Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pełne koszty transakcyjne w handlu funduszami inwestycyjnymi.

Napisany przez Sonnenmensch
Cześć,

także staram się obecnie zdobyć wiedzę na temat inwestycji w fundusze. Chciałbym jednak najpierw dowiedzieć się, w jakich segmentach kosztów się poruszam.

Na przykład mam swoje konto bieżące w Comdirect. O ile mi wiadomo, mają oni otwarte konto inwestycyjne.
Czy w porównaniu z innymi platformami inwestycyjnymi jest to tanie? Czyli opłaty i koszty za poszczególne transakcje?!

Jak widzicie, nie jestem (jeszcze) dobrze poinformowany. Ale chcę się dobrze lub lepiej zorientować.

To, co mnie bardzo interesuje, to jakie koszty na ciebie spadają? Oczywiście, papiery wartościowe mają swoją cenę. Jednak mam na myśli nie tylko to, ale wszystkie inne koszty.

Opłaty za przechowywanie konta inwestycyjnego? Koszty zakupu? Koszty sprzedaży? itp.

Byłbym bardzo zainteresowany, a jako zainteresowany czytelnik tego forum bardzo bym docenił, gdyby ktoś mógł podać tutaj przykładową transakcję zakupu papierów wartościowych i opisać ją. Od początku do końca, oraz krótko opisać wszystkie koszty.

To naprawdę byłoby pomocne. W przeciwnym razie będę bardzo wdzięczny za każdą inną pomoc.
Pozdrawiam, SonnenMensch

Napisany przez Henner1978
Cześć Sonnenmensch,

niestety nie jest to proste...

Mam tutaj różne modele depozytów oferowane przez comdirect, które tylko my możemy porównać z standardowym modelem online. Chodzi naprawdę o to, jakie papiery w jakim zakresie i jak często chcesz handlować w ciągu roku... także w przypadku innych banków. Osobiście mam trzy konta - FFB dla funduszy inwestycyjnych, ponieważ można tu całkowicie wyeliminować opłaty wyjściowe, comdirect dla certyfikatów ze względu na bardzo częste akcje emitentów bez opłat i flatex dla akcji z uwagi na niskie opłaty za transakcje i rozsądną handlową ofertę CFD...

Podaj więcej szczegółów, aby można było lepiej ocenić to na podstawie przykładu.

Pozdrowienia Hendrik

Cześć Sonnenmensch,

Podaj więcej szczegółów, aby można było lepiej ocenić to na podstawie przykładu.

Pozdrowienia, Hendrik

Po pierwsze, bardzo dziękuję za pomoc.

Chodzi o to, że chciałbym odłożyć trochę drobnych pieniędzy (1000€), aby zdobyć doświadczenie w handlu papierami wartościowymi.

Trochę kupować, trochę sprzedawać. Poznać system.
Na przykład chciałbym kupić akcje Adidas lub Nike. Następnie je obserwować i w określonym czasie sprzedać.

Coś takiego chodzi mi po prostu po głowie. Dlatego chciałbym po prostu wiedzieć wszystko, co jest ode mnie wymagane, aby to zrobić. Nie chciałbym, żeby z tych 1000€ szybko stało się 1500€ z powodu różnych opłat, których nie znam. Być może po prostu nie ma to sensu?!

Pamiętam, że moja rodzina miała styczność z ADIG INVESTMENTFONDS, bądź miała. O co w tym chodzi?

Napisany przez Ravemaster84
Tak więc jeśli chcesz trochę pograć, nie powinieneś używać prawdziwych pieniędzy. Po prostu byłoby to zbyt szkoda.

Sprawdź konta Godmode albo testowe. Ja mam jedno w Netbank, na którym gram. Nie jest to coś rewelacyjnego, ale można się na nim nauczyć najważniejszych rzeczy.

Do obliczania opłat możesz skorzystać z:

www.orderrechner.de

Cześć, to również moja rekomendacja na początek. Ćwiczenia na papierze, na przykład na stronie onvista.de sprawdzają się całkiem nieźle. Ale uważaj, już od pierwszego euro prawdziwych pieniędzy twoja psychologia się zmienia... Znam nikogo w tej branży, kto teraz odnosi sukcesy w handlu, a nie musiał zmierzyć się z wieloma wyzwaniami i stratami. Niestety, to jest część tego... Koszty transakcyjne powinny być najmniejszym problemem. Flatex jest bardzo tani, fundusze powinieneś kupować na giełdzie bez opłaty za emisję.
Pozdrowienia, Hendrik

Jeśli chcesz grać w coś, nie powinieneś używać do tego prawdziwych pieniędzy. To byłoby po prostu zbyt szkoda.

Sprawdź konta demonstracyjne Godmode-Depots lub Testdepots. Sam mam konto w Netbanku, na którym gram. Nie jest to najlepsze, ale można się na nim nauczyć podstaw.

Dla obliczania opłat:
www.orderrechner.de

Dziękuję za wskazówki.

Czy masz może dokładny link do konta demonstracyjnego, gdzie wszystko jest naprawdę darmowe do testowania?

Cześć, to również moja rekomendacja na początek. Gra bez ryzyka, na przykład na onvista.de, jest całkiem dobra. Ale uwaga, gdy zaczniesz inwestować prawdziwe pieniądze, zmienia się Twoja psychologia... Nie znam nikogo w tej branży, kto teraz odnosi sukcesy, a nie musiał zmierzyć się z wieloma wyzwaniami i stratami. To niestety część gry... Koszty transakcyjne powinny być Twoim najmniejszym problemem. Flatex jest bardzo tani, fundusze powinieneś kupować na giełdzie bez opłat przy wejściu.

Pozdrowienia, Hendrik

Czy onvista.de to konto testowe. Wygląda prawdziwie...

W ten weekend założyłem jeszcze konto w morningstar. Można tam również symulować oszczędzanie i subskrybować biuletyny dotyczące twoich funduszy w depozycie lub tworzyć listę obserwowanych. Narzędzie X-Ray jest także świetne do analizy wagi poszczególnych klas aktywów w depozycie.

Ogólnie do testowego depozytu należy też zbudowanie wiedzy fachowej poprzez literaturę.

W weekend założyłem konto na morningstar. Tam można również symulować oszczędności oraz subskrybować newsletter dotyczący twoich funduszy w portfelu lub tworzyć listę obserwowanych. Narzędzie X-Ray jest również świetne do analizy wagi poszczególnych klas aktywów w portfelu.

Ogólnie do konta testowego należy także budowanie wiedzy fachowej poprzez literaturę.

Brzmi wspaniale. W takim razie zarejestruję się na Morningstar. Czy to tylko platforma testowa czy można tam przypadkowo zainwestować pieniądze!?

Bardzo chętnie zdobywam wiedzę fachową poprzez literaturę. Jakieś szczególne propozycje?

Czy onvista.de to depozyt testowy? Wygląda tak prawdziwie...

Oczywiście, zarejestruj się w myonvista, tam znajdziesz wiele kont demonstracyjnych, list obserwowanych, powiadomienia e-mail o limitach..

Oraz literatura: Graham, Inteligentny Inwestor - Town, Zasada 1 - Niquet - giełda i oczywiście podstawowe informacje z Bankverlag - mogę Ci przesłać e-mailem, jeśli chcesz - plik pdf jest zbyt duży, aby go tu przesłać..

Pozdrawiam, Hendrik

Jest całkowicie bezpłatne.

wszystko jasne, przyjrzę się.

@Henner1978:

chętnie, nawet bardzo. e-mail przez wiadomość prywatną

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata