Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Zakup komercyjny + własne zapotrzebowanie

Napisany przez Mario87
Witajcie.

Mam pytanie, na które dotychczas nie znalazłem odpowiedzi. Chodzi o towary zakupione przez przedsiębiorcę u sprzedawcy. Na przykład kupię teraz 50 torebek. Na fakturze widnieje cena całkowita, zawarta wartość VAT, nazwa artykułu i ilość. Jak teraz powiedzieć urzędowi skarbowemu, że zatrzymuję dwie torebki dla własnych potrzeb? Chodzi o możliwość odliczenia podatku należnego.

Niektórzy sprzedawcy dokładnie podają cenę każdego artykułu na fakturze, ale nie zawsze jest to stosowane w przypadku towarów pozostałych lub z likwidacji.

Mam tutaj pakiet 50 artykułów Elektronika-Restposten/Insolvenz. Wśród nich znajduje się coś, co będę używać do prywatnych celów. Wtedy nie ma już 50 artykułów, jak na fakturze, tylko 49. Mimo to chciałbym odliczyć podatek VAT. Niemniej jednak nie jest to możliwe dla jednego artykułu. Co z tym zrobić? Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Myślałem, aby podzielić ilość przez cenę, a następnie odjąć jeden artykuł. Wtedy to będą 49 artykułów, na które odliczony zostanie podatek VAT.

Mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłem i czekam na Wasze odpowiedzi.

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata