Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Rezygnacja z ubezpieczenia zdrowotnego

Napisany przez Carmen25
Cześć,
następujące wydarzenia miały miejsce. W listopadzie dostałem pismo od mojego ubezpieczenia, informujące o zmianie składki na 1.1.2013 i o konieczności dodatkowej opłaty za grudzień z powodu ryzyka pacjentki, co skutkowało kolejną zmianą składki. Taką informację otrzymałem wcześniej. W związku z tym oczekiwałem na zmianę, która nadeszła w styczniu, 9.1.2013, po czym natychmiast złożyłem wypowiedzenie. Mam już nowe ubezpieczenie, ale nie otrzymałem potwierdzenia wypowiedzenia. Po kilkukrotnych próbach kontaktu telefonicznego, twierdzono, że nie przesłałem wypowiedzenia, mimo że mogłem udowodnić, że wysłałem je listem poleconym. Zleciłem to sprawie mojemu prawnikowi i właśnie dostałem odpowiedź, że moje ubezpieczenie twierdzi, iż utraciłem prawo do wypowiedzenia umowy po upływie 27.11.2012 i muszę płacić dalej do końca 2013 roku. Dopiero w przyszłym tygodniu mam spotkanie z moim prawnikiem. Co o tym sądzicie???? Jeśli tak faktycznie jest, czy mogę jakoś zalagodzić sytuacje związane z drugim ubezpieczeniem, bo podwójne opłaty bardzo obciążają budżet!

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć, czy rozmawiamy tutaj o ubezpieczeniu zdrowotnym w ramach podstawowym, dodatkowym czy obu?

Napisany przez Carmen25
Studenckie prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Rozmawiałem z innym ubezpieczeniem, nie mają problemu z ustaleniem daty rozpoczęcia od 1.1.2014, wtedy wystarczy tylko potwierdzenie starego ubezpieczenia. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.

Napisany przez EasyD
[cytuj=Carmen25">
i pobierają dodatkową opłatę za grudzień, ponieważ jest to pacjentka ryzykowna, dlatego będą musieli ponownie zmienić składkę ubezpieczeniową.
[/cytuj]
Nie rozumiem tego procesu. Czy mogliby Państwo dokładnie to opisać lub zeskanować to pismo (proszę zamaskować nazwiska i adres)?

W przeciwnym razie, oczywiście mają Państwo prawo do anulowania nowej umowy od samego początku w przypadku podwójnego ubezpieczenia.

Napisany przez Matthew Pryor
Niezależnie od tego, nowa umowa nie musi zostać anulowana, ponieważ nie dochodzi do niej w ogóle ze względu na brak potwierdzenia wypowiedzenia przez poprzedniego ubezpieczyciela.

Napisany przez Carmen25
Więc tak, mam problemy z odcinkiem szyjnym kręgosłupa, ale są one nieregularne i przyczyna jest nieznana. Moim lekarzem przepisano mi ćwiczenia fizjoterapeutyczne na urządzeniach (od sierpnia) na dłuższy okres czasu. Po raz pierwszy pojawiły się 9 lat temu. Towarzystwo ubezpieczeniowe zaklasyfikowało mnie jako zwykłego pacjenta od stycznia do listopada 2012 roku, ale potem stwierdzili, że gdyby wiedzieli o mojej nieregularnej chorobie, zaklasyfikowaliby mnie jako pacjenta ryzyka, dlatego pobrali dodatkową opłatę w grudniu i zmienili składkę ubezpieczenia. Wysłali mi to krótko po decyzji o dostosowaniu składki w listopadzie. Między nimi nie minęło nawet tydzień. Poczuliśmy się zaniepokojeni tym nowym komunikatem i postanowiliśmy zrezygnować.

Napisany przez EasyD
Dziękuję za uzupełnienie, Carmen.

Pod względem prawnym naruszono więc ich obowiązek informacyjny przedumowny. Niestety, muszę zauważyć, że postawa ich ubezpieczyciela jest fair. Wielu innych zakończyłoby umowę, co spowodowałoby znacznie większe problemy.

Również poprawne jest stwierdzenie, że termin na złożenie wypowiedzenia minął, więc nie mają prawa do zmiany w tym roku.

Moim zdaniem szanse na znalezienie przez ich prawnika innego rozwiązania są znikome.

Czy ubezpieczyciel, do którego chcą przejść, wie o ich problemie z HWS?

Napisany przez Carmen25
To pierwsze nie jest problemem. Problemem jest to, że po dodatkowym zgłoszeniu w styczniu do ubezpieczenia zadzwoniłem z agentem ubezpieczeniowym i potwierdzili Państwo, że z nowym pismem doszło do podwyżki opłaty, dlatego nie rozumiem tego, ponadto zapowiedzieli Państwo kolejną zmianę, na którą czekaliśmy i dlatego nie podjęliśmy żadnych działań.

Napisany przez 2Escorpio
Dwie podwyżki składek?

Ano, jedna z pewnością będzie tą, którą otrzymuje każdy w danym taryfie/grupie wiekowej, a druga będzie wynikać z dostosowania ze względu na błędne informacje podane przy zawieraniu umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata