Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak przebiega wniosek o kredyt hipoteczny na Dom?

Napisany przez RobertKa
Cześć wszystkim,

Jestem częścią wspólnoty spadkowej (domu). Zastanawiam się teraz nad przejęciem domu. Mogę go sfinansować w 50% ze spadku i oszczędności. Resztę chciałbym sfinansować poprzez bank.

Ponieważ nigdy nie kupiłem domu ani nie brałem kredytu, chciałbym wiedzieć, na co zwrócić uwagę i co jest ważne.

Teraz interesuje mnie, jak to będzie przebiegać. Nie jest pewne, czy pozostali współspadkobiercy zgodzą się na moją wzięcie domu (nie są mną zbytnio zachwyceni...).

Są dwie możliwości:

Mogę złożyć uczciwą ofertę, która byłaby około 20% wyższa od oferty innego spadkobiercy (wszyscy odrzucili tę ofertę). Moja oferta wynosi około 5% powyżej wyceny. Pozostali spadkobiercy się nie zgadzają, wtedy spróbowałbym zdobyć nieruchomość poprzez licytację komorniczą (raczej to przewiduję).
Po licytacji muszę jednak mieć pieniądze. Jak mogę być pewien, że bank faktycznie mi je da (jeśli wcześniej powie, że tak i potem zmieni zdanie?)

Nie chcę jednak brać kredytu z góry, a potem być na licytacji i być bez domu.

Dziękuję bardzo!

Re: Jak przebiega wniosek o kredyt hipoteczny na Dom?

Napisany przez verschaukelt
Cześć,

na aukcji musiałbyś wcześniej skontaktować się z bankiem. Bank udzieliłby Ci wtedy kwotę X do wykorzystania. Tę potwierdzenie musiałbyś przedstawić w momencie otrzymania przedmiotu na aukcji. Cena wywoławcza na aukcji jest zazwyczaj znacznie niższa niż rzeczywista wartość obiektu. Potrzebujesz wszystkich dokumentów, takich jak plany, ekspertyzy wartości rynkowej, dokumenty potwierdzające dochody, tak samo jak w normalnym finansowaniu. Jeśli nie otrzymasz przedmiotu na aukcji, potwierdzenie bankowe traci ważność.

W twoim przypadku zdecydowanie warto jest porozmawiać osobiście z bankami, które wchodzą w grę. Być może najpierw z własnym bankiem?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata