulacjach

ogólnie bez własnego kapitału - tak, to możliwe, jeśli obiekt jest odpowiedni, mam na myśli dość nowy Dom (od 95 roku) bez znaczących planowanych modernizacji w ciągu najbliższych 15 lat, a najlepiej bez pośrednika

i bez własnego kapitału, minimalna spłata 3% na początek i okres obowiązywania oprocentowania co najmniej 15 lat - prawo do dodatkowych spłat ma sens, jeśli rzeczywiście z niego korzystasz, w przeciwnym razie lepiej je pozbyć, ponieważ zawsze kosztują dodatkowe opłaty odsetkowe, tak samo jak możliwość zmiany stopy spłaty, która jednak może mieć sens, jeśli kiedyś zabraknie gotówki w portfelu i chwilowo chcę zmniejszyć ratę.

A teraz jestem ciekawy, jakie ataki otrzymam :-)

Pozdrawiam HS

w przypadku nowej budowy (kwotę klucza w wysokości 135 tys. EUR uważam za dość atrakcyjną ofertę - ile metrów kwadratowych to ma być? łącznie z działką czy bez?) zawsze należy posiadać kapitał własny, ponieważ istnieje dużo więcej możliwości błędów w kalkulacjach

JEDNĄ z ofert mogłoby być na przykład coś takiego:
4 pokoje, 114 m², 434 m² działki za 125 000 euro.

Cytat Henner1978

ogólnie bez kapitału własnego - tak, jest to możliwe, jeśli obiekt jest odpowiedni, a mam na myśli dość nowy Dom (od 95 roku do dziś) bez istotnych prac modernizacyjnych w ciągu najbliższych 15 lat, a najlepiej bez pośredników

To by wtedy było spełnione....

Cytat Henner1978

bez kapitału własnego, minimalna stopa spłaty 3%, z okresem zapadalności co najmniej 15 lat - Możliwość dodatkowej spłaty ma sens, jeśli faktycznie z niej skorzystamy, w przeciwnym razie lepiej z niej zrezygnować, ponieważ zawsze generuje dodatkowe koszty odsetkowe, tak samo jak możliwości zmiany stopy spłaty, ale mogą się one przydać, jeśli kiedyś zabraknie w portfelu gotówki i chciałbym tymczasowo zmniejszyć ratę.

Pierwsza oferta, którą podałem (wariant III) zawierałaby wg informacji od bankiera (o ile dobrze pamiętam):
darmowa dodatkowa spłata roczna
9 miesięcy bez odsetek za udostępnienie
brak opłat za prowadzenie konta
darmowe możliwości zmiany stopy spłaty
3% spłaty

Pozdrowienia
Optimist3000

Napisany przez Henner1978
Okej, uważam tę ofertę za sztuczną, ponieważ brakuje w niej wielu rzeczy lub to jest styl amerykańskiej budowy... :-) W razie wątpliwości proszę przesłać mi ofertę e-mailem.

Powinienem był napisać 95 - wczoraj, ponieważ zawsze miałem na myśli gotowe, używane nieruchomości :-). Budowa własna = zawsze z kapitałem własnym ze względu na ryzyko dostarczenia i drogie finansowanie uzupełniające.

Prawo do dodatkowych spłat nie jest nigdy bezpłatne - zapytaj bankiera, jak zmienią się warunki, jeśli z niego zrezygnujesz.

Ale ogólnie rzecz biorąc, ta oferta jest niestety zupełnie wyssana z palca, ponieważ warunki konkretne zawsze są związane z konkretnym obiektem - przy budowie nowej (z kapitałem własnym) istnieją również programy budowy KFW En. Bauen i inne, które mogą być uwzględnione (jeśli bankier ma na to ochotę :-)

Pozdrawiam S

Ok, uważam, że ta oferta to oferta oszusta, brakuje jeszcze wielu rzeczy albo to jest amerykański styl budowania... :-) W razie wątpliwości, proszę przesłać mi tę ofertę e-mailem.

Masz wiadomość prywatną

Cytat od Henner1978

Prawo do dodatkowych spłat nigdy nie jest darmowe - zapytaj bankiera, jak zmienią się warunki, jeśli tego nie uwzględnią.

JA chciałbym zachować opcję corocznej możliwości dodatkowej spłaty, jeśli nie jest to zbyt drogie. Wtedy można od razu użyć tego na świąteczne prezenty

Cytat od Henner1978

Ale ogólnie rzecz biorąc, ta oferta jest niestety zupełnie nierealna, ponieważ warunki konkretnie zależą od obiektu - przy nowym budownictwie (z wkładem własnym) istnieją również programy KFW En. Bauen itp., które mogą być uwzględnione (jeśli bankier ma na to ochotę :-))

Pozdrawiam S

Czy w zaproponowanej/przedstawionej przez mnie wersji III uwzględniono już kredyt KfW w wysokości 50 000 euro w ramach programu 124?

Pozdrowienia
Optimist3000

Cześć, chciałbym się teraz dowiedzieć. Możesz mi to również przesłać? Oferty, które znajduję, zawsze dotyczą wyłącznie działek. Na dole zawsze jest coś w stylu: Budujemy dla Ciebie na wybranej przez Ciebie działce. Ale faktycznie, na obrzeżach miasta można już znaleźć domy za niewielkie pieniądze, choć dla mnie Börßum, na przykład, jest już zbyt odległe, podobnie jak Schwülper czy Harxbüttel. Oczywiście, każdy ma inne podejście...

Napisany przez baufibemu
Cześć,

co to za bełkot, narzekanie, walenie i kłótnie tutaj? To straszne.
Po pierwsze, te liczby nie są dobre i nie są atrakcyjne dla banku. Brak kapitału własnego i ponad 500 euro na kredyty ratalne obok. Na co ma się cieszyć bank?
Być może, prawdopodobnie można to zrobić. Ale powiedzieć, że liczby wyglądają dobrze? :eek: O matko!
kredyt docelowy na własność nieruchomości? Ja bym odpuścił. A jeśli obiecywane są 6% lub nawet więcej, to tym bardziej bym odpuścił. Dlaczego myślisz, że ubezpieczenia tak mocno inwestują w finansowanie budowy, skoro tam zarabia się tylko około 3%?
Co do oferty banku, niestety nie można nic powiedzieć, ponieważ nie podano tutaj oprocentowania.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata