Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu wakacyjnego

Napisany przez Lydia
Cześć wszystkim,

tutaj podstawowe informacje dotyczące mojego planu oraz pytanie, czy jest możliwe jego sfinansowanie?

Stan cywilny: samotny, rozwiedziony

Dochód netto miesięczny: 1600€, nie uwzględniając świadczeń świątecznych, urlopowych i premii specjalnych ze względu na ich zmienność

Czynsz: 550€ (wszystkie opłaty)

Finansowanie samochodu: 188€, kończy się we wrześniu 2013 r.

Brak innych kredytów

Plan budowy:

Szwedzki Dom z działką Całkowite koszty produkcji wraz ze wszystkimi kosztami pobocznymi wynoszą 90.000€, wkład własny 18.000€, suma finansowania to 72.000€.

Teraz moim problemem jest to, że planuję niekorzystanie z domu wyłącznie dla siebie, lecz częściowo jego wynajęcie i mieszkam 800 km od obiektu, co uniemożliwia mi uzyskanie finansowania, pomimo regularnych podróży na miejsce kilka razy w roku, a mój przyjaciel mieszka zaledwie 5 km od obiektu.

Będę bardzo wdzięczny za porady.

Z poważaniem

Napisany przez verschaukelt
Niestety tutaj spotyka się wiele absolutnych no gos.

Po pierwsze: Dom szwedzki = drewno!?
Po drugie: wynajem jako Dom letniskowy - dochody ????

Po trzecie: Twoje dochody są zbyt niskie!
Koszty utrzymania (podatki, energia, zarządzanie, konserwacja, opłata audio-wideo publiczna, śmieci, ubezpieczenie...) dla tego obiektu sprawiają, że sam wchodzisz pod kreskę. Nie ma już tutaj miejsca na dodatkowe wydatki na spłatę rzeczywistego kredytu.

Napisany przez Lydia
Cześć,

dziękuję za Twoją szczerość.

Tak, to Dom z bali drewnianych o jakości domu mieszkalnego z płytą podłogową energooszczędną i ogrzewaniem podłogowym o powierzchni 80 m² na dwóch poziomach. Wielkość działki 482 m²

Całość znajduje się w absolutnej strefie wypoczynkowej nad Morzem Bałtyckim, a jeśli wynajmuję tylko w sezonie letnim, dochody są w dolnym segmencie cenowym w wysokości 3000 € rocznie, wszystkie koszty są już uwzględnione. Zarządzanie przez mojego przyjaciela, a ja też tam kilka razy w roku.

Wiem, że będzie to trochę trudne, ale tak naprawdę powinno to być do zrealizowania. Tylko nie wiem, jak przekonać banki.

Pozdrowienia, Lydia

Napisany przez Torian

Wiem, że może być trochę ciężko, ale w gruncie rzeczy powinno dać radę. Tylko nie wiem, jak mogę przekonać banki.

Pozdrowienia, Lydia

Przepraszam, ale jeśli napiszesz to tak, banki na pewno odmówią! Dlaczego chciałbyś zobowiązać się do nieruchomości, która w deszczowe lato pozbawi cię oddechu??

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata