Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Które banki udzielają kredytów osobom otrzymującym zasiłek Hartz IV?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Ponieważ niestety ze względu na chorobę jestem bez pracy od trzech lat, teraz jako jedyny dochód otrzymuję tylko zasiłek Hartz IV. Mam dwoje dzieci, z których jedno chce teraz rozpocząć studia.
Chociaż byłoby uprawnienie do pomocy finansowej Bafög, to jednak nie wystarcza, jeśli nie można mieszkać w domu. Dlatego chciałbym dać mojemu synowi trochę pieniędzy na drogę.
Dlatego szukam banku, który byłby skłonny udzielić mi, jako odbiorcy zasiłku Hartz IV, kredytu w wysokości około 6000 euro.
Oczywiście nie mam żadnych zabezpieczeń, ale mogę spłacić kredyt 50 euro miesięcznie.
Kto może mi pomóc?

Napisany przez Kay Neahnung
W bankach nie masz szans, nawet na bez kredytu bez sprawdzania w SCHUFA, ponieważ także tam wymagane jest stabilne zatrudnienie.

Jedyną możliwością jest pożyczenie pieniędzy od rodziny i spłacenie ich. ...

Napisany przez Christoph1983

Jeśli istnieje uprawnienie do otrzymywania świadczenia Bafög, ale nie można mieszkać w domu, samo to nie wystarczy.

Znam wielu studentów, którzy próbują zarabiać pracując nad projektem i radzą sobie z tym całkiem dobrze.

Napisany przez simomello
Studia i praca to najlepsza inwestycja, jaką mogę Ci polecić, ponieważ nie musisz tego oddawać, chociaż studia mogą w ten sposób trochę dłużej trwać, ale nie wolno zapominać, że student przez to nawiązuje dobre kontakty i uczy się, jak zarządzać własnym zarobkiem.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

mam inne zdanie. Dobry student powinien po prostu się uczyć i nie powinien musieć pracować. Głównym celem jest zakończenie nauki na dobrym poziomie i późniejsze zarabianie pieniędzy... na tej zasadzie opierają się również Bafög i większe kredyty studenckie. Nie powinno się zdarzyć, że edukacja cierpi, gdy trzeba zarabiać pieniądze obok.

Ta wypowiedź odnosi się oczywiście do studentów, którzy naprawdę chcą coś osiągnąć i spędzają czas na uczelni od rana do wieczora.

Niemniej jednak, oczywiście nie jest możliwe otrzymanie kredytu z Hartz4.

ps: Choroba nie musi oznaczać ubóstwa... Można się ubezpieczyć przeciwko niej za niewielką opłatą miesięczną, np. w formie zasiłku za czas choroby i/lub niezdolności do pracy. Jeśli wcześniej oszczędzało się na takie sytuacje, będzie się gorzko tego żałować w przypadku choroby.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez simomello
Cześć esc,
oczywiście, jeśli istnieją inne możliwości, takie jak Bafög, czy pomoc mamusi i tatusia, ...itp., to byłoby idealne, aby po prostu studiować i szybko skończyć swoje studia. Pomimo tego polecam również pracować w czasie wakacji. Dzięki dobrym kontaktom można być może zdobyć pracę już przed rozpoczęciem studiów, a CV będzie wyglądać solidniej ;-)

Pozdrowienia
Simo

Napisany przez Mazel
Cześć, właśnie przeczytałem, że bank etyczny z Eisenberg oferuje konta dla osób z zadłużeniem. Być może są one również otwarte dla odbiorców zasiłku Harz IV?

Napisany przez Kay Neahnung
Mazel

Tutaj chodzi o kredyt, a nie o konto...

Napisany przez DaggetBeaver
Studiowanie i praca jest całkowicie możliwe, przynajmniej na podstawie 400 euro. W wielu firmach można pracować także w weekendy, co oznacza, że można skoncentrować się na nauce w tygodniu, bez żadnego problemu. Ponadto maksymalna kwota Bafög na miesiąc jest wyższa, jeśli się nie mieszka już w domu i wynosi około 680 euro miesięcznie. Dlatego odradzam dodatkowy kredyt, zwłaszcza jeśli faktycznie nie stać Cię na jego spłatę, to tylko przynosi kłopoty.

Napisany przez Sevours
Jako odbiorca zasiłku Hartz IV będziesz mieć niewielkie szanse na otrzymanie kredytu w renomowanym banku. kredyt wymaga regularnych dochodów. Zasiłki Hartz IV nie są regularnym dochodem, lecz świadczeniami na utrzymanie.

Z tzw. kredytami bez sprawdzania w bazie danych Biura Informacji Kredytowej lepiej trzymaj się z dala, ponieważ to może szybko zakończyć się w długach. Oprocentowanie w tej dziedzinie jest bardzo wysokie i praktycznie graniczy z lichwą.

Napisany przez bjoern-ma
Myślę także, a z doświadczenia moich przyjaciół i znajomych wiem, że jako beneficjant HartzIV nie masz szans na otrzymanie kredytu. Zazwyczaj bank nawet zrywa z tobą umowę, jeśli dowiaduje się, że jesteś bezrobotny albo otrzymujesz HartzIV.

W rzadkich przypadkach i jeśli jesteś długoletnim klientem, bank domowy może udzielić ci krótkoterminowego debetu w wysokości 100 euro lub podobnej kwoty, ale to już wszystko.

Napisany przez 2Escorpio
Tak więc osoby otrzymujące zasiłek Hartz4, które mają dobrą zdolność kredytową i wcześniej miały już limit debetowy w związku z zatrudnieniem... otrzymają limit debetowy w wysokości 150 euro.

Więcej nie ma sensu, ponieważ zasiłek Hartz4 nie ma na celu finansowania odsetek od zadłużenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata